flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

XІІ Міжнародний судово-правовий форум: керівник ДСА України окреслив реалії та виклики щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення судів

14 червня 2024, 15:30

Т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) Максим Пампура нагадав зібранню положення Конституції України та висновок Консультативної ради європейських суддів (КРЄС), де йдеться про те, що правосуддя в Україні здійснюють виключно суди; якість судових рішень безпосередньо залежить від обсягу фінансування судової системи; суди не можуть ефективно функціонувати без адекватних людських та матеріальних ресурсів.                                                                                                                  На XІІ Міжнародному судово-правовому форумі (далі – Форум) спікер представив детальну інформацію щодо ситуації з фінансуванням судової гілки влади на сьогодні. Керівник ДСА України зосередив увагу на новочасних викликах, поділився баченням стратегії розвитку та подальшого реформування судової системи в Україні загалом.

 

Максим Пампура проінформував учасників Форуму про реальні потреби судів та рівень їх фінансового забезпечення. Це питання – одне з найболючіших. Йдеться про низький рівень оплати праці працівників апаратів судів і, як наслідок, втрату кваліфікованих кадрів. Керуючись даними попередніх років та за поточний період керівник ДСА України поділився аналітичними висновками та доповів про вжиті ДСА України заходи, спрямовані на вирішення проблеми. У квітні 2024 року у Верховній Раді України було зареєстровано ініційований ДСА України законопроєкт № 11158 щодо оплати праці державних службовців апаратів судів. У цьому законопроєкті йдеться про застосування до посадових окладів державних службовців апаратів судів регіональних коефіцієнтів, що дасть змогу підвищити рівень заробітної плати та зберегти висококваліфіковані кадри.

 

         

                       

В низці питань щодо матеріально-технічного забезпечення органів судової влади доповідач зосередив увагу на втратах та збитках, яких зазнали суди України внаслідок ракетних атак рф. Йдеться про зруйновані, пошкоджені приміщення, знищену оргтехніку та інші засоби інформатизації. Окреслюючи проблеми, т. в. о. Голови ДСА України розповів про вжиті та плановані заходи щодо відновлення та забезпечення належних умов для здійснення правосуддя.

Детально ознайомитися з напрямами, на яких зосередив увагу учасників XІІ Міжнародного судово-правового форуму т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура:

                                                                 

XIІ Міжнародний судово-правовий форум, організований газетою «Юридична практика» за підтримки Верховного Суду, відбувся у Києві 13-14 червня 2024 року. Протягом двох днів учасники форуму обговорювали основні тенденції розвитку судової системи та правозастосовної практики під час війни: стратегічні підходи подальшого реформування судової системи, стандарти професійної етики суддів, практику щодо воєнних злочинів, дискусійні питання санкційних судових проваджень, судовий захист прав громадян та бізнесу, антикорупційні виклики судової системи.