flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Більше практики: тренінг для суддів та прес-секретарів

25 лютого 2015, 18:06

25 лютого 2015 року в готелі "Президент" відбулися два паралельні тренінги для суддів, прес-секретарів та відповідальних осіб у судах за підтримання зв’язків з громадськістю "Зв’язки з громадськістю в судах". Названі тренінги стали продовженням міжнародної конференції "Зміцнення довіри до судової влади через покращення взаємної комунікації".

Учасники тренінгів отримали практичні навички з комунікацій зі ЗМІ, ведення та участі в прес-конференції, побудови ефективної моделі зв’язків з громадськістю та ЗМІ в судах, удосконалили навички підготовки плану дій та управління кризовими ситуаціями, обговорили шляхи покращення комунікаційної політики в діяльності судів, органів суддівського самоврядування та судових установ.  

Запрошені експерти, зокрема, фахівець із зв’язків з громадськістю Консультаційної місії Європейського союзу Віктор Ройтер, заступник виконавчого директора Відділення судової адміністрації Верховного суду Штату Індіана США Девід Ремондіні, директор із зв’язків з громадськістю судів Округу Колумбія США Лія Гуровітц, директор з комунікацій Верховного Суду Великобританії Бенджамін Уілсон надали практичні поради із зміни формату спілкування зі ЗМІ та зупинилися на подальшій  діяльності із покращення процесу комунікації судової влади України з громадськістю та ЗМІ.

Цікавим досвідом ведення офіційного сайту та сторінок суду в соціальних мережах поділилася Лія Гуровітц. На сайті одного із судів судів Округу Колумбія розміщена відеоекскурсія приміщенням суду, при чому мова, якою відбувається знайомство з судом, адаптована для розуміння молоддю, вживається молодіжний сленг. Лія порадила українським судам відкривати свої двері для всіх бажаючих та надавати максимум інформації про себе з метою упередження негативного ставлення.

Головний редактор "Юридичної газети" Христина Венгриняк наголосила,  що і надалі важливо переконувати суддів у потребі надання коментарів, а також закликала суддів вести свої сторінки в соціальних мережах. Що ж до відкритості суду, про яку багато говорить громадськість  журналіст зазначила, що межа відкритості встановлена Законом. "Якщо Закон дозволяє коментувати, то суддя може це зробити, а якщо ні – то суддя не може порушувати Закон", – сказала Христина Венгриняк.

Учасники тренінгів відзначали, що взаємодія судової гілки влади зі ЗМІ є стратегічним напрямом діяльності як кожного судді, прес-секретаря суду, так і для Прес-центру судової влади, який сприятиме покращенню показника довіри громадян до судової системи.

За підсумками дводенних заходів їх учасниками було прийнято рекомендації серед яких: розбудувати повноцінну мережу прес-секретарів у судах, розробити та впровадити комунікаційні стратегії судів, налагодити систематичну співпрацю з регіональними та загальнодержавними ЗМІ, регулярно проводити комунікаційні заходи в судах, підвищувати професійний рівень прес-секретарів, поширювати позитивний досвід співпраці окремих судів зі ЗМІ, систематично надавати судам інформацію про свою діяльність залучати громадськість до обговорення та вирішення питань діяльності судової влади.