flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання Ради суддів України

23 липня 2015, 09:39

22 липня 2015 року в м. Одесі відбулося засідання Ради суддів України.

У засіданні взяли участь голови апеляційних судів регіону, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, начальник територіального управління ДСА України в Одеській області Володимир Куценко, директор департаменту з питань професійної кваліфікації суддів та кандидатів на посаду судді ВККС України Роман Савчук, представники міжнародних проектів, ЗМІ.

До порядку денного засідання Ради було внесено більш як десять питань.

Голова Державної судової адміністрації України поінформував присутніх, що станом на 22 липня 2015 року річний план надходження коштів судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України з урахуванням залишку коштів на початок року виконано. Понадпланові кошти від сплати судового збору, що будуть надходити до спецфонду Держбюджету України після 22 липня поточного року, за погодженням з Міністерством фінансів України в першу чергу будуть направлятися на збільшення кошторисних призначень на оплату праці, комунальних послуг та енергоносіїв з метою ліквідації дефіциту призначень за названими напрямами видатків. Виходячи з обсягів понадпланових надходжень також можливі додаткові призначення на капітальні видатки щодо критичних об’єктів судової інфраструктури. Разом з тим, за словами Зеновія Холоднюка, залишається питання першочергового вирішення оплати праці працівникам апаратів судів. Органами судової влади підготовлено проекти листів до Президента України та Кабінету Міністрів України із прохання якомога швидшого вирішення питання щодо внесення змін до постанови КМУ від 9 березня 2006 року № 268, якою регулюються питання оплати праці працівників апаратів судів.

Зеновій Холоднюк, коментуючи питання внесення змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду, відзначив, що одним із важливих напрямків забезпечення відкритості правосуддя, має бути встановлена прозора та прилюдна процедура здійснення автоматизованого розподілу судових справ між суддями. Відтак, ДСА України ініційовано внесення таких змін до вказаного Положення, що обумовлено необхідністю запровадження єдиного механізму надсилання судових рішень та відомостей щодо набрання судовим рішенням законної сили в електронному вигляді до Єдиного державного реєстру судових рішень, єдиних стандартів обміну електронними документами між судами та іншими державними органами і установами, формування статистичних звітів в автоматичному режимі на всіх рівнях, а також упровадження Електронного суду в Україні.

Зеновій Холоднюк означив, що відповідно до запропонованих змін уводиться термін "засади використання автоматизованої системи документообігу суду", під яким розуміється затверджені рішенням зборів суддів відповідного суду правила застосування цього Положення з урахуванням юрисдикції та інстанційності суду, норм процесуальних кодексів та законів України та доповнюється Положення нормою, відповідно до якої засади використання автоматизованої системи документообігу суду та результати автоматизованого розподілу судових справ в автоматичному режимі будуть обов’язково оприлюднюватися на веб-порталі судової влади України..

За результатами розгляду вказаного питання Радою суддів України прийнято рішення про внесення запропонованих змін до Положення.

Заслухавши та обговоривши інформацію члена Ради суддів України Миколи Черкащенка щодо ситуації, що склалася із виконання вимог прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд" про внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень до 28 вересня 2015 року всіх судових рішень судів загальної юрисдикції, які не були внесені до Реєстру з 1 січня 2010 року Рада суддів України вирішила звернутися до суб’єктів законодавчої ініціативи з пропозицією про внесення до підпункту 3 пункту 14 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд" щодо відтермінування виконання зазначеного пункту Закону та встановлення переліку судових рішень, що підлягають опублікуванню, тих судових рішень, які набрали законної сили. Державній судовій адміністрації України доручено звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку ведення державного реєстру судових рішень" щодо надання більш тривалого строку для внесення до ЄДРСР судових рішень за період з 01.01.2010 та  розробки графіка внесення до ЄДРСР судових рішень, що не були внесені до Реєстру з 1 січня 2010 року з урахуванням забезпечення функціонування автоматизованої системи документообігу в судах.

Після довготривалого обговорення питання погодження Порядку та методології кваліфікаційного оцінювання суддів, Радою прийнято рішення про непогодження та повернення названого Порядку на доопрацювання до ВККСУ.

Також Радою схвалено проект змін до Положення про Раду суддів України та вирішено передати його для затвердження ХІІІ з’їздом суддів України.

На засіданні заслухано інформацію члена Ради суддів України Дениса Масенка щодо суддів, які на момент набуття чинності Законом України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції Закону України від 12.02.2015 № 192-VIII мали стаж роботи на посаді судді менше 3 років і втратили можливість отримувати щомісячну доплату за вислугу років. Радою констатовано, що враховуючи створене обмеження соціальних гарантій суддів, передбачених Конституцією України і законами України, існує необхідність у виконанні Радою суддів України покладеного на неї завдання щодо правового та соціального захисту суддів. Зокрема, Радою визначено, що судді, стаж роботи яких на посаді судді, на момент набрання чинності Законом України № 192-VIII "Про забезпечення права на справедливий суд" складав менше 3 років, але, які отримували щомісячну доплату за вислугу років у розмірі 15 відсотків, із набуттям чинності вказаним законом, право на отримання такої  щомісячної доплати не втратили, а тому мають право її отримувати до набуття ними стажу роботи на посаді судді у 3 роки.

Радою суддів України створено робочу групу з перевірки звернень судді Токмацького районного суду Запорізької області Ушатого І.Г. у складі: Сімоненко В.М., Наставного В.В., Чумаченко Т.А.

Також на своєму засіданні Рада суддів України схвалила анкету щодо анонімного опитування суддів апеляційних та місцевих судів загальної юрисдикції, як користувачів інформаційних технологій, та погодилася на пропозицію Міжнародного Консорціуму з питань досконалості суду стати його членом.

З метою  реалізації  Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки,  схваленої Указом Президента України 20 травня 2015 року за № 276, для упровадження електронного правосуддя (створення та зберігання судових справ в електронному  та паперовому вигляді одночасно), обміну документами в електронному вигляді,  Радою суддів України визначено модельними  Київський районний суд м. Одеси, Овідіопольський районний суд Одеської області за участю апеляційного суду Одеської області.  Для реалізації проекту електронного правосуддя Радою створено робочу групу  у складі: голови –  судді апеляційного суду Запорізької області Алейнікова Г.І., судді Житомерського апеляційного адміністративного суду Моніча Б.С., судді апеляційного суду Одеської області Бабія А.П., начальника територіального управління Державної судової адміністрації в Одеській області Куценка В.Д., голови Київського районного суду  м. Одеси Чванкіна С.А., голови Овідіопольського районного суду Одеської області Кіріченка П.Л., спеціаліста з питань права та судового адміністрування  проекту USAID  "Справедливе правосуддя" Сученка С.О, представників Державного підприємства "Інформаційні судові системи", а також запровадити пілотний проект щодо обміну, формування та зберігання  електронних документів між судом та учасниками судового процесу з 1 вересня 2015 року.

Радою затверджено орієнтовний план роботи Ради суддів України на друге півріччя 2015 року.

У засіданні Ради суддів України оголошено перерву, орієнтовно до понеділка, 27 липня 2015 року.

Довідково:

Міжнародний Консорціум з питань досконалості суду є міжнародною мережею судів, органів суддівського самоврядування та інституцій судового адміністрування Австралії, Канади, Нової Зеландії, США, Сингапуру, Канади та інших країн світу. Секретаріат Консорціуму знаходиться в м. Мельбурн, Австралія. Консорціум розробив Міжнародні схему досконалості суду (англ. International Framework for Court Excellence), яка передбачає застосування 11 (одинадцяти) універсальних глобальних показників роботи суду для прийняття управлінських рішень, спрямованих на вдосконалення функціонування суду та для ефективної комунікації судової влади з громадськістю.

Рада суддів України своїм рішенням № 28 від 2 квітня 2015 року затвердила Систему оцінювання роботи суду (СОРС). СОРС передбачає застосування 7 (семи) з 11 (одинадцяти) рекомендованих вимірів Міжнародної схеми досконалості суду.

Зважаючи на успіх Ради суддів України в прийнятті Системи оцінювання роботи суду Міжнародний Консорціум з питань досконалості суду звернувся до Ради суддів України з пропозицією стати членом консорціуму. Це звернення відбулося через посередництво Проекту USAID «Справедливе правосуддя», який співпрацює як з Радою суддів України, так і з Консорціумом. 

Членство в Міжнародному Консорціумі з питань досконалості суду передбачає зацікавленість в Міжнародній схемі досконалості суду, частковому або повному застосуванні її вимірів, обмін досвідом між членами Консорціуму, участь у заходах, що організовуються Консорціумом або його членами, та іншу діяльність. Відповідно до політики Консорціуму, членство в ньому є відкритим для будь-якого суду чи органу суддівського самоврядування, який розділяє вище вказані цілі Консорціуму. Для формалізації членства достатньо заповнити просту аплікаційну форму та надіслати її в Секретаріат Консорціуму. Участь у Консорціумі надає доступ його членам до нових методів та підходів щодо оцінювання якості роботи суду та досягнення судової досконалості.