flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Радою судів України затверджено нову редакцію Положення про автоматизовану систему документообігу суду

06 квітня 2015, 09:00

02 квітня 2015 року у приміщенні Державної судової адміністрації України (м. Київ, вул. Липська, 18/5) відбулося засідання Ради суддів України.

         У засіданні взяли участь члени Ради судів України, заступник голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Кравченко, суддя Львівського окружного адміністративного суду Володимир Кравчук, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, представники Верховного Суду України, адвокатури та громадськості. Також на засіданні були присутні представники ЗМІ.

За результатами обговорення було прийнято низку рішень. Зокрема, Радою судів України затверджено нову редакцію Положення про автоматизовану систему документообігу суду. Тим же рішенням № 25 Радою створено робочу групу з питань вивчення функціонування автоматизованих систем документообігу Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ та апеляційного суду м. Києва, з метою впровадження єдиної автоматизованої системи документообігу суду, якій доручено до 25 травня 2015 року надати Раді суддів України пропозиції щодо запровадження єдиної автоматизованої системи документообігу суду в судах загальної юрисдикції.

У зв’язку з набранням чинності 28 березня 2015 Законом України "Про забезпечення права на справедливий суд", яким внесено зміни до Закону України "Про судоустрій та статус суддів" Радою суддів обговорено питання підготовки проекту змін до Регламенту з’їзду суддів України та створено відповідну робочу групу. Вказаним законом внесено зміни до процедури скликання та проведення з’їзду суддів України шляхом визначення нової процедури, що відрізняється від тієї процедури, яка знайшла своє відображення в Регламенті з’їзду суддів України, затвердженому рішенням ХІІ позачергового з’їзду суддів України від 25 вересня 2014 року на виконання положень Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 07.07.2010.

Радою прийнято за основу проект Порядку скликання та проведення спільних зборів суддів місцевих загальних судів та вирішено направити названий Порядок до судів для обговорення та внесення відповідних пропозицій. Для доопрацювання цього Порядку створено відповідну робочу групу (рішення № 27).

Обговорюючи питання автоматизації судів, а також з метою запровадження сучасних методів справляння судового збору через спеціально адаптовані інформаційно-платіжні термінали, які серед іншого реалізують інформаційно-просвітницьку діяльність суду, спрямовану на покращення обізнаності громадськості про судову систему, полегшення доступу громадян до судочинства, втілення в життя принципів відкритості та прозорості Радою констатовано, що виникає потреба в забезпеченні судів загальної юрисдикції зазначеними терміналами. У рамках угоди, укладеної між Державною судовою адміністрацією України та Проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Справедливе правосуддя" у 42 судах загальної юрисдикції впроваджено інформаційно-платіжні термінали, які ефективно використовуються та допомагають громадянам у доступі до інформації та у сплаті судового збору. За результатами розгляду вказаного питання Державній судовій адміністрації Україні доручено до кінця грудня 2015 року здійснити організаційні заходи щодо встановлення в місцевих та апеляційних судах загальної юрисдикції інформаційно-платіжних терміналів для сплати судового збору через веб-портал судової влади України за наявності бюджетних призначень на капітальні видатки та підготувати розрахунок коштів, необхідних для встановлення та обслуговування інформаційно-платіжних терміналів у місцевих судах. Радою суддів України констатовано, що належний захист прав і свобод людини можливий не лише за наявності досконалого процесуального законодавства, але й належної організації роботи судової системи. Показники судової статистики є необхідними для прийняття обґрунтованих управлінських рішень та інформування про стан здійснення правосуддя в Україні. Якісні статистичні дані повинні задовольняти інформаційні потреби органів судової влади України на загальнодержавному, регіональному рівнях, а також на рівні окремого суду. Ці дані використовуються під час узагальнення судової практики, а також за необхідності є підставою для внесення змін до законодавства. З метою визначення ефективності роботи суду аналізується  низка показників, зокрема: питома вага розглянутих справ від справ, що надійшли у звітному періоді; середньомісячне надходження справ на одного суддю; час знаходження справ у провадженні; кількість нерозглянутих справ; кількість розглянутих справ на одного  суддю; витрати на одиницю справи. Аналіз наведених даних дозволить оптимізувати видатки державного бюджету та з урахуванням навантаження суддів стане можливим  здійснити заходи щодо перерозподілу кількісного складу судів загальної юрисдикції. За результатами розгляду Радою означеного питання рішенням № 30 доручено Комітету адміністрування та організаційного забезпечення діяльності суду вивчити питання щодо причин наявності значної кількості нерозглянутих справ у судах загальної юрисдикції та доповісти на засіданні Ради суддів України.

Взято до відома інформацію Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка щодо погашення кредиторської заборгованості судів загальної юрисдикції за капітальними видатками за 2013-2014 роки (рішення № 32), щодо перерозподілу фонду оплати праці працівникам апаратів місцевих загальних та апеляційних судів у І кварталі 2015 року (рішення № 33) та щодо стану виконання Інструкції про порядок організації підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорони приміщень суду (рішення № 38).

На засіданні Ради  заслухано та обговорено інформацію члена Ради суддів України Григорія Алейнікова про звернення окремих суддів Дніпровського районного суду  м. Херсона щодо зловживань з боку голови цього суду. За результатами розгляду названого питання Радою прийнято рішення про створення робочої групи для перевірки означеного звернення (рішення № 36).

Щодо розгляду звернення суддів Соснівського районного суду м. Черкаси про тиск на суд та загрозу його незалежності у зв’язку з присутністю у залі судового засідання під час розгляду конкретної справи представників "Добровольчого українського корпусу Правого Сектору" Радою вирішено звернутися до Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова щодо необхідності вжиття негайних та системних заходів для забезпечення правопорядку в судах підлеглими йому підрозділами, а також провести міжвідомчу нараду за участю представників МВС України, ДСА України та Ради суддів України з питань нормативного врегулювання діяльності підрозділів судової міліції для забезпечення належної охорони приміщень судів, громадського порядку в судах, безпеки відвідувачів, суддів та працівників суду.