flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ДСА України обговорили перспективи реалізації нового проекту Міністерства закордонних справ Нідерландів

19 жовтня 2015, 19:42

19 жовтня 2015 року Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко та Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк провели робочу зустріч з членами експертної місії Центру міжнародного співробітництва (CILC), яка проводить оцінку стану реформування судової системи в Україні,  та  працює над підготовкою пропозицій для нового проекту Міністерства закордонних справ Нідерландів, спрямованого на підвищення ефективності правосуддя в Україні та доброчесності українських суддів і прокурорів.

Голова Ради суддів України зазначила, що на даному етапі судової реформи головним завданням є очищення судової влади від недоброчесних суддів, які дозволяли собі вільне трактування Законів України під час здійснення правосуддя, приймали завідомо неправосудні рішення, а їхній спосіб життя не відповідав загальноприйнятим нормам життя в суспільстві. "З відновленням роботи Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України ми сподіваємось, що процес очищення суддівського корпусу буде законним та ефективним, тим більше, що кваліфікаційне оцінювання суддів, яке прописане Законом України "Про судоустрій і статус суддів" передбачає низку запобіжників, котрі не дозволять людям з низьким рівнем знань і такими ж морально-етичними якостями претендувати на посаду судді", - наголосила Валентина Сімоненко.

Зеновій Холоднюк ознайомив членів експертної місії із структурними змінами в організації діяльності  ДСА України, охарактеризував головні функції цього органу в системі судової влади. За словами Голови ДСА України одним із проблемних питань на сьогодні залишається низький рівень фінансування органів судової влади, а ДСА України як однин із головних розпорядників бюджетних коштів, знає як ніхто інший всі проблеми органів судової системи. "Зараз ми ґрунтовно взялися за розрахунок нормативних показників навантаження на суддів з тим, щоб зробити більш ефективним та прозорим рух бюджетних коштів у судовій системі та підготуватися до оптимізації судів", - сказав очільник ДСА України. На думку Зеновія Холоднюка саме у розрахунках нормативного навантаження на суддів допомога міжнародних партнерів є вкрай необхідною, позаяк в Україні донині не існує подібних методологій.

За словами заступника директора Центру міжнародного правового співробітництва Еріка Вінкена загальна мета проекту полягає в наданні підтримки у конкретних питаннях реформування судової влади з метою підвищення ефективності діяльності судової системи та інших установ у сфері правосуддя. Разом з гуманітарною складовою в проекті передбачається присутність і матеріально-технічного сегменту, за рахунок якого планується покращити технічну базу судових установ. Загалом, перелік напрямків проекту, в основному, залежатиме від завдань, які потребують першочергового вирішення в системі судової влади.

У підсумку зустрічі сторони зійшлися на тому, що буде розроблена спільна "дорожня карта", до якої будуть внесені пропозиції від Ради суддів України та Державної судової адміністрації України, спрямовані на підвищення ефективності діяльності судової системи та суміжних правових інститутів.

Довідково: Центр міжнародного правового співробітництва (CILC) був заснований у 1985 році за ініціативою уряду Нідерландів задля реалізації програми співпраці судових органів з Індонезією. З того часу CILC працює по всьому світу у векторі міжнародного правового співробітництва і створення потенціалу верховенства закону. В Україні Центр міжнародного співробітництва працює з 2004 року. Спільно з Верховним Судом України та Центром суддівських студій реалізували проект МАТРА "Впровадження нового Цивільного кодексу в Україні".