flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Суддівська доброчесність і професійна етика: стандарти і практики оцінювання" - засідання круглого столу в Києві

29 листопада 2023, 11:21
24–25 листопада 2023 року Вища рада правосуддя (ВРП) за підтримки Програми USAID «Справедливість для всіх» провела круглий стіл «Суддівська доброчесність і професійна етика: стандарти і практики оцінювання».
Представники Верховної Ради України, ВРП, Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ), Ради суддів України (Прес-служба Ради суддів України), Громадська рада доброчесності (ГРД), Етична рада, Конкурсна комісія з добору членів ВККС, Національна школа суддів України, Дорадча група експертів, Європейської мережі рад правосуддя, а також іноземні та українські експерти і представники міжнародних організацій обговорили світові та європейські стандарти, кращі практики й механізми оцінювання відповідності суддів та кандидатів на посаду судді критеріям доброчесності та професійної етики.
«Сподіваюся, що результатом нашого експертного обговорення буде спільне розуміння визначення доброчесності та професійної етики, і як ці критерії застосовуються під час оцінювання суддів і кандидатів на посаду судді», - зазначив керівник Програми USAID «Справедливість для всіх» Девід Вон.
Круглий стіл став майданчиком для всебічного обговорення необхідних змін до чинного законодавства, які б відображали практичне визначення понять доброчесності та професійної етики суддів і кандидатів на посади судді, а також представників органів суддівського самоврядування. Це - важливий крок для формулювання узгоджених підходів до оцінювання під час добору кандидатів на суддівські посади та кваліфікаційного оцінювання діючих суддів і їхньої відповідності критеріям доброчесності та професійної етики.
«В результаті цієї дискусії необхідно виробити універсальний підхід до визначення доброчесності всіма суб’єктами, які беруть участь в такому оцінюванні. Оскільки на сьогодні у нас склалась ситуація, коли кожен суб’єкт, який проводить конкурсні процедури, розробляє самостійні критерії визначення доброчесності, тому ці критерії можуть бути неоднаковими. Враховуючи, що ми стоїмо на порозі важливих конкурсів в судовій системі, існує потреба у виробленні єдиних критерії, які зможуть застосовувати і Громадська рада доброчесності, і Вища кваліфікаційна комісія суддів України, і Вища рада правосуддя», - зауважив Дмитро Лук’янов, заступник Голови Вищої ради правосуддя.
Крім того, залучені експерти представили аналіз практик національних органів суддівського врядування та їх допоміжних органів щодо оцінювання суддів, кандидатів на посаду судді та членів органів суддівського врядування на предмет відповідності критеріям доброчесності і професійної етики.
В результаті обговорення учасники заходу окреслити подальші кроки необхідні для вироблення єдиних індикаторів для оцінювання, які б дозволили забезпечити єдність підходів задля ефективного проведення конкурсного добору на понад 2000 вакантних суддівських посад по всій країні та кваліфікаційного оцінювання близько 2000 діючих суддів.
USAID Ukraine - USAID Україна і надалі продовжить надавати підтримку ВРП, ВККСУ і ГРД в процесі вдосконалення процедур відбору та кваліфікаційного оцінювання суддів та кандидатів на посаду судді, які б відповідали найвищим стандартам професіоналізму і доброчесності. Це у свою чергу сприятиме підвищенню довіри суспільства до судової влади та посилить позицію України на шляху до європейської інтеграції.