flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вже 9 років судова влада демонструє відкритість, забезпечуючи онлайн трансляції судових засідань

08 липня 2024, 11:43
Яскравим прикладом конструктивної співпраці громадянського суспільства та судової системи є запровадження і розвиток механізму транслювання судових засідань технічними засобами судів. Сьогодні цей механізм є важливим рушієм підвищення рівня забезпечення права на справедливий суд, зокрема права на публічні слухання, принципів гласності та відкритості судочинства.

 

 

 

 

Суди за допомогою відеокамер, встановлених у залах судових засідань, транслюють судові засідання суспільно важливих справ до мережі YouTube та порталу «Судова влада України». Таким чином, громадськість може стежити за судовими процесами в реальному часі та дізнаватися інформацію про хід справи з першоджерела. 

Поштовхом до розвитку важливої складової відкритості судової влади став аналіз процесів слухання судових справ, пов’язаних з подіями Революції Гідності, який виявив неналежний рівень їх гласності. На судові слухання не могли потрапити не тільки активісти, ЗМІ, але й самі учасники судового процесу, адже їх загальна кількість у одній з справ станом на 2015 рік перевищувала 220 осіб. 

У квітні 2015 року була проведена зустріч з головою Ради суддів України, правозахисниками, адвокатами для вирішення цієї проблеми. Нинішньою директоркою Вектор прав людини / Human Rights Vector NGO Валерією Рибак було запропоновано організувати трансляцію засідання у сусідні приміщення суду, щоб більше людей могли спостерігати за повним ходом судового процесу в реальному часі.

Перша така трансляція відбулась 3 червня 2015 року, дві судові зали у Святошинському районному суді м. Києва та Апеляційному суді Львівської області були обладнані для перегляду трансляції представниками ЗМІ, українськими та міжнародними спостерігачами, вільними слухачами.  В ході роботи правозахисників, адвокатів, прес-служби судової влади України, Державної судової адміністрації України, Ради суддів України ідея була доопрацьована і засідання почали транслювати із зали суду в You Tube. 

Перша трансляція судового засідання онлайн відбулась 6 липня 2015 року у Святошинському районному суді м. Києва у справі про вбивства людей 20.02.2014 під час Євромайдану.

Алгоритм забезпечення трансляції викладений у листі Державної судової адміністрації України.

Усі проведені онлайн трансляції можливо переглянути на офіційному каналі на Youtube "Судова влада України".

Про історію розвитку механізму можна почитати у публікації «Транслювання судових засідань технічними засобами судів та їх коментування у рамках проєкту «Суд людською мовою» як ефективні механізми захисту права на справедливий суд».

 

Судова Влада України