flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася підготовча зустріч, під час якої європейські та українські експерти обмінялися думками про зміни до Закону України "Про судовий збір"

08 квітня 2015, 18:46

8 квітня 2015 року експертна місія МВФ у складі Старшого експерта з юридичних питань Себастіана Помпе та директора департаменту стратегічного планування Міністерства юстиції Австрії, Президента Європейської комісії з ефективності правосуддя (CEPEJ) Георга Стави обговорила з Головою Державної судової адміністрації України Зеновієм Холоднюком питання внесення змін до Закону України "Про судовий збір".

Як відомо, серед вимог Меморандуму про економічну та фінансову політику (між Україною і Міжнародним валютним фондом) у частині взяття Україною зобов’язання щодо підвищення ефективності цивільного процесу є перегляд існуючих ставок судового збору.

Обговорюючи питання ставок судового збору, Георг Става поділився досвідом своєї країни: "До прикладу, в Австрії судова система фінансується на 100% за рахунок судового збору. Проте, це швидше виключення з правил." За його словами, головне, щоб система правосуддя була простою та зрозумілою, тоді це дасть змогу уникнути зайвих маніпуляцій та зловживань.

У ході зустрічі експерти висловили своє бачення та рекомендації з точки зору європейських країн. Також було виокремлено основні положення до проекту закону: по-перше, внесені до Закону України "Про судовий збір" зміни дозволять захистити соціально вразливі верстви населення; по-друге,  пропонується ліквідувати пільги, надані державним органам; по-третє, ставки судового збору будуть оптимізовані з метою уникнення маніпулювання; по-четверте, будуть розширені можливості сплати судового збору, включаючи всі платіжні системи.

Завтра, 9 квітня 2015 року, на продовження обговорення даного законопроекту відбудеться круглий стіл за участю європейських експертів, представників Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органів судової влади та громадськості.