flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"У будівлі суду не тільки здійснюється правосуддя, а й закладається повага до держави та її законів", - Зеновій Холоднюк

28 жовтня 2015, 09:44

Під час розширеної наради за підсумками дев’яти місяців роботи місцевих загальних судів Миколаївської області, в якій взяв участь Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, а також голова апеляційного суду Миколаївської області Олександр Ржепецький, голова господарського суду Миколаївської області Костянтин Василяка, голова Миколаївського окружного адміністративного суду Всеволод Князєв, начальник територіального управління ДСА України в Миколаївській області Віктор Сікиринський, голови та керівники апаратів місцевих загальних судів Миколаївської області, прокурор Миколаївської області В’ячеслав Кривов’яз, значна увага приділялася стану матеріально-технічної бази судів регіону.

На Миколаївщині працює 24 місцеві суди загальної юрисдикції, які розташовані в 27 окремих приміщеннях, з яких тільки 7 відповідають вимогам щодо здійснення судочинства. Всі інші суди потребують збільшення площі приміщень, проведення капітальних ремонтів у будинках, а іноді навіть повного переселення через аварійний стан приміщення. Віктор Сікиринський зазначив, що тільки в самому Миколаєві невідкладного покращення умов потребують апеляційний суд, окружний адміністративний суд та Ленінський районний суд міста Миколаєва. За його словами, вирішення питання перенесення судів до інших приміщень залежить не стільки від фінансування капітальних видатків, скільки від наявності вільних будівель, де могли б розташуватися судові установи.

 

Голова ДСА України відзначив нагальність проблеми наявності приміщень, що відповідали б вимогам відправлення правосуддя і в інших регіонах України, та наголосив на потребі приділення цьому питанню  особливої уваги територіальними органами ДСА України. Також Зеновій Холоднюк повідомив про те, що до проекту бюджету для судової системи на 2016 рік закладено кошти на завершення реконструкції будівлі апеляційного суду Миколаївської області.

Зупинившись на вирішенні питання проблемних приміщень судів, що розташовані в м. Миколаєві, то на думку очільника ДСА України, необхідно ретельніше зайнятися пошуком будівель, що вивільняються. Зокрема, Ленінський районний суд м. Миколаєва розташовується на другому поверсі п'ятиповерхового будинку колишнього гуртожитку, а проведений косметичний ремонт приміщення проблему не вирішив. У суді немає необхідної кількості залів для судових засідань, нарадчих кімнат, не вистачає місця для працівників апарату суду та його відвідувачів, немає приміщень для архіву.

Голова названого суду Микола Олефір інформував учасників наради, що розширення площ суду можливе за рахунок вивільнення іншої частини будівлі, в якій розміщується суд, а власники приміщення мають намір продавати всю будівлю, але на сьогодні питання знаходиться на етапі обговорення.

Щодо умов, де доводиться працювати суддям окружного адміністративного суду Миколаївської області, то тут ситуація дещо інша. Колишню будівлю будинку культури портовиків та земельну ділянку більше семи років тому передано на баланс ТУ ДСА України в Миколаївській області, але її ремонт та переобладнання під потребу судової установи потребують значних фінансових затрат, адже в будівлі знаходиться велика кінозала, дві танцювальних зали, колишні гримерні кімнати тощо, - зазначив голова Миколаївського окружного адміністративного суду Всеволод Князєв. Разом з тим, щороку, тільки на опалення будівлі з державного бюджету витрачаються значні кошти.

По завершенню наради Зеновій Холоднюк відвідав Центральний районний суд міста Миколаєва. До нового приміщення суд переїхав у квітні 2015 року. "Ще рік тому, крізь стіни Центрального районного суду Миколаєва можна було спостерігати за рухом трамваїв на вулиці, а зараз ситуація змінилася докорінно. І, хоча, для потреб суду фактично  орендується два приміщення, тут створено всі належні умови для відправлення правосуддя", - зазначив керівник ДСА України.

Голова Центрального районного суду міста Миколаєва Галина Подзігун подякувала керівництву ДСА України, його територіальному управлінню за оперативне вирішення питання переселення суду в нове приміщення. Наразі, суд має дев'ять залів для судових засідань, триповерхову будівлю для архіву, конвойні приміщення, облаштовані кімнати для суддів та працівників апарату суду, простору канцелярію, серверну, приймальню громадян і, навіть, автономну котельню, що дозволяє економити значні кошти на сплаті комунальних послуг.

"Ми повинні пам'ятати, що в будівлі суду не тільки здійснюється правосуддя, а й закладається повага громадян до держави та її законів", - наголосив Зеновій Холоднюк по завершенню відвідання приміщень судів м. Миколаєва.