flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Приклади інноваційних  практик у межах Ініціативи "Модельні Суди" Проєкту ЄС "Право-Justice" в судах України

05 грудня 2023, 09:47

В Київському районному суді міста Одеси, у межах Ініціативи "Модельні Суди" Проєкту ЄС "Право-Justice", організовано роботу універсального хабу, який надає повний комплекс послуг: від мобільного зв’язку та інтернету до кваліфікованої безкоштовної правової допомоги.

Присудовий хаб незламності знаходиться в приміщенні Київського районного суду міста Одеси за адресою: вулиця Варненська 3-б та працює з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 17.00 години.

Під час відключення електроенергії одеситам надаватиметься безперебійна та якісна правова допомога та забезпечуватиметься доступ до правосуддя.  В хабі також можна дізнатися адреси гуманітарних штабів, щоб отримати допомогу та необхідну підтримку.

Відвідувачі суду мають змогу підзарядити свої гаджети, випити гарячого чаю та отримати безперебійний доступ до мережі Інтернет.

Крім цього, в приміщенні суду можна отримати правову допомогу у Громадському центрі правосуддя, який продовжує свою роботу, у тому числі й у дистанційному режимі: отримати правову допомогу, консультацію нотаріуса чи медіатора, можна звернувшись до Громадського центру правосуддя через офіційну сторінку Центру Facebook.

Детальніше – у відеосюжеті: https://www.youtube.com/watch?v=vN_QSTfDtpo

Фото за посиланням: https://mc.court.gov.ua/mc/model_results/courts_info/1504832/

Малинський районний суд Житомирської області в межах Ініціативи "Модельні Суди" у квітні 2023 року облаштував інтерговану рецепцію суду задля підвищення клієнтоорієнтованості установи, що допомогло створити більш комфортні умови для відвідувачів суду.

Головною метою такого облаштування є підтримка людей з моменту, коли вони приходять до суду, комфортне очікування на судове засідання, ефективне управління потоком відвідувачів. Створене таким чином професійне зонування судового простору не лише полегшує орієнтацію відвідувачів у приміщенні суду, а й забезпечує безпеку та порядок. В інтегрованій рецепції можна подати та отримати документи, а також всю інформацію щодо розпорядку роботи суду, розкладу судових засідань, розміщення залів судових засідань тощо.

Також у суді відремонтовано кабінет для прийому громадян та обладнано рецепцію для Служби судової охорони. Всі необхідні роботи виконувалися силами працівників суду за сприяння Територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області. 

   

Нагадаємо, що робота Малинського районного суду відновилась після деокупації Житомирщини, 21 квітня 2022 року на підставі розпорядження Голови Верховного Суду.

Протягом травня – червня 2022 року, зусиллями керівництва ТУ ДСА в Житомирській області, приміщення суду було відремонтовано. Зокрема, замінені пошкоджені вікна, двері, відновлені внутрішні перегородки та стеля, частково оновлено покрівлю.

Наразі Малинський районний суд працює у звичному режимі. Однак, підлаштовуючись під реалії сьогодення, задля безпеки, під час повітряних тривог прийом документів не здійснюється, судові засідання не проводяться, присутні у приміщенні суду громадяни спрямовуються в укриття.

Фото за посиланням: https://mc.court.gov.ua/mc/model_results/courts_info/1413038/

Зазначимо, що виконувач обов'язків Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура, виступаючи під час конференції "Модельні суди України 2022-2023: напрацювання воєнного часу", яка відбулася у Львові 1 грудня 2023 року, наголосив, що "за час війни і в процесі деокупації українських територій, у таких надзвичайно складних умовах, керівництво кожного з судів продемонструвало і демонструє злагодженість дій, приймаючи якісні рішення про організаційне забезпечення роботи суду".

"Наразі здійснюється процес відновлення роботи судів, що розташовані на територіях, які були тимчасово окуповані, або які перебували в районі активних бойових дій, тому нам важливо щоб всі позитивні напрацювання, які акумулювала Ініціатива "Модельні суди", та інновації, які вона популяризує, були впровадженні в судовому адмініструванні українських судів",- наголосив виконувач обов'язків Голови ДСА України.

Пресслужба ДСА України