flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Правосуддя в національних судах у справах про міжнародні злочини": міжнародна конференція у Львові

26 жовтня 2023, 12:24
20-22 жовтня 2023 року Програма USAID "Справедливість для всіх" у співпраці з Консультативною місією Європейського Союзу в Україні (EUAM Ukraine), EU Project Pravo-Justice, T.M.C. Asser Instituut, Global Rights Compliance, Вищою радою правосуддя, Радою суддів України, Державною судовою адміністрацією України, Національною школою суддів України і Координаційним центром з надання правової допомоги провели міжнародну конференцію "Правосуддя в національних судах у справах про міжнародні злочини" у Львові.
 
"З початком повномасштабної війни перед українськими судами постали численні виклики, один з яких - розгляд справ про воєнні злочини. Мета цієї конференції, серед іншого, - проаналізувати труднощі, які виникають при розгляді таких справ, запропонувати відповідні рішення, визначити стан втілення наданих рекомендацій та обговорити роль системи правосуддя в притягненні до відповідальності тих, хто вчинив міжнародні злочини", - зазначив керівник Програми USAID "Справедливість для всіх" Девід Вон.
 
Понад 110 суддів, прокурорів, адвокатів, науковців, представників громадських організацій і міжнародних донорів обговорили поточний стан справ, виклики та рішення для захисту права на справедливий суд у справах про міжнародні злочини, роль міжнародної системи правосуддя в недопущенні безкарності за вчинення таких злочинів, а також шляхи удосконалення національної правової бази для забезпечення відповідальності за них.
 
Учасники заходу також зосередили увагу на тому, як з метою запобігання повторної травматизації забезпечити належний захист постраждалих і свідків, сприяти суддям в ефективному вирішенні справ про воєнні злочини, вдосконалювати процес адміністрування цих справ і підвищувати рівень обізнаності суспільства про результати їх розгляду в українських судах. Жваві дискусії викликали питання ролі сторони захисту у забезпеченні гарантій і стандартів справедливого судового розгляду, а також гендерної чутливості під час розслідування та розгляду цієї категорії справ.
 
Для обміну досвідом, до участі в конференції були запрошені колишні судді та голова міжнародних трибуналів, керівники органів суддівського врядування і самоврядування України, судді, адвокати, прокурори, національні та іноземні експерти зі Сполучених Штатів Америки, Боснії і Герцеговини, Нідерландів, Швеції, Німеччини, Великої Британії, які мають практику розгляду справ про воєнні злочини в міжнародних судах і трибуналах, а також у національних судах, які розглядають цю категорію справ у рамках загальної юрисдикції.
 
Про виклики, що виникли з російською агресією в організації роботи українських судів, високоповажне представництво інформували в.о. Голови ДСА України Максим Пампура та заступник Голови Ольга Булка.
 
Під час свого виступу в сесії "Судове адміністрування для розгляду справ щодо воєнних злочинів" Ольга Булка детально зупинилась на організаційних заходах, що плануються до реалізації з тим, щоб полегшити доступ до інформації, яка стосуватиметься справ про воєнні злочини, їх систематизацію у пошукових судових системах, а також щодо координації звітності та статистичних даних між судами та органами прокуратури.
  
Загалом, в результаті експертного обговорення учасники напрацювали рекомендації та визначили конкретні кроки на забезпечення справедливого, неупередженого та ефективного розгляду судами України справ про міжнародні злочини.
 
Сюжет "Суспільне.Спротив" про міжнародну конференцію "Правосуддя в національних судах у справах про міжнародні злочини".
 
 
Пресслужба ДСА України