flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено проект змін до Закону України "Про судовий збір"

09 квітня 2015, 17:29

У приміщенні Верховного Суду України (вул. Пилипа Орлика, 8, м. Київ) 9 квітня 2015 року за підтримки Міжнародного валютного фонду відбувся круглий стіл, учасники якого обговорили внесення змін до Закону України "Про судовий збір" на виконання вимог Меморандуму про економічну та фінансову політику (між Україною і Міжнародним валютним фондом) у частині взяття Україною зобов’язання щодо підвищення ефективності цивільного процесу.

Із вітальним словом до присутніх звернувся Секретар Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України Віктор Кривенко.

Голова Державної судової адміністрації України презентував учасникам круглого столу основні напрямки проекту змін до Закону України "Про судовий збір". За його словами Державною судовою адміністрацією України підготовлено проект змін до Закону України "Про судовий збір", метою якого є встановлення соціально та економічно обґрунтованих ставок судового збору, результатом чого має стати збільшення надходжень до спеціального фонду державного бюджету країни.

Зеновій Холоднюк зазначив шляхи зменшення загальної потреби судової системи у фінансових ресурсах. Так, необхідним є проведення оптимізації правовідносин, спірні питання щодо яких підлягають розгляду судами, оптимізації системи судів на відповідних рівнях, здійснення розробки обґрунтованих нормативів судового навантаження та нормативів співвідношення чисельності працівників апарату суду до кількісного складу суддів суду, запровадження електронного суду.

Крім того, очільник ДСА звернув особливу увагу присутніх на те, що пропонується не тільки зберегти перелік категорій фізичних осіб – громадян, які звільнені від сплати судового збору, а ще й розширити цей перелік. Так, пропонується звільнити від сплати судового збору учасників бойових дій, Героїв України, фізичних осіб – кредиторів у справах про банкрутство, які звертаються з грошовими вимогами до боржника щодо виплати заборгованості із заробітної плати, аліментів. У свою чергу, повністю виключаються з числа пільговиків органи державної влади, що дозволить зазначеним органам більш виважено ставитись до звернення до судів та уникати подання необґрунтованих та безпідставних позовів.

 Зеновій Холоднюк зупинився на основній перевазі від збільшення надходження судового збору – підвищення рівня гарантованої Конституцією України доступності правосуддя шляхом покращення матеріально-технічного забезпечення судів (приміщення, зали судових засідань, комп'ютерна та оргтехніка).

Начальник юридичного управління ДСА України Євген Пристрома означив пропозиції щодо внесення змін до законодавства відносно судового збору, напрацьовані створеною Державною судовою адміністрацією України спільно з Міністерством юстиції України робочою групою. Серед основних змін до названого закону начальник юридичного управління назвав: установлення пільг лише для соціально вразливих та незахищених верств населення, скасування пільг для органів державної влади, зменшення кількості документів і дій, за які справляється судовий збір, кодифікація документів і дій, за які справляється судовий збір, з метою автоматизації обліку судового збору в розрізі його ставок, зменшення типів ставок з трьох (відсоток до суми позову, відсоток від мінімальної зарплати, абсолютні суми) до двох (відсоток до суми позову, відсоток від мінімальної зарплати), групування документів і дій, за які справляється судовий збір за категоріями платників (фізичні особи, юридичні особи). 

Георг Става поінформував присутніх про особливості справляння судового збору в європейських країнах та відзначив досвід Австрії, де судова система забезпечується на сто відсотків за рахунок надходжень від судового збору. Також директор департаменту стратегічного планування Міністерства юстиції Австрії та Президент Європейської комісії з ефективності правосуддя відмітив високу якість підготовленого проекту закону про внесення змін до Закону України "Про судовий збір".

Голова Ради суддів України, суддя Верховного Суду України Валентина Сімоненко відзначила, що судовий збір справляється тоді, коли питання неможливо врегулювати досудово, і справляння таких коштів не можливо трактувати як перешкоду для доступу до правосуддя, адже законопроектом не просто зберігаються пільги для незахищених верств населення, а ще й розширюється такий перелік, у той час як ліквідовуються пільги органам державної влади.

У заході взяли участь: Старший експерт з юридичних питань Місії МВФ Себастіан Помпе, директор департаменту стратегічного планування Міністерства юстиції Австрії та Президент Європейської комісії з ефективності правосуддя (CEPEJ) Георг Става, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, Голова ДСА України Зеновій Холоднюк, заступник Голови ДСА України Людмила Гізатуліна, представники Верховного Суду України, Вищого адміністративного суду України, Вищого господарського суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Адміністрації Президента України, Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України, Державної судової адміністрації України, проекту "Справедливе правосуддя", громадськості.