flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Воєнні злочини, колабораціонізм і апеляції: 16 справ війни, за якими радимо стежити цього тижня

23 жовтня 2023, 09:30

Поклонська, Аксьонов і ще шестеро. Сергій Абісов, Сергій Аксьонов, Юрій Дойников, Петро Зима, Володимир Константинов, Віктор Мельниченко, Наталія Поклонська і Рустам Темиргалієв ― одні з найвищих посадовців окупованого Криму. Їх обвинувачують у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, державну зраду, створення злочинної організації та спробу повалення конституційного ладу.

Засідання призначене на 26 жовтня о 15:30 у Деснянському районному суді Києва (in absentia).

Брати Кононовичі. Олександра та Михайла Кононовичів із Волині затримали в березні 2022 року. Олександр ― керівник обласної організації ленінської комуністичної спілки молоді України, російської общини Волинської області, осередку ГО "Антифашистський комітет України", білоруської общини "Сябри Волині". Михайло керує обласною організацією Ленінської комуністичної спілки України, молодіжною ГО "Авангард". Їм інкримінують роботу зі спецслужбами РФ та Білорусі, розхитування ситуації в Україні ― це дії, спрямовані на повалення конституційного ладу. 

Засідання призначене на 26 жовтня о 16:00 в Солом'янському районному суді Києва.

Третя справа священника. Олексій Широков ― священник із Черкас. Взимку та навесні 2022 він писав в “Однокласниках” пости на підтримку нападу РФ на Україну, агітував за “ЛДНР” і російську армію. Також долучився до створення відео на підтримку Росії. Він уже має обвинувальні вироки за колабораціонізм і пропаганду війни. Тепер його обвинувачують і в посяганні на територіальну цілісність України. 

Засідання призначене на 24 жовтня о 10:00 в Солом'янському районному суді Києва.

Помічник народного депутата. Ігор Гармашов був помічником-консультантом народного депутата від “Слуги народу”. Раніше працював не керівній посаді в Державній прикордонній службі. Слідство вважає, що росіяни завербували Гармашова в 2014 році ― з того часу він передавав їм інформацію про міжнародну співпрацю України, ситуацію на кордоні з РФ та в зоні бойових дій на сході. Гармаша затримали за підозрою в державній зраді. 

Засідання призначене на 25 жовтня о 13:00 в Солом'янському районному суді Києва.

Катування в Богданівці. Олександр Васильєв і Олексій Булгаков ― військові 15-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади. Під час окупації села Богданівка на Київщині, як каже слідство, вони взяли в полон і катували місцевого тероборонівця. Той каже, що саме Булгаков віддав наказ бити. Обом інкримінують порушення законів та звичаїв війни. 

Засідання призначене на 24 жовтня о 16:45 в Броварському міськрайонному суді Київської області (in absentia).

“Кадирівець”. Зелімхан Агмерзоєв ― командир 3-ї роти полку поліції федерального управління позавідомчої охорони військ Росгвардії по Чеченській республіці. Слідство вважає, що в окупованому Мелітополі саме він організовує репресії, за його наказом катували полонених, а сам він вимагав від їх рідних гроші. Його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. 

Засідання призначене на 27 жовтня о 10:00 в Комунарському районному суді Запоріжжя (in absentia).

Волонтер із партії Ляшка. Олексій Житніков був лідером осередку Радикальної партії Олега Ляшка в Мелітополі, активно допомагав морській піхоті, але після повномасштабного вторгнення підтримав росіян. Його обвинувачують у колабораціонізмі. 

Засідання призначене на 24 жовтня о 12:00 в Ленінському районному суді Запоріжжя.

Апеляції довічного. Антона Мисика засудили до довічного ув’язнення за державну зраду ― колишній міліціонер готував вибухи на Одеській залізниці. Слідство стверджує, що він співпрацював із російською розвідкою, передавав їм дані про логістику ЗСУ. Його затримали з 3 кг тротилу, протитанковою міною і підривачами. Захист оскаржує рішення. 

Засідання призначене на 25 жовтня о 10:00 в Миколаївському апеляційному суді.

Комендант Нової Каховки. Володимир Ануфрієв ― командир тактичної групи 378-го окремого батальйону оперативного призначення нацгвардії РФ. Зараз ― очільник окупованої Нової Каховки. Слідство вважає, що під його керівництвом росіяни захоплювали міську раду і що він причетний до викрадення, катування та вбивства місцевих. Ануфрієва обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. 

Засідання призначене на 27 жовтня о 10:00 в Суворовському районному суді Одеси (in absentia).

Дорога до Києва для російської техніки. Попсуй Геннадій із Миколаївщини мав судимості. У 2021 році переїхав у Ромни Сумської області. Слідство вважає, що на початку повномасштабного вторгнення він на своєму авто показував росіянам дорогу до околиць Києва. Під його супроводом у напрямку столиці проїхало 128 одиниць техніки. Попсуя затримали за підозрою в державній зраді. 

Засідання призначене на 24 жовтня об 11:30 в Роменському міськрайонному суді Сумської області.
Списки тероборони Сум. Володимир Артюх колись був головою держархіву Сумської області, балотувався до міської ради від партії “За майбутнє”. Станом на 2022 був почесним головою обласної Спілки ветеранів Афганістану. СБУ затримала його під час спроби передати списки тероборонівців росіянам, які планували викрадати, катувати та вбивати людей із переліку. Артюха обвинувачують у державній зраді. 

Засідання призначене на 23 жовтня об 11:00 в Зарічному районному суді Сум.

Російський командир. Євгеній Зеленов ― підполковник 25-ої окремої мотострілецької бригади 6-ої загальновійськової армії РФ. Слідство вважає, що 24 лютого 2022 року він віддав наказ стріляти по цивільних авто в районі Окружної дороги Харкова. Для слідства проти Зеленова свідчив один із підлеглих, у якого вистрілили через відмову виконувати наказ. Зеленова обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. 

Засідання призначене на 24 жовтня о 10:00 в Київському районному суді Харкова (in absentia).

Список “Вредители”. Олена Третяк була головою Наталинської громади на Харківщині. У 2010 році вперше стала місцевою депутаткою від Партії регіонів, згодом була при владі від Блоку Петра Порошенка та партії Кернеса. Була віцепрезиденткою Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області. У 2022 році, стверджує слідство, перейшла на бік росіян, склала для них список “Вредители” з даними проукраїнських місцевих. Її затримали та інкримінують державну зраду. 

Засідання призначене на 24 жовтня о 14:30 в Орджонікідзевському районному суді Харкова.

Селфі грабіжників. Владислав Барвіт, Максим Вешняков, Владислав Воробйов , Микола Желєзнов, Віталій Назаров, Владислав Привалов, Ришат Хусаїнов, Руслан Шехмаметьєв, Андрій Шипов ― військові РФ. Минулоріч вони окупували село Циркуни на Харківщині. Навесні вони вдерлися в будинок місцевих і викрали техніки на 342 тисячі гривень, а також авто. Власниця будинку була за кордон. Її техніка була синхронізована з хмарним сховищем, в квітні на її акаунт прийшли фото росіян, які грабували її дім і пиячили. Вони фотографували самі себе. Тепер їх обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. 

Засідання призначене на 27 жовтня об 11:30 у Харківському районному суді Харківської області (in absentia).

Збитий льотчик. Олександр Красноярцев ― пілот російського СУ-34, збитого на Чернігівщині. Слідство вважає, що він бомбардував територію України, зокрема цивільні об’єкти. За це його обвинувачують у порушенні законів і звичаїв війни. Тікаючи від переслідування після падіння літака, застрелив цивільного. Але все ж потрапив у полон. Проте згодом його обміняли.  

Засідання призначене на 24 жовтня о 14:00 в Новозаводському районному суді Чернігова (in absentia).

Апеляція у справі про навідництво. Надію Двойнос із села Жукотки на Чернігівщині засудили до шести років ув’язнення за передачу російським окупантам інформації про позиції українських військ. За це вона отримала 6 тисяч гривень. На засіданнях Надія казала, що не має ненависті до України, а інформацію передавала через погрози та безгрошів’я. Захист подав апеляцію. 

Засідання призначене на 26 жовтня о 13:30 в Чернігівському апеляційному суді. 

РОЗКЛАДИ СУДОВИХ ЗАСІДАНЬ У СПРАВАХ ВІЙНИ НА 23-27 ЖОВТНЯ

Київ і Київська область

Усі області

Цей матеріал підготовлений ГО "Медійна ініціатива за права людини" в рамках проєкту "Судові процеси щодо подій війни в Україні: моніторинг, висвітлення, аналіз", який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми "Справедливість для всіх". Погляди авторів, викладені у цьому матеріалі, не обов'язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.