flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Українців ознайомлено з кращими європейськими практиками збору статистичних даних з питань домашнього насильства та насильства стосовно жінок і дітей

14 липня 2015, 11:33

Відповідно до Плану дій Ради Європи в Україні в рамках проекту  "Запобігання та боротьба з насильством щодо жінок та домашнім насильством в Україні" з 5 по 11 липня 2015 року відбулася навчально-ознайомча поїздка до Королівства Іспанії, під час якої продемонстровано кращі європейські практики збору статистичних даних з питань домашнього насильства та насильства стосовно жінок і дітей.

Участь у заході взяли представники Верховної Ради України, Верховного Суду України, Генеральної прокуратури України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України, Уповноваженого Верховної ради України з прав людини. Державну судову адміністрацію України представляла заступник начальника управління – начальник відділу судової статистики, діловодства та архіву суду Антоніна Поліщук.

Учасники візиту мали змогу ознайомитися з досвідом Іспанії стосовно адміністративних джерел даних щодо насильства проти жінок та дітей, методологічних підходів до проведення вибіркових опитувань із зазначених проблем; підвищення рівня знань з основних питань збору, аналізу та використання даних; ефективного поширення й використання цих даних для просування прав жертв такого насильства та формування відповідних напрямків державної політики. 

Під час візиту українські фахівці відвідали Національний інститут статистики, Генеральну Раду юстиції, Генеральний директорат у справах жінок громади Мадриду, Міністерство внутрішніх справ, Центр психологічної і соціальної допомоги та реабілітації для жінок та їх дітей, поліцію міста Алькобендас, Національну прокуратуру, офіс Проекту "Надія" із запобігання торгівлі жінками, дитячу лікарню і лікарню San Carlos та інші установи, що беруть участь у програмах захисту від насильства.

Отриманий досвід буде враховано під час забезпечення належної імплементації положень Конвенції із захисту жінок від усіх форм насильства (Стамбульська конвенція). Україна має гармонізувати своє законодавство з її нормами не тільки ухваливши значну кількість змін до існуючих законів та кодексів, але й прийнявши ряд нових нормативно-правових актів.

Довідково: Основним завданням проекту Ради Європи "Запобігання та боротьба з насильством щодо жінок та домашнім насильством в Україні" є ратифікація органами української влади  Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської Конвенції), у тому числі підготовка до ратифікації та імплементації документа на законодавчому, політичному та практичному рівнях.

Стамбульська Конвенція була прийнята Комітетом міністрів Ради Європи 7 квітня 2011 р. та набула чинності 1 серпня 2014 року. Україна підписала цей важливий міжнародний правовий документ ще 7 листопада 2011 року, ставши однією з 20 держав-членів.

Основним бенефіціаром проекту є Міністерство соціальної політики України. Партнерами проекту з української сторони виступають Міністерство внутрішніх справ України, Міністерство юстиції України, Міністерство охорони здоров'я України, Міністерство закордонних справ України, Генеральна прокуратура України, Верховний Суд України, Державна судова адміністрація України, Державна статистична служба України, Верховна Рада України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, міжнародні та громадські організації.