flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нове покоління судових менеджерів

04 квітня 2015, 12:46

3 квітня 2015 року завершився  другий етап програми із судового адміністрування. Навчання тривало протягом двох тижнів (з 23 березня по 3 квітня 2015 року).

 Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, закриваючи захід, наголосив на тому, що Державна судова адміністрація України і надалі продовжуватиме реалізацію навчальної програми для судових менеджерів, котра стала дійсним проривом на шляху впровадження обов’язкового навчання керівника апарату суду. Зеновій Холоднюк подякував партнерам навчального курсу: Проекту "Справедливе правосуддя", викладачам Університету Штату Мічиган та Національній школі суддів України за корисний і цікавий курс, а учасникам навчань побажав плідної та ефективної роботи над їх творчими проектами та впровадженням у повсякденну роботу в суді отриманих знань, вмінь, навичок.

Голова ДСА України поінформував присутніх про фінансування органів судової влади у першому кварталі поточного року. Так, за його словами з метою перерозподілу планових призначень на оплату праці між судами були використані дані щодо середньооблікової чисельності суддів та працівників апаратів судів станом на 01.02.2015. Перерозподіл планових призначень на оплату праці у межах бюджетної програми здійснено на єдиних засадах нарахування суддівської винагороди, розмір якої становив 10 мінімальних заробітних плат та однакового розміру середньої заробітної плати працівників апаратів судів для окремої бюджетної програми.

 

Яке відомо, навчальна програма із судового адміністрування, організована Державною судовою адміністрацією України в партнерстві з Національною школою суддів України та Проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Справедливе правосуддя", спрямована на поглиблення знань необхідних для судового адміністратора менеджера, тобто керівнка апарату суду.

З ухваленням в Україні Закону "Про судоустрій і статус суддів", судові менеджери отримали ширше коло обов’язків та вищий рівень самостійності в управлінні роботою судів, але поряд з цим виникли і суттєві непорозуміння щодо розмежування повноважень між головою суду та керівником апарату суду (судовим адміністратором) у процесі діяльності судових установ, а також повна відсутність фахової підготовки до такої діяльності.

 Державна судова адміністрація України, усвідомлюючи потребу підготовки та навчання судовому адмініструванню, залучила досвід світових фахівців та міжнародну допомогу в реформуванні судової системи з використанням сучасних методів навчання. Розуміння потреби та прагнення ефективних змін дозволили започаткувати у 2013 році пілотний навчальний курс з судового адміністрування. Відрадним є те, що частина учасників пілотного курсу стали викладачами у другому навчальному курсі.

Нагадаємо, що навчальний курс включає 10 тем (компететнцій): "Лідерство", "Цілі та обов’язки судів", "Формування бачення та стратегічне планування", "Ресурси, бюджет і фінансування", "Управління рухом справ", "Управління інформаційними технологіями", "Основні компоненти суду", "Управління кадрами", "Освіта, практичне навчання і розвиток", "Зв’язки судів з громадськістю".