flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Радою суддів України прийнято рішення щодо порядку припинення повноважень голови суду та його заступника

03 квітня 2015, 10:20

2 квітня 2015 року Радою суддів України під час засідання обговорено питання щодо порядку припинення повноважень голови суду та його заступника у зв’язку з набранням чинності 28 березня 2015 року Законом України "Про судоустрій і статус суддів".

  Як відомо, 12 лютого 2015 року Верховною Радою України прийнятий Закон України "Про забезпечення права на справедливий суд", яким у новій редакції викладений Закон України "Про судоустрій і статус суддів". Вказаний  Закон змінює термін призначення суддів на адміністративні посади та визначає новий порядок обрання суддів на адміністративні посади та звільнення з цих посад.

Відповідно до частини другої статті 20 вказаного Закону голова місцевого суду, його заступник, голова апеляційного суду, його заступники, голова вищого спеціалізованого суду, його заступники обираються на посади строком на два роки, але не більш як на строк повноважень судді, шляхом таємного голосування більшістю від кількості суддів, які працюють у відповідному суді. Крім того, відповідно до частини четвертої статті 20 цього ж Закону суддя, обраний на адміністративну посаду в порядку, визначеному  цією статтею, не може обіймати одну адміністративну посаду відповідного суду більш як два строки поспіль.

За результатами обговорення названого питання Радою суддів прийнято рішення № 34, де, зокрема, відзначається, що відповідно до нового порядку  обрання суддів на адміністративні посади голова місцевого суду, його заступник, голова апеляційного суду, його заступники, голова вищого спеціалізованого суду, його заступники обираються на посади строком на два роки, але не більш як на строк повноважень судді, шляхом таємного голосування більшістю від кількості суддів, які працюють у відповідному суді.

Особи, які були призначені на адміністративні посади відповідно до законодавства, що діяло раніше, є такими, що можуть бути обраними на адміністративну посаду в суді і обіймати її два строки поспіль. Судді, які були призначені на адміністративні посади відповідно до законодавства, що діяло раніше, за загальним правилом продовжують здійснювати свої повноваження до закінчення строку, на який їх було призначено. Зазначені особи мають право за власною ініціативою звернутися до зборів відповідного суду із заявою про дострокове припинення своїх повноважень. Збори суддів відповідного суду не позбавлені права порушити питання дострокового припинення повноважень голови, заступника (заступників) голови суду в порядку, визначеному абзацом 3 частини другої статті 20 названого Закону, у тому числі і з метою приведення кількості заступників голови суду до вимог частини п’ятої статті 20 цього Закону.