flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підрозділ відомчої воєнізованої охорони ДСА України повинен запрацювати вже у 2015 році

00 0000, 00:00

20 жовтня 2015 року Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк провів робочу зустріч з короткостроковим експертом Проекту Європейського Союзу "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні", комісаром поліції у відставці, спеціальним радником Генерального директора Французької національної поліції Мішелем Жербером. Мета зустрічі - обговорення створення підрозділу відомчої воєнізованої охорони Державної судової адміністрації України.

Зеновій Холоднюк поінформував учасників зустрічі про структуру та завдання  ДСА України, зокрема, щодо організаційного та фінансового забезпечення діяльності органів судової влади у межах повноважень, установлених законом.

Голова ДСА України повідомив, що на сьогодні спеціальний підрозділ судової міліції "Грифон" забезпечує охорону більш як 70 відсотків приміщень судів, проте з набранням чинності Законом України "Про Національну поліцію" з 7 листопада 2015 року така функція буде покладена на відомчу воєнізовану охорону ДСА України. "Сьогодні, - зазначив Зеновій Холоднюк, - проведено низку заходів із створення спеціального підрозділу судової охорони, напрацьовано проекти установчих документів, тривають погоджувальні процедури. Проте наразі найбільшою проблемою залишається питання перерозподілу коштів державного бюджету на зазначені цілі, а кошти донині не виділені. Державна судова адміністрація України звернулася з відповідним листом до Кабінету Міністрів України з метою якомога швидшого отримання фінансування на створення підрозділу судової охорони, а до моменту створення такого підрозділу забезпечення охорони судів відповідним підрозділам МВС України", - наголосив Голова ДСА України.

Створення відомчої воєнізованої охорони ДСА України передбачено змінами до Закону України "Про судоустрій і статус суддів". Завдання воєнізованої охорони: охорона приміщень органів судової влади та осіб, які знаходяться у приміщенні суду, забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві,  охорона суддів, працівників апарату суду та їх близьких родичів (у разі необхідності). ДСА України створено робочу групу із залученням необхідних спеціалістів з Міністерства внутрішніх справ України та інших заінтересованих сторін. Очолює робочу групу заступник Голови ДСА України Павло Кондик.

За словами Павла Кондика, вже виконано всі необхідні організаційні завдання: підготовлено проект Статуту та Положення про створення підрозділу, який матиме назву "Державна установа "Служба судової охорони" (далі – Служба охорони), проведено попередні розрахунки кількісного складу Служби охорони та коштів, необхідних для початку її діяльності, здійснюється підготовка проекту постанови Кабінету Міністрів України щодо оплати праці працівників та інше.

Відтак, головною проблемою залишається питання фінансування створення та діяльності Служби охорони. За попередніми розрахунками, кількісний склад підрозділу в Україні загалом становитиме понад вісім з половиною тисяч осіб, а потреби у фінансуванні на 2016 рік сягатимуть понад 900 мільйонів гривень. Зважаючи на те, що до набрання чинності Законом України "Про Національну поліцію" функції відомчої воєнізованої охорони виконує спеціальний підрозділ судової міліції "Грифон", який належить до структури міліції  громадської  безпеки, більшість організаційних питань його діяльності  регулюється Законом України "Про міліцію", наразі необхідно працювати над врегулюванням майнових та фінансових питань діяльності Служби охорони. "Ми не бачимо жодних перешкод, щоб утворити відомчу воєнізовану охорону, але без врегулювання питань, що пов'язані із застосуванням зброї та спеціальних засобів, а також належного фінансування її діяльність буде проблемною", − зазначив Павло Кондик.

У свою чергу, Мішель Жербер зазначив, що головним завданням у створенні відомчої воєнізованої охорони є збереження балансу між безпекою судових приміщень та осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, й доступністю та прозорістю судових засідань для громадськості. "Головне, щоб зі створенням нового структурного підрозділу не були втрачені ті демократичні засади діяльності судової влади, над реалізацією яких роками працюють в Україні міжнародні експерти та проекти", − наголосив короткостроковий експерт Проекту Європейського Союзу "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні".

 

Довідково: Мішель ЖЕРБЕР Комісар поліції у відставці із 37 річним досвідом служби. Обіймав низку оперативних, консультаційних та керівних посад. Упродовж своєї кар’єри успішно працював заступником Голови RAID (французький національний підрозділ спеціального призначення) як Спеціальний радник Генерального директора Французької національної поліції − на цій посаді розробив і реалізував основні напрями роботи з гармонізації законодавства відповідно до європейських рекомендацій, реформування прикордонної служби та планування антитерористичних актів, а також брав участь у багатьох політичних обговореннях та переговорах на національному та міжнародному рівнях.

 

Є фахівцем з питань громадського порядку, антикризового управління та судового слідства, що є результатом послідовного кар’єрного зростання на кількох оперативних позиціях у званні Старшого дивізійного комісара поліції. Пропрацювавши 4,5 роки на посаді аташе поліції Посольства Франції в Києві, а після цього − на посаді постійного радника (RTA) європейського проекту для Міністерства внутрішніх справ України, Мішель Жербер отримав глибоке розуміння й досвід у визначенні тих завдань, що постають перед правоохоронними органами в Україні, ключових заінтересованих сторін у правоохоронній сфері, а також ґрунтовне розуміння основних міжнародних ініціатив з надання технічної допомоги, що мають місце в Україні. Брав участь у реалізації європейського проекту "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні" у галузі внутрішніх справ, допоки Консультативна місія Європейського Союзу не отримала відповідну акредитацію.