flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Києві відбулося установче засідання робочої групи щодо розробки стандартів юридичної професії "суддя"

16 листопада 2023, 16:02

У Києві, 15 листопада, відбулося установче засідання робочої групи щодо розробки стандартів юридичної професії "суддя".

Ініціаторами формування і початку роботи такої групи виступили програма USAID "Справедливість для всіх" та Асоціація правників України із широким залученням правників- практиків, науковців, представників органів та установ системи правосуддя України. Всі вони будуть долучені до підготовки проєкту "Підтримка реформи класифікатора професій, розробка стандартів юридичної професії в Україні".

Основною ціллю Проєкту є подальша підтримка реформи Класифікатора професій, мова здебільшого йде про стандарти для професій "суддя", "прокурор", "юридичний радник", та розробка стандартів юридичних професій. Проєкт має на меті, взявши за основу спільні напрацювання АПУ та програми USAID "Справедливість для всіх", підготувати комплексні рекомендації стосовно Класифікатора і доповнити їх проєктами стандартів юридичної професії, які були б готовими до використання національними органами влади та відповідали формату, затвердженому Кабінетом Міністрів України та Національним агентством кваліфікацій України.

Державну судову адміністрацію України у цьому процесі представлятиме начальник юридичного управління Тетяна Опанасюк.


У процесі роботи члени робочої групи спільно з міжнародними експертами проведуть дослідження нормативно-правової бази, зокрема підзаконних нормативно-правових актів, кращих міжнародних практик щодо класифікації та стандартів юридичних професій (desk research); працюватимуть над розробкою проєктів стандартів відповідно до передбаченої законодавством процедури; організовуватимуть проведення публічних і двосторонніх зустрічей, заходів та робочих обговорень, фокус груп тощо з національними органами влади та представниками різних юридичних професій.


Підсумком цієї роботи, яка тільки починається, має стати проєкт вдосконаленого Класифікатора в частині юридичної професії, проєкти стандартів юридичних професій.


Пресслужба ДСА України