flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Співпраця ДСА України з Проєктом ЄС «Право-Justice»: про що йшлося на черговій зустрічі

17 липня 2024, 13:58
Відбулася робоча зустріч керівництва Державної судової адміністрації України з представниками Проєкту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні («Право-Justice III»)» та Представництва ЄС в Україні.
Варто зазначити, що цій події передувало засідання керівного комітету Проєкту ЄС «Право-
Justice III», серед учасників якого були і представники ДСА України. Нагадаємо, на заході було презентовано ключові результати третьої фази Проєкту ЄС «Право-Justice» (йдеться про перше  півріччя 2024 року); підбито підсумки співпраці міжнародних партнерів з органами влади у сфері юстиції та судової системи України. Засідання керівного комітету Проєкту ЄС «Право-Justice III» відбулося 11 липня 2024 року.

 

 

 

 

12 липня до Державної судової адміністрації України завітали: програмний та політичний спеціаліст Представництва Європейського Союзу в Україні (Франція) Албан Біосса, керівниця Проєкту ЄС «Право-Justice III» (Україна) Оксана Цимбрівська, головна експертка з питань модернізації судів Проєкту ЄС «Право-Justice III» (Україна) Світлана Майструк.

 

                                                

 

Відбулася двостороння зустріч, на якій Державну судову адміністрацію України представляли: т. в. о. Голови ДСА України Максим Пампура, заступниця Голови ДСА України Ольга Булка, заступник Голови ДСА України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Леонід Сапельніков, директор департаменту інформаційних технологій ДСА України Олексій Білаш, завідувачка сектору міжнародного співробітництва ДСА України Олена Ігнатченко.

 

Як зауважив програмний та політичний спеціаліст Представництва Європейського Союзу в Україні (Франція) Албан Біосса: «Мета нашої зустрічі – поспілкуватися щодо потреб Державної судової адміністрації України, аби можна було визначити, чим можемо допомогти. І найважливіше – це поговорити про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему (ЄСІТС)».

Представник Євросоюзу також зазначив, що Проєкт ЄС «Право-Justice» надає допомогу ДСА України у вигляді експертних висновків та дорадчої підтримки, частково долучається до фінансування закупівель, активно співпрацює в рамках Ukraine Facility Plan.

 

Ukraine Facility Plan – технічний документ, необхідний для реалізації програми фінансової підтримки України від ЄС. Містить 69 реформ, серед яких – реформа судової системи. Одним з її напрямів є цифровізація правосуддя. Наразі через співпрацю з Міністерством цифрової трансформації України та завдяки міжнародним партнерам, і зокрема Проєкту ЄС «Право-Justice», ДСА України забезпечує заходи з метою  удосконалення та оновлення модулів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Модернізація ЄСІТС – запорука успішності реформи.

Щодо результатів напрацювань з міжнародними партнерами т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура інформував: «У першому півріччі 2024 року спільно з Проєктом ЄС «Право-Justice» в межах Першого етапу було завершено роботу над одним із модулів ЄСІТС – «Єдиним державний реєстром виконавчих документів».

 

Попереду Другий і Третій етапи, кошти на їх реалізацію передбачено у державному бюджеті. Нині очікуємо на висновки, пов'язані з підготовкою технічних завдань по трьом модулям ЄСІТС: «Єдиний державний реєстр судових рішень»; «Суддівське досьє»; «Фінанси і кадри». Поспіль, враховуючи те, що фінансування державою закладено, будемо мати змогу оголосити тендер.

Наразі ж триває функціональний аудит Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Він відбувається завдяки коштам, наданим Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), що забезпечує більший обсяг фінансування та Проєкту ЄС «Право-Justice». Після аудиту, разом з вищезгаданими донорами, ми визначимо подальші кроки.
До кінця 2024 року плануємо оголосити тендер. Зокрема йдеться про модернізацію модуля ЄСІТС «Діловодство». Це один із найбільш застарілих модулів, який не змінювався протягом десяти років».

 

Також у ході двосторонньої зустрічі було обговорено результати співпраці щодо підготовки нормативів кадрового, фінансового, матеріально-технічного та іншого забезпечення. «Звичайно, затверджувати Нормативи – це функціонал Вищої ради правосуддя. Але Проєкт ЄС «Право-Justice» допоміг консультативно, орієнтуючи на те, як це працює в європейських країнах», – зауважив т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура.

 

 

 

Учасниками засідання було проаналізовано результати спільних напрацювань. Представниками ДСА України попередньо озвучено подальші кроки, що потребують підтримки від міжнародних партнерів і зокрема Проєкту ЄС «Право-Justice».

Програмний та політичний спеціаліст Представництва Європейського Союзу в Україні (Франція) Албан Біосса запевнив, що міжнародні партнери готові ознайомитися з цими потребами та розглянути детальний перелік, який ДСА України підготує та надасть.  

Сторони подякували одна одній за плідну співпрацю та домовилися продовжувати її.