flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Посягання на територіальну цілісність, воєнні злочини, державна зрада: 26 справ війни, за якими стежимо цього тижня

16 жовтня 2023, 09:38

Член “самооборони Криму”. Костянтин Кукштель із Криму приєднався до росіян у 2014 в складі “самооборони”. Блокував адмінбудівлі в Судаку, був на проросійських мітингах. Згодом розчарувався в окупантах і переїхав на материкову Україну, де його затримали в 2023 році за підозрою в державній зраді.

Засідання призначене на 20 жовтня о 12:00 в Подільському районному суді Києва.

Солдат “ЛНР”. Денис Буланов родом із Луганщини. Він воював проти України на боці Росії, у травні 2023 його взяли в полон. Буланова обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 17 жовтня о 14:00 в Подільському районному суді Києва.

Помічник Баканова. Олег Кулініч працював у СБУ в 1990-их, закінчив академію російської ФСБ. Повернувся до СБУ після 20-річної перерви - Зеленський призначив його начальником Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим, яке розташовувалося в Херсоні. Його затримали за підозрою в державній зраді та передачі інформації РФ.

Засідання призначене на 17 жовтня о 12:30 в Шевченківському районному суді Києва.

Депутат від ОПЗЖ. Сергій Остапенко з Херсона був місцевим депутатом від ОПЗЖ, а після окупації міста лишився працювати в “міністерстві внутрішніх справ”. Його затримали.

Засідання призначене на 18 жовтня о 14:30 в Шевченківському районному суді Києва.

Катування в Бучі. Петро Данилов, Владислав Осіпов, Андрій Єрмишко та Денис Єрєнков - військові 64-ї окремої мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії РФ, яка окупувала Бучу. У березні вони вдерлися до будинку місцевих, вимагали інформацію про ЗСУ. Коли отримали відмову, заблокували родину в домі, погрожували вбити, роздягали та катували. Їх обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 16 жовтня о 14:00 в Ірпінському міському суді Київської області (in absentia).

Коригування вогню по Донеччині. Маргарита Волкова - одна з трьох жінок, яких підозрюють у передачі інформації росіянам, з Торецька. Волковій 18 років, вона по телефону познайомилася з солдатом “ДНР”, із яким у стосунках. Разом із двома іншими жінками вона нібито передавала росіянам інформацію про розміщення ЗСУ в Бахмуті та Торецьку, а також нібито передавала локації електростанцій для прицільних ударів. Її затримали за підозрою в державній зраді.

Засідання призначене на 18 жовтня о 12:00 в Дзержинському міському суді Донецької області.

Голова Куп’янської райадміністрації. У Куп’янську Сніжана Чернова була місцевою депутаткою від Партії регіонів, Блоку Петра Порошенка та Слуги народу. У 2020-му її призначили головою Куп’янської районної адміністрації. Під час окупації стала "заступницею керівника" Курилівської громади, допомагала організовувати псевдореферендум. Після деокупації Харківщини виїхала до Києва, звідки планувала поїхати в ЄС. Її затримали й обвинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначене на 17 жовтня о 12:45 в Новомосковському міськрайонному суді Дніпропетровської області.

“Голова” “ЛНР”. Леонід Пасічник працював в СБУ в Луганській області, у 2014 перейшов на бік РФ. У “ЛНР” очолював “МГБ”, був “міністром держбезпеки”, а потім очолив і саму “республіку”. Підписав “закон” про приєднання “ЛНР” до Росії, просив у Путіна про військову допомогу, підписував “указ” про мобілізацію, балотувався від Єдиної Росії. Його обвинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначене на 20 жовтня об 11:00 в Павлоградському міськрайонному суді Дніпропетровської області (in absentia).

Лист до Путіна. Олександр Горбенко з Кривого Рогу вже вдруге потрапляє під суд. У 2015 його вже засуджували за посягання на територіальну цілісність України - поширював газету “Новоросія”. Спершу його засудили до ув’язнення, але після апеляції вийшов під заставу 43 тисячі гривень. Його дружина Юлія Горбенко писала листа Путіну з проханням дозволити їхній дочці з родиною жити в РФ, бо її чоловік “політв’язень”, а вони вірять у “єдиний народ”. Зараз Горбенка обвинувачують у державній зраді - він нібито передав РФ розташування міської лікарні та райради, зберігав у машині набої, корпус гранати і запал дистанційної дії. Скаржився суду, що в колонії його б’ють і психологічно тиснуть на нього.

Засідання призначене на 17 жовтня о 14:30 в Дзержинському районному суді Кривого Рогу.

Засновниця “Русича”. Тетяна Кузьміч із Херсона створила й очолювала "Руську національну громаду "Русичъ", яка фінансувалася Фондом "Русский мир", просувала російські наративи, працювала в сфері освіти. У 2020 її затримали за підозрою в державній зраді - вона була агенткою ФСБ. Але її справу так і не завершили, бо Херсон окупували росіяни. Кузьміч приєдналася до росіян, відповідала за переведення освіти на російську програму, нібито організувала викрадення проректора місцевого університету та вивезення дітей до Криму. Після звільнення Херсона втекла. Її обвинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначене на 19 жовтня об 11:00 в Саксаганському районному суді Кривого Рогу (in absentia).

Учасниця “Міняю жінку”. Олена Трокай із Мелітополя. Каже, що є караїмкою, займалася танцями та музикою. Стала відомою завдяки шоу “Міняю жінку”. У січні 2022 вступила до територіальної оборони, але після окупації перейшла на бік Росії. Слідство каже, що здавала проукраїнських містян, позиції ЗСУ через батька, який у 2014 році був координатором “русской весны” в Мелітополі, а потім втік до Криму й працював із ФСБ. Олена, переконують слідчі, примушувала свекра збирати інформацію про ЗСУ, зрештою його затримали та засудили до 15 років. Вона виступала на Красній площі в Москві, взяла участь у всеросійському вокальному конкурсі, балотувалася від Єдиної Росії. Трокай обвинувачують у державній зраді.

Засідання призначене на 17 жовтня о 12:00 в Комунарському районному суді Запоріжжя.

Головний львівський антивакцинатор. Остап Стахів, відомий львівський “активіст”, під виглядом політичної та громадської діяльності роками просував проросійські наративи. Був членом “Свободи”, його вигнали з “Української партії” через шахрайство, влаштовував проплачені акції на різноманітні теми, намагався потрапити до місцевої влади та ВР, брав участь у політичних схемах. У 2020 активно виступав проти обмежень через пандемію, поширював російські наративи про ковід і організовував антивакцинаторів. Наступного року СБУ повідомила йому підозру в намаганні повалити конституційний лад.

Засідання призначене на 20 жовтня о 13:00 в Галицькому районному суді Львова.

Православний лідер. Валерій Кауров із Одеси в 2001 році на знак протесту проти приїзду до України Папи Римського створив православну організацію “Единое отечество”. Потім підтримував Януковича, чавив апельсини катком, виступав проти навчань НАТО, створив “Союз православних громадян України” під егідою РПЦ. Влаштовував акції за російську мову, на одній із них Каурова облили лайном, отримав за свою роботу орден від РПЦ. У 2014 оголосив себе “президентом Новоросії”. Його обвинувачують у посяганні на територіальну цілісність України.

Засідання призначене на 18 жовтня о 12:30 в Приморському районному суді Одеси.

Народна артистка України. Ружена Рубльова була артисткою-вокалісткою Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені М. Куліша. У 2021 році отримала звання Народної артистки України, а вже через рік перейшла на бік Росії. Вона брала участь у мітингу-концерті в Москві, присвяченому окупації частини України, при окупантах стала “директоркою” двох музичних шкіл у Херсоні. Її обвинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначене на 19 жовтня о 14:00 у Рівненському міському суді (in absentia). 

Голова громади. Олександр Ген - колишні член Партії регіонів, тричі очолював Середино-Будську громаду. У 2022-му був на цій посаді від партії “Наш край”. Коли почалось повномасштабне вторгнення, каже слідство, передавав російським військовим інформацію про ЗСУ, планував здати їм місто. Його затримали за підозрою в державній зраді.

Засідання призначене на 17 жовтня о 14:30 в Зарічному районному суді м. Суми.

Зґвалтування в окупації. Еміль Ахмеров, Маммі Маммієв та Костянтин Шляпніков - військові 99-го самохідного артилерійського полку ЗС РФ. Під час окупації одного з населених пунктів Харківщини вони вторглися в будинок цивільних, погрожували їм, стріяли, щоб налякати, обшукували. Ввечері вони повернулися, забрали дівчину, що жила там із родиною, повезли до командира і по черзі ґвалтували. Після деокупації дівчина звернулася до правоохоронців, тепер трьох росіян обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 18 жовтня о 9:30 в Дзержинському районному суді Харкова. 

Голова Старого Салтова. Едуард Коновалов був головою Старого Салтова, коли селище окупували росіяни. Він зібрав депутатів, закликав не чинити опір і сказав, що всіляко допомагатиме російським військовим. Коли селище звільнили, Коновалова затримали за підозрою в пособництві державі-агресору.

Засідання призначене на 18 жовтня о 14:30 в Київському районному суді Харкова.

Окупаційна міліція Балаклії. Олег Калайда був керівником карного розшуку 20 років, до 2015. Потім працював у приватній охороні, але коли почалося повномасштабне вторгнення, пішов на співпрацю з росіянами і став “очільником міліції” Балаклії. Коли місто звільнили, хотів втекти до “ЛНР”, але не встиг. Його обвинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначене на 19 жовтня о 14:30 у Київському районному суді Харкова. 

“Йди за мною”. Клім Кержаєв - старший лейтенант, командир мотострілецької роти Збройних сил Росії. Він обстріляв цивільне авто на Харківщині, де були Андрій і Валерія Богомази. Чоловіка поранили. Валерію українські військові вивели за дроном, жінка повернулася з допомогою. Андрій вижив. Про цю історію зняли фільм “Йди за мною”. У телефонних розмовах Кержаєв говорив, що вбив людину і йому байдуже. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 17 жовтня о 15:00 в Красноградському районному суді Харківської області.

Депутатка з Харківщини. Валентина Іванова була депутаткою Великобурлуцької селищної ради від ОПЗЖ. Після окупації перейшла на бік росіян, зайняла керівну посаду в адміністрації. Її затримали за підозрою в колабораціонізмі.

Засідання призначене на 17 жовтня об 11:15 у Чугуївському міському суді Харківської області.

Голова Державної Думи РФ. В’ячеслав Володін - депутат Єдиної Росії та голова Держдуми. Був першим заступником керівника АП Путіна під час нападу на Україну в 2014 році, у 2022-му закликав визнати Україну терористичною державою. Його обвинувачують у посяганні на територіальну цілісність України.

Засідання призначене на 17 жовтня о 10:00 в Хмельницькому районному міськсуді (in absentia).

Легендарна фігуристка. Ірина Родніна за СРСР була фігуристкою, тричі вигравала Олімпійські ігри, десять разів - чемпіонат світу. Зараз вона депутатка Державної Думи РФ і перебуває під санкціями Заходу через підтримку війни Росії проти України. Її обвинувачують у посяганні на територіальну цілісність України.

Засідання призначене на 17 жовтня о 10:30 в Хмельницькому районному міськсуді (in absentia).

Очільник ОПЗЖ на Черкащині. Олександр Замирайло був членом Партії регіонів, згодом - “Наш край”. У 2020 став депутатом міськради від ОПЗЖ, очолив фракцію партії. Після повномасштабного вторгнення планував стати керівником області в окупації, стверджував, що в Україні йде громадянська війна, заперечував злочини РФ та обстріли міст, поширював брехню про причетність ЗСУ до злочинів проти цивільних й обурювався повернення азовців з полону, намагався залучити нових членів до ОПЗЖ. Хотів втекти до США, але його затримала СБУ через виправдовування агресії РФ.

Засідання призначене на 17 жовтня о 14:30 в Придніпровському районному суді Черкас.

Коригування вогню по Харківщині. Юрій Глушаченко збирав для “народної міліції” “ДНР” інформацію про підрозділи ЗСУ на Харківщині минулої осені. Про це говорить слідство. Також він нібито передав шість карт із конкретними позначками, куди треба вдарити. Його обвинувачують у колабораціонізмі.

Засідання призначене на 20 жовтня о 10:00 в Соснівському районному суді Черкас. 

Апеляція для пенсіонера. Валерій Ястреб - пенсіонер із Черкащини. Його засудили до двох років ув’язнення через заперечення та виправдання агресії РФ: казав, що трагедії в Бучі насправді не було, виправдовував ракетний удар по Вінниці, переконував, що в Україні багато бандерівців і вона сама спровокувала Росію. На суді Ястреб визнав провину, сказав, що перерахував на ЗСУ 24 тисячі гривень - а тепер його захист подав апеляцію.

Засідання призначене на 17 жовтня о 10:00 в Черкаському апеляційному суді. 

Напад на родину. Микола Будаєв і Файзибек Нематов - військові 55 окремої мотострілецької бригади тактичного сполучення Сухопутних військ РФ. Навесні минулого року вони окупували село Іванівка на Чернігівщині. 6 березня Будаєв і Нематов напали на місцеву родину - прийшли до їх обійстя, обшукали, погрожували вбити, застрелили собаку. Проте чоловіку та дружині вдалося обдурити росіян і разом із дітьми втекти від них. Будаєва і Нематова обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни.

Засідання призначене на 19 жовтня о 10:00 в Чернігівському районному суді (in absentia).

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ НА 16-20 ЖОВТНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки