flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада суддів України визначила, що стаж роботи судді відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" перерахуванню не підлягає

17 квітня 2015, 11:52

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, виступаючи 16 квітня 2015 року на засіданні Ради суддів України, поінформував присутніх про лист Державної судової адміністрації України від 26.03.2015 № 8-5614/15 стосовно реалізації положень статті 135 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції Закону України від 12.02.2015 № 192-VIII щодо стажу роботи судді. Зокрема, зазначеним листом інформується про звернення ДСА України до Голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Р. Князевича з проханням надати сприяння в забезпеченні реалізації права суддів на державні гарантії їх соціального захисту та ініціювати перед Верховною Радою України розгляд проекту Закону України "Про внесення змін до розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд" у частині визначення стажу роботи суддів.

Радою суддів констатовано, що відповідно до положень частини другої статті 127 Конституції України та статті 53 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" обмеженням щодо реалізації особою, яка є суддею, таких гарантованих Конституцією України прав, є: право обіймати будь-які інші, крім посади судді, оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької та творчої. Також суддя не має права поєднувати свою діяльність із підприємницькою або адвокатською, не може належати до політичної партії чи професійної спілки, виявляти прихильність до них, брати участь у політичних акціях, мітингах, страйках. Відповідно держава встановлює для суддів компенсаційні трудові гарантії, а також гарантує достатній рівень соціального забезпечення.

Разом з тим, Верховною Радою України 12.02.2015 прийнято Закон України № 192-VIII "Про забезпечення права на справедливий суд", який набрав чинності 28.03.2015, а Прикінцеві та перехідні положення зазначеного закону не містять положення стосовно збереження за суддями, які були призначені чи обрані на посаду судді до набрання чинності цим законом, визначення стажу роботи на посаді судді відповідно до законодавства, що діяло на день набрання чинності законом. Відсутність такої норми є обмеженням соціальних гарантій суддів, передбачених Конституцією і законами України, оскільки зміст та обсяг досягнутого суддями рівня матеріального забезпечення не може бути звужено або скасовано шляхом внесення змін до чинного законодавства.

Радою суддів України прийнято рішення, що стаж роботи судді, нарахований відповідно до діючого законодавства на момент набрання чинності Законом України "Про забезпечення права на справедливий суд" перерахуванню не підлягає.