flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запрошуємо суддів та працівників судів стати тренерами з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду

22 травня 2024, 12:44

Повідомляємо, що 12 червня 2024 р. розпочинається навчальний курс «Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих осіб у суді: міжнародні стандарти та національний досвід в умовах війни».

Навчання включатиме шість вебінарів у режимі відеоконференції з періодичністю один раз на тиждень щосереди з 15:00 до 17:30. Проєктом ЄС «ПРАВО – JUSTICE» оголошено конкурсний прийом заявок для проходження вказаного навчання.

Для участі у відборі кандидатам необхідно:

  • заповнити заявку за посиланням: http://surl.li/tslad ;
  • підготувати мотиваційний лист та прикріпити його у форматі PDF до заявки за вказаним посиланням;
  • надіслати форму з додатками.

 Кінцевий термін подання заявок – 31 травня 2024 року.

За результатами оцінки отриманих матеріалів конкурсна комісія Проєкту ЄС «ПРАВО – JUSTICE ІІ» визначить 25 учасників для проходження навчання.

Заявники отримають відповідь щодо результатів відбору 10 червня на адресу зазначеної ними електронної пошти.

Просимо врахувати вимоги Проєкту до учасників навчального курсу:

1)       зацікавленість у впровадженні сервісів для вразливих осіб у суді в Україні;

2)       наявність базових знань щодо підтримки жертв, віктимології чи правосуддя, дружнього до дитини;

3)       намір бути тренером у довгостроковій перспективі (не менше ніж протягом наступних трьох років).

 

Навчальний курс розробили експерти Проєкту ЄС «ПРАВО-JUSTICE» в рамках реалізації ініціативи «Модельні суди».

Метою навчального курсу є підготовка тренерів, які в подальшому змогли б самостійно передавати набуті спеціальні професійні знання та навички своїм колегам задля поширення кращих європейських практик щодо забезпечення доступу до правосуддя для вразливих користувачів суду в умовах війни та післявоєнного відновлення.

Курс об’єднує досвід попередніх чотирьох наборів протягом 2020-2023 років, які реалізовувалися у межах Ініціативи «Модельні суди», та cфокусований на роботі із вразливими користувачами судових послуг у реаліях війни. У тому числі - зі свідками та потерпілими від воєнних злочинів.

 

Програма навчального курсу передбачає висвітлення таких тем:

1) надання судових послуг вразливим особам в умовах воєнного стану  (наприклад, дітям, людям, які постраждали від воєнних злочинів, жертвам сексуального насильства, пов’язаного із збройним конфліктом, особам з інвалідністю та маломобільним групам населення);

2) міжнародні та регіональні стандарти захисту й підтримки потерпілих і свідків, підготовка вразливих осіб до/після судових процесів;

3) розуміння потреб потерпілих та свідків та планування їх безпеки в суді;

4) комунікація з вразливими особами, не допущення повторної травматизації потерпілих і свідків воєнних злочинів під час судових процесів;

5) підтримка постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом;

6) національний досвід впровадження сервісів для вразливих осіб у суді в умовах війни.

 

 Довідково:

Проєкт ЄС «ПРАВО-JUSTICE», який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. В межах Проєкту ЄС «ПРАВО-JUSTICE» з 2018 року реалізовується Ініціатива «Модельні суди», що має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах.

Зокрема, експертами Проєкту ЄС «ПРАВО – JUSTICE» розроблено спеціальний навчальний курс «Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду» для суддів, працівників апарату судів, прокурорів, представників Національної поліції, органів системи безоплатної правової  допомоги, представників неурядових громадських об’єднань. Протягом 2020-2023 років проведено чотири набори спеціального навчального курсу з підготовки тренерів з організації послуг для вразливих категорій користувачів суду. В результаті пройшли навчання та отримали відповідний сертифікат 143 учасники, серед яких судді, працівники апаратів судів, судової охорони, національної школи суддів, представники громадськості  та системи органів безоплатної правової допомоги.

Сторінка Проєкту ЄС "Право-Justice" у Facebook