flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Ми поступово переходимо до електронного судочинства в Україні": в Ужгороді відбувся брифінг за участі голови Закарпатського апеляційного суду

25 жовтня 2023, 15:25

У Закарпатській обласній військовій адміністрації відбувся брифінг за участі заступника голови Закарпатської ОВА Олександра Пацкана та голови Закарпатського апеляційного суду Ганни Фазикош. Мета зустрічі: розповісти про нещодавно підписаний Меморандум про співпрацю, про електронне судочинство, "Суд у ЦНАПі", портал "Допомога Закарпаття".

Меморандум про співпрацю був підписаний між Закарпатською обласною військовою адміністрацією, Закарпатським апеляційним судом та Державною судовою адміністрацією України.

Ганна Фазикош зазначила, що перед його підписанням відбувся ряд консультацій, які дозволили визначити формат спільної роботи, існуючі потреби та можливості. Зокрема, було досягнуто домовленостей щодо об’єднання зусиль трьох інституцій в сфері обміну інформації.

Голова суду підкреслила, що в Україні вже відбулося кілька етапів судової реформи. На черзі - створення мережі місцевих окружних судів. Вже зараз в Україні створено нові територіальні громади, отже актуальним є питання територіальної юрисдикції судів.

Чи не призведе створення окружних місцевих судів до обмеження доступу громадян?

"Сучасним підходом є реалізація доступу громадян до суду не тільки фізично, а і їхня спроможність подати документи до суду, отримати судове рішення, брати участь у засіданнях в онлайн режимі. З цією метою в Україні запроваджується "Електронний суд", над яким працює вся країна. Потреба громадян в доступі до суду існує. Водночас, це те питання, яким має опікуватися територіальні громади на місцях. В Закарпатській області це вже розвивається", - розповіла Ганна Фазикош.

За допомогою Закарпатської ОВА будуть розвиватися програми "Суд в смартфоні", і для тих, в кого немає гаджетів, будуть впроваджені судові кімнати в ЦНАПах.

Олександр Пацкан розповів, що в планах впровадити "Електронний суд в ЦНАПі" у найвіддаленіших районах Закарпаття. Зараз йдуть перемовини з декількома ЦНАПами про спільну роботу, де будуть створені дві-три судові кімнати. Заступник голови ОВА підкреслює, що такі кімнати мають мати відповідне обладнання, захищений відеоконференцзв’язок та відповідальну особу, яка може допомогти людині скористатися відповідними можливостями.

"Якщо перший пілотний проєкт буде вдалим, то ми зможемо його масштабувати по всій Закарпатській області. Якщо все вдасться, то люди зможуть автоматизовано брати участь в онлайн-засіданнях, ще більше користуватися новітніми технологіями", - додає Олександр Пацкан.

Як це буде виглядати на практиці: громадянин приходить до Центру надання адміністративних послуг, буде мати окремого адміністратора, який буде за ним закріплений, коли відбуватиметься судове засідання. Адміністратор допомагатиме людині підключитися до онлайн-засідання, щоб брати у ньому участь.

Очільниця апеляційного суду відповіла, що є проблема в судовій діяльності - ідентифікації учасників судового процесу, які хочуть підключитися до засідання онлайн. Це має бути не просто захищений зв’язок, а й фізично встановлена особа. В судах наразі застосовується система "ІЗІКОН". Однак і з цією системою існують проблеми. В ЦНАПі можна буде застосувати для ідентифікації особи електронний ключ. Завдяки ньому особа зможе вступати у письмовий, електронний звʼязок з судом, отримувати потрібну інформацію. Наразі не всі громадяни мають електронний ключ, але його отримання в ЦНАПі спростить ситуацію.

Ганна Фазикош також звернула увагу на нещодавно введену в дію нову редакцію "Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України" від 17.10.2023 року. З 18 жовтня ця Інструкція почала працювати в усіх місцевих та апеляційних судах країни. З 18 жовтня в системі "Електронний суд" повинні зареєструватися такі учасники судового процесу, як органи державної влади, прокурори, адвокати, нотаріуси, усі юридичні особи. Якщо особа із зазначеного переліку цього не зробила, то документи будуть залишатися судом без руху, або повертатися, залежно від виду процесуального документа.

"Це повʼязано з тим, що ми починаємо переходити до змішаного судочинства в Україні. Досі існують паперові справи, але почнуть зʼявлятися також електронні. Про ухвалені судові рішення особи будуть отримувати повідомлення у своєму електронному кабінеті", - зазначила голова суду.

Людям не треба буде звертатися із запитами до суду. Це реально дає можливість якомога швидше та якісніше отримати доступ до судочинства. Ганна Фазикош закликає всіх громадян користуватися "Електронним судом", бо це значно полегшить життя.

Також голова апеляційного суду розповіла про важливість правосуддя у воєнний час. Ганна Фазикош привела в приклад Херсонський апеляційний суд, де, незважаючи на активні бойові дії, відбуваються судові засідання, люди активно звертаються за правосуддям і мають намір відвідувати засідання. Однак найбільш оптимальний варіант, який може забезпечити безперебійний доступ до судочинства, - це впровадження електронних можливостей.

На конференції був представлений "Електронний суд", який вже функціонує тиждень на порталі «Допомога Закарпаття». Наразі доступні дві функції, які мають найбільший попит серед населення. Однак ОВА зараз працює над розширенням функціоналу "Електронного суду".

У вкладенні "пошук судових рішень" можна знайти потрібну судову справу, в якій містяться всі відкриті деталі. Більш інформації розкрито, однак деякі дані (ім’я, адреса тощо) будуть зашифровані. У вкладенні "Захищений відеоконференцзв’язок з судом" є можливість записатися на відео-прийом або на онлайн-засідання. Авторизація відбувається через "Дію".

Надалі планується інформаційна кампанія впровадження електронного судочинства в Закарпатті, де будуть залучені керівники територіальних громад та очільники ЦНАПів.

Прес-служба Закарпатського апеляційного суду