flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя, депутати, активіст і росіяни: 28 справ війни, за якими варто стежити цього тижня

09 жовтня 2023, 09:14

Робота на ФСБ. Микола Федорян - полковник у відставці, колишній заступник очільника кримської міліції, має подяки від українського уряду за службу. Його затримали за обвинуваченням у державній зраді через співпрацю з ФСБ - він повертався з підконтрольної території України до Криму, відвідував матір. Федорян не визнає вини. 

Засідання призначене на 12 жовтня о 12:30 у Голосіївському районному суді Києва.

“Очільник” Олешок. Георгія Журавка обвинувачують у державній зраді. В Олешках він очолював спортивні громадські організації, був директором комунального підприємства, депутатом райради. У 2022 році росіяни призначили його “міським головою”. 

Засідання призначене на 10 жовтня о 10:15 у Печерському районному суді Києва (in absentia). 

Директорка Печерської гімназії. Алла Душкіна кілька років очолювала відділ освіти в Печерському районі, балатувалася на виборах від різних партій. У 2020-му тимчасово очолювала Печерську гімназію № 75, через погрози та викрадення документів намагалася зберегти посаду. Згодом керувала приватним освітнім закладом. Після початку повномасштабного вторгнення почала співпрацювати з росіянами - передавала інформацію про ЗСУ і тероборону, розраховувала стати “міністеркою освіти”, писала, що молиться за Путіна та його перемогу, листувалася з колишнім ведучим “Інтера” Юрієм Котом, якого підозрюють у державній зраді. У липні 2022 року її випустили під заставу, Душкіна втекла з України. Їй інкримінують державну зраду. До засідань вона підключається через відеозв’язок. 

Засідання заплановане на 9 жовтня о 15:00 в Печерському районному суді Києва.

Депутат-прогульник. Олександр Пономарьов був українським депутатом усіх рівнів - місцевим, обласним, нардепом від Партії регіонів і ОПЗЖ. Голосував за диктаторські закони в 2014 році. Також мав компанії зі збуту мастильних матеріалів, продавав їх оборонним підприємствам, був директором комунального підприємства “Курорти Приазов’я”. У Пономарьова знайшли російський паспорт, у 2023 році його достроково позбавили депутатського мандату. За півтора року пропустив 76% засідань ВР. У 2022 році з’явилася новина, що Пономарьова викрали в Бердянську російські військові через відмову співпрацювати, потім він нібито був у лікарні. Зрештою виявилося, що він перейшов на бік росіян, перебуває в Криму, постачає паливно-мастильні матеріали для армії РФ. 

Засідання призначене на 9 жовтня о 15:30 в Печерському районному суді Києва.

Справа Семенченка. Семена Семенченка та ще вісьмох військових обвинувачують у терористичному акті та створенні незаконного збройного формування - до цього за таке судили лише комбатантів так званої “ЛДНР”. Семенченко - колишній командир батальйону “Донбас”, який створив приватні компанії «Донкорп Україна» та Donbass Battalion corporation, які, за версією слідства, мають ознаки незаконних збройних формувань, а обвинувачені переховували зброю. Компанії нібито мали брати участь у сумнівних акціях протесту, стежити за посадовцями, залякувати, вербувати найманців. Гроші на їх створення дав казахстанський бізнесмен Борисенко. Теракт, про який говорить обвинувачення, - постріл з гранатомету в будівлю 112 каналу, який зробили нібито за вказівкою Семенченка. Слідство також вважає, що Євген Шевченко, викривач НАБУ, був фінансовим директором незаконного формування. 

Засідання призначене на 10 жовтня об 11:30 в Шевченківському районному суді Києва.

Українське зерно. Володимира Трегуба обвинувачують у колабораціонізмі. З 2007 до 2014 він працював у податковій службі в Криму, був депутатом селищної ради, у 2014-му підтримав окупацію Криму. “Очолював” Совєтський район, згодом став “міністром внутрішньої політики” Криму. Слідство вважає, що Трегуб причетний до викрадення зерна з окупованих територій. 

Засідання призначене на 11 жовтня о 14:00 в Шевченківському районному суді Києва (in absentia).

Допомога росіянам на Київщині. Віктора Хомицького обвинувачують у державній зраді. Слідство вважає, що він здавав росіянам місцевих ветеранів, допомагав якнайкраще розташувати позиції, згодом, завербований, намагався потрапити в ЗСУ. 

Засідання призначене на 12 жовтня о 10:00 в Бородянському районному суді Київської області.

Єфрейтор із Бурятії. Надбіт Дабаєв був у селі Гавронщина в складі військ, що намагалися окупувати Київщину. Слідство вважає, що там він застрелив цивільного, коли вибивав із нього зізнання про службу в ЗСУ. Також він імітував страту кількох місцевих. Йому інкримінують порушення законів і звичаїв війни.

Засідання відбудеться 11 жовтня о 16:00 в Макарівському районному суді Київської області.

“Комуніст Донбасу”. Володимир Бідьовка - колишній народний депутат України від КПУ, а тепер - голова “народної ради” так званої “ДНР”. Він був головним редактором газети “Комуніст Донбасу”, від КПУ ставав депутатом Донецької обласної ради та координував акції проти видобутку сланцевого газу в Донецькій області. У 2012-2014 роках був народним депутатом, виступав за збереження зв’язків із Росією та проти “фашизму в Україні”. В 2014-му не пройшов до Верховної Ради від КПУ, відтак втік до т. зв. “ДНР” і став “депутатом” там. Готував тамтешній “референдум”, наразі під санкціями ЄС. Йому інкримінують колабораціонізм. 

Засідання призначене на 11 жовтня об 11:30 в Дзержинському міському суді Донецької області (in absentia).

Коригування вогню. Трифонов Олександр - депутат Сіверської міської ради від ОПЗЖ. Раніше був футбольним тренером. Слідство вважає, що коли почалося повномасштабне вторгнення, то він нібито передавав росіянам координати для ударів. Місцеві кажуть, що він також роздавав російську гуманітарку. Трифонова затримали за підозрою в колабораціонізмі цьогоріч. 

Засідання призначене на 9 жовтня о 12:00 в Дружківському районному суді.

Куп’янський депутат. Олександр Радченко раніше був головою Куп’янскої РДА, безуспішно балотувався до обласної ради від “Батьківщини” та “Слуги народу”, а від останньої таки став депутатом районної ради в 2020-му. Також він має молочно-консервний комбінат, після початку повномасштабного вторгнення РФ перереєстрував його в російській системі реєстрації та допомагав із харчами окупантам. Минулоріч його затримала СБУ за підозрою в державній зраді. 

Засідання призначене на 10 жовтня о 14:00 в Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

Збиття МН-17. Сергій Дубінський з Донеччини - полковник російського ГРУ. Воював в Афганістані, засновник “військової розвідки” т. зв. “ДНР”. Як “Хмурий” є одним із ключових росіян у перехоплених розмовах про збиття боїнга МН-17 з російського “БУК”. Йому інкримінують створення терористичної організації. 

Засідання призначене на 9 жовтня о 9:30 в Павлоградському міськрайонному суді Дніпропетровської області (in absentia).

“Благоустрій” Сватового. Ігор Беденко кілька разів намагався стати депутатом у Сватовому, але не вийшло. Коли почалося повномасштабне вторгнення, підтримав росіян і запропонував їм свою допомогу. Очолив “підприємство з благоустрою”, допомагав організовувати масові заходи та постановочні телесюжети, перейменовував вулиці. Після деокупації втік до РФ, згодом хотів непомітно повернутися в Україну, але не вийшло, в Києві його затримали за звинуваченням у колабораціонізмі. 

Засідання призначене на 11 жовтня о 15:00 в Павлоградському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

Донецький воєнкор. Дмитро Астрахань був головним редактором “Правди ДНР”, потім - прессекретарем “народної міліції” т. зв. “ДНР”, поширював кремлівську методичку про “фашизм в Україні”. Зараз - пропагандист RT, працює на фронті. Його обвинувачують у колабораціонізмі. 

Засідання призначене на 13 жовтня о 13:45 в Красноармійському районному суді Дніпра (in absentia).

Депутат із Херсона. Ілля Карамаліков з 2020 року був депутатом Херсонської обласної ради від партії Колихаєва. Коли почалося повномасштабне вторгнення, збирав і передавав росіянам дані про місцевих проукраїнських політиків, активістів, правоохоронців. Його затримали за підозрою в державній зраді. 

Засідання призначене на 10 жовтня у Жовтневому районному суді Кривого Рогу.

Суддя з Полтави. Суддя Лариса Богомолова працювала в Бердянському міськрайонному суді. Вона подавала свою кандидатуру до Вищого антикорупційного суду, на своїй посаді розглядала справу вбивства ветерана АТО Сармата, її рідні регулярно їздили в РФ. Слідство каже, що коли почалося повномасштабне вторгнення, то лишилася в суді працювати з ФСБ - нібито передавала інформацію про переміщення трьох азовців, за відмову працювати на росіян здавала людей, допомагала з інформацією про ЗСУ. Влітку 2022 виїхала до Полтави, де стала суддею районного суду. Її затримала СБУ за підозрою в державній зраді. 

Засідання відбудеться 9 жовтня о 10:00 в Хортицькому районному суді Запоріжжя.

Апеляція за заклики вдарити по Польщі. Євген Желізко народився і живе у Львові, але вважає себе росіянином. Під час повномасштабного вторгнення в телефонних розмовах говорив, що Буча - це постановка, хотів, аби Росія вдарила ракетами по Польщі, казав, що Україна сама обстрілює цивільних, а РФ проводить “демілітаризацію”. У суді він підтвердив ці слова, але не визнав вини - сказав, що громадянином України став випадково, бо СРСР розпався. Желізка визнали винним, арештували на пів року та призначили сплатити 10 тисяч гривень за експертизи. Тепер він оскаржує цей вирок. 

Засідання відбудеться 11 жовтня о 10:00 в Львівському апеляційному суді.

Очільники Первомайського. Дмитро Кошель і Сергій Розсоха - депутат і голова села. Первомайське було окуповане девʼять днів, у цей час, зазначає слідство, вони співпрацювали з росіянами, розмістили їх у школі, надали генератори, на зборах села закликали здатися. Свою вину вони заперечують, кажуть, що намагалися врятувати село - наприклад, пояснювали місцевим, чому треба готувати коктейлі Молотова, але зброю не роздавали, бо “боялися вандалізму”. Їх обвинувачують у державній зраді. 

Засідання призначене на 12 жовтня о 13:00 в Заводському районному суді Миколаєва.

“Рубльова зона” в Херсоні. Антон Козік із Херсона керував філією російського банку. Через цей банк росіяни обслуговували свої незаконні структури та створювали “рубльову зону”. За допомогу в цьому Козіку інкримінують пособництвом державі-агресору. Його затримали в лікарні, де він переховувався. 

Засідання призначене на 12 жовтня о 15:00 в Малиновському районному суді Одеси.

Переміщення ЗСУ. Іван Лупу з Одеси - екскаваторник. Його обвинувачують у тому, що в 2022 році нібито передавав росіянам інформацію про переміщення українських військових і техніки. Під час обшуку в нього знайшли листування з російським куратором, боєприпаси та наркотики. Лупу вину не визнає, його адвокат стверджує, що той передавав неправдиві дані під погрозами. Йому інкримінують державну зраду. 

Засідання призначене на 13 жовтня о 15:45 в Малиновському районному суді Одеси.

Працівник військкомату. Сергій Колба був заступником військового комісара в Бериславі. Він брав участь у патріотичних заходах для молоді, набирав людей на контрактну службу в теробороні, а коли почалося повномасштабне вторгнення РФ, перейшов на бік росіян, здавав їм проукраїнських містян, очолив “міліцію”. Йому інкримінують державну зраду. 

Засідання призначене на 11 жовтня о 14:00 в Приморському районному суді Одеси.

Активіст із Росії в Лазурному. Максим Філін - росіянин, який переїхав до Лазурного в 2013 році, ймовірно, тікаючи від боргів. Він придбав гостьовий будинок і активно включився в життя - підтримував створення муралів, робив фотозони, міняв парти в школі. Був успішним підприємцем, роздавав інтерв’ю. Коли почалося повномасштабне вторгнення РФ, перейшов на сторону росіян. Слідство стверджує, що допомагав їм викрадати та грабувати проукраїнських місцевих, вішав російський прапор на селищній раді, слідкував за тим, щоб діти не навчалися в українських школах дистанційно, організовував так званий “референдум”. Йому інкримінують посягання на територіальну цілісність України.

Засідання призначене на 11 жовтня о 10:00 в Суворовському районному суді Одеси.

Мер Полтави. Олександр Мамай - колишній член Партії регіонів і мер Полтави до квітня 2023 року. Очолював місто кілька разів, міська рада висловлювала йому недовіру, позбавляла повноважень, після чого він поновлювався на посаді. Через неправомірне підвищення тарифів проти нього протестували місцеві в 2013 році, його обвинувачували в корупції, у цій справі Мамай конфліктував із суддею, за його каденції були порушення в забудові центру міста. ВАКС засудив Мамая за розтрату майна. У грудні 2022-го Мамай отримав підозру за поширення інформації про розташування ЗСУ. Мамай не раз демонстрував любов до СРСР, підтримував Януковича, висловлювався російськими наративами про “Велику вітчизняну війну”, називав росіян і українців братніми народами та казав, що на сході України воюють Росія та США.

Засідання призначене на 13 жовтня о 9:00 в Октябрському районному суді Полтави.

Заклик до перемовин. Курпіль Олександр - депутат Охтирської районний ради від партії “Наш край”. Слідство вважає, що він поширював заклики до зміни кордонів України та перемовин, допомагав росіянам із продуктами, маршрутами, супроводжував їх. Йому інкримінують державну зраду.

Засідання призначене на 10 жовтня о 9:00 в Охтирському міськрайонному суді.

Військові госпіталі для окупантів. Ігор Капленко був лікарем, керівником Куп’янської міської лікарні та місцевим депутатом від Блоку Кернеса. У 2022 році перейшов на бік росіян, наказав переобладнати місцеві лікарні під їх воєнні госпіталі, керував “відділом охорони здоров’я”. У 2023 його затримали за підозрою в колабораціонізмі. Капленко провину визнав.

Засідання призначене на 11 жовтня о 9:30 у Червонозаводському районному суді Харкова

Російський космонавт. Роман Романенко - космонавт, полковник і член Державної Думи РФ, герой Росії та начальник головного штабу “Юнармії”. Голосував за визнання Росією т. зв. “ЛДНР”, за діяльність під час повномасштабного вторгнення наразі під санкціями США, ЄС та України. Йому інкримінують посягання на територіальну цілісність України.

Засідання призначене на 11 жовтня о 10:30 в Хмельницькому міськрайонному суді.

Друг у полоні. Максима Криволапа обвинувачують у державній зраді. Він жив у селі Буянки, а в сусідньому росіяни облаштували штаб. Односельці кажуть, що бачили, як росіяни затримували Криволапа, після чого він почав із ними співпрацювати, нібито передавав інформацію про безпілотники над селом і місцевих патріотів. Серед них - його друг-ветеран АТО, з яким товаришували 12 років. Його катували.

Засідання призначене на 9 жовтня о 10:30 в Чернігівському районному суді.

Чернігівський залізничник. Юрія Донцова обвинувачують у державній зраді. Він керував підрозділом Укрзалізниці. Слідство вважає, що Донцов передавав росіянам інформацію про критичну інфраструктуру міста, той вину заперечує.

Засідання призначене на 9 жовтня о 14:30 в Новозаводському районному суді Чернігова.

Також цього тижня заплановані засідання у справах, про які МІПЛ писала раніше:

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ НА 9-13 ЖОВТНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.