flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ХІІ Судовий форум: "Судова влада: як вийти з кризи?"

17 листопада 2023, 09:40

16 листопада в. о. Голови ДСА України Максим Пампура взяв участь у ХІІ Судовому форумі: "Судова влада: як вийти з кризи?". Захід було організовано Асоціацією правників України спільно з Програмою USAID "Справедливість для всіх".

Захід розпочався з вітальних слів Станіслава Кравченка, Голови Верховного Суду, та Миколи Стеценка, Президента Асоціації правників України.

Станіслав Кравченко подякував АПУ за експертну допомогу в розв’язанні проблем системи правосуддя та надання таких майданчиків для дискусій, як сьогоднішній форум. Голова ВС торкнувся теми викликів, які постали нині перед судовою владою, та назвав першочерговим питанням кадрові проблеми в судах.

Першою панеллю форуму стала Q&A-сесія "Судова система: реагування на кризу та пошук шляхів вирішення". Її модерувала Анна Огренчук, програмна координаторка форуму. Пані Огренчук наголосила, що нещодавня рекомендація Єврокомісії розпочати переговори з Україною про вступ до ЄС накладає велику відповідальність. За її словами, юристам потрібно докласти зусиль, щоб побудувати незалежну судову систему й незалежну адвокатуру, щоб правосуддя відповідало стандартам Ради Європи. Також під час сесії торкнулися проблеми браку суддів у судах першої інстанції та пов’язаного із цим питання відрядження суддів.

У рамках Форуму відбулася панельна дискусія "Санкційні справи та майнові спори за участю держави: досвід та виклики". Дискусія була поділена на дві підпанелі. Перша підпанель була присвячена санкційним справам. Темою другої дискусійної підпанелі були майнові спори за участю держави та компенсація збитків.

Третя сесія ХІІ Судового Форуму: "Судова влада: як вийти з кризи?" була присвячена тенденціям розвитку судової практики за ключовими напрямками.

У фокусі четвертої сесії Форуму була тема правосуддя у справах, пов’язаних з війною. Першим питанням, запропонованим до обговорення, були виклики, з якими стикаються судді, прокурори й адвокати обвинувачених під час розгляду справ про воєнні злочини. Другим питанням дискусії були поточний стан, проблематика й перспективи виконання судових рішень у справах про стягнення винагороди та інших гарантованих військовослужбовцям виплат.

Завершила ХІІ Судовий Форум: "Судова влада: як вийти з кризи?" HARDtalk-дискусія "Відповідальність правників як складова судової реформи". У фокусі дискусії були такі питання:

Корупційні скандали в судовій системі: шляхи подолання та попередження.

Процесуальна та дисциплінарна відповідальність адвокатів. Пошук межі дозволеного. Погляд суду та адвокатури.

Практика розгляду дисциплінарних скарг щодо суддів. Роль адвокатури та підхід ВРП.

Пресслужба ДСА Україна