flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Гендерні питання судової влади обговорювалися на міжнародній онлайн-конференції "Впровадження гендерного підходу в систему правосуддя"

14 грудня 2023, 14:44

Державна судова адміністрація України спільно з Міжнародною асоціацією судового адміністрування за підтримки Проєкту ЄС "ПРАВО-JUSTICE II" і Програми USAID "Справедливість для всіх" організували і провели міжнародну онлайн-конференцію "Впровадження гендерного підходу в систему правосуддя".

Метою заходу було обговорення питань щодо впровадження гендерного підходу в діяльність установ системи правосуддя України, організації судових процесів у гендерно чутливих справах та протидії сексуальним домаганням й іншим формам неадекватної поведінки в судах з урахуванням кращого міжнародного досвіду.

 Учасниками стали представники  Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, голови судів, судді, керівники та працівники апаратів судів, міжнародні партнери органів у системі правосуддя України.

Від ДСА України виступила заступниця Голови Ольга Булка, яка зазначила: "Керівництво ДСА України почало впроваджувати гендерний підхід ще у 2018 році, віднайшовши для цього певний технічний потенціал".

Вона повідомила, що протягом 2018 – 2023 років розроблено та затверджено нормативно-правові акти, що регулюють інтегрування гендерної рівності в діяльність ДСА України, та прийняті відповідні кадрові рішення.

Також Ольга Булка повідомила, що ДСА України стала першою інституцією судової влади України, яка здійснила гендерний аудит, що став основою для затвердження у 2021 році Стратегії гендерної рівності ДСА України на 2021 – 2025 роки.

 Метою цієї Стратегії є впровадження комплексного гендерного підходу, що в перспективі допоможе: підвищити якість політик, процедур і практик з точки зору гендерного підходу; посилити інституційний потенціал ДСА України; підвищити операційну ефективність, продуктивність тощо.

"Всі внутрішні документи ДСА України та територіальних управлінь ДСА України аналізуються на відповідність єдиним нормативно-правовим актам у сфері реалізації національної гендерної політики, принципам гендерної рівності та недискримінації. У підсумку суди змогли здійснити цілий ряд заходів із забезпечення безпечних і комфортних умов праці для жінок і чоловіків, створення робочого середовища, вільного від упереджень, переслідувань і дискримінації", - зазначила заступниця Голови ДСА України Ольга Булка.

Вона також відзначила співпрацю в цьому питанні багаторічних партнерів ДСА України - Проєкту ЄС "ПРАВО-Justice" і Програми USAID "Справедливість для всіх".

Зі своїми презентаціями щодо впровадження гендерного підходу у систему правосуддя України також виступили Тетяна Фулей, Заслужена юристка України, кандидатка юридичних наук, керівниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України та Христина Кіт, голова Асоціації жінок-юристок України "ЮрФем". Кращі міжнародні практики організації судових процесів з урахуванням гендерно чутливого підходу представили Мартін Гекетт, міжнародний експерт Проєкту ЄС "Право-Justice", міжнародний прокурор і адвокат, Сполучене Королівство  та Алісія Девіс, головна консультантка з питань судового менеджменту Національного центру судів штатів США. Гендерні питання при розгляді справ про воєнні злочини розкрили Надія Стефанів, суддя Кримінального касаційного суду в складі Верховного Суду, Президентка Всеукраїнська асоціація жінок-суддів, Aнна Адамська-Галлант, ключова міжнародна експертка Проєкту ЄС "Право-Justice", міжнародна суддя місії ЄС в Косово, Станіслав Петренко, департамент протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора, Соня Простран, керівниця Інституту менеджменту Схід-Захід (EWMI) за підтримки Програми USAID "Зміцнення судової системи в Узбекистані".

Нагадаємо, що в січні 2023 року було проведено анонімне опитування оцінювання працівників ДСА України та територіальних управлінь ДСА України стосовно стану забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

За його результатами 74% опитаних задоволені  гендерною політикою ДСА України. 70 % респондентів вважають врахування гендерних питань в політиці та програмах ДСА України дуже важливим або важливим. 90 % учасників опитування вважають, що ДСА України робить більш ніж достатньо або достатньо для того, щоб запобігати та протидіяти виявам ґендерних стереотипів, сексизму  та нерівного ставлення.

Пресслужба ДСА України