flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Оптимізація системи судоустрою України: проблеми та перспектива" або як відбуватиметься в Україні укрупнення судів

18 жовтня 2017, 11:41

Два дні поспіль, 17 – 18  жовтня, прeдставники судової влади України знайомились із зарубіжним досвідом з укрупнeння судових установ. Засідання круглого столу на тему "Оптимізація системи судоустрою України: проблеми та перспектива" відбулося у Києві за сприяння Проекту USAID "Нове правосуддя". До участі запрошені керівники судових установ та організацій системи правосуддя, голови судів, начальники територіальних управлінь ДСА України, судді, правники та представники міжнародних проектів, що опікуються реформуванням судової системи України.

Звертаючись до учасників зібрання Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк зазначив, що у судовій реформі, яка триває в Україні, ключовим фактором є створення незалежного та справедливого суду, діяльність якого відповідатиме європейській системі цінностей та буде спрямована на захист прав людини, гарантованих Конституцією України. У цьому процесі, зі слів Зеновія Холоднюка, важливою складовою є проведення оптимізації судової системи, а завдання ДСА України прорахувати можливі ризики і виклики задля того, аби убезпечити і громадян і суддів від можливих проблем.

"Це досить складне і надвідповідальне завдання, оскільки при розгляді цього питання має бути знайдений баланс між усіма показниками діяльності суду. Нам, для забезпечення максимально високої якості та належного рівня надання судових послуг важливо врахувати: доступність суду з точки зору відстані для учасників судового процесу; мінімально можливий розмір суду із забезпеченням присутності необхідних компетенцій та функцій; зменшення витрат з Державного бюджету України. Тому нинішнє обговорення питання створення нової судової мапи є надзвичайно важливим для системи правосуддя України", - наголосив Зеновій Холоднюк.

Бачення ДСА України щодо питання оптимізації судів учасникам круглого столу представила заступник Голови Державної судової адміністрації України Ольга Булка. "Судова рeформа є однією з найочікуваніших в Україні. Вона має започаткувати триланкову структуру судової гілки влади, створити новий суд з питань інтeлeктуальної власності. Дeржавна судова адміністрація України вжe визначила кількість суддів у цьому майбутньому суді, а Вищою кваліфікаційною комісією суддів України вжe оголошeно конкурс на 21 посаду суддів і це тільки початок", - сказала заступниця. Вона також інформувала учасників про виклики, які стоять пeрeд Дeржавною судовою адміністрацією України та про шляхи їх вирішeння.

Зокрема, присутнім було продемонстровано інтерактивну карту українських судів з тим, аби унаочнити масштаби очікуваних переформатувань. Ольга Булка наголосила, що одним з  ключових факторів має стати вирішення питання транспортного сполучення та географічного розташування судів. З її слів, тут застосовується принцип, який полягає в мінімізації відстані між судом та усіма населеними пунктами на відповідній території. А серед питань, які потребують детального обговорення та вирішення заступниця Голови Державної судової адміністрації України назвала визначення оптимальної (мінімальної) кількості суддів, ефективна організація роботи суду й апарату, авторозподіл судових справ й організація судового процесу, ліквідація місцевих загальних судів з тим, щоб були дотримані вимого КПК, а саме: подання слідчих органів, кримінальні провадження, що перебувають на розгляді, підсудні в яких перебувають під вартою, а також оперативне переведення суддів (спроможність ВККС) та оперативне обрання нових присяжних.

Реагуючи на озвучення визначених проблем Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зазначила, що питання реформування судової мережі в Україні має  реально забезпечувати надійний захист прав і свобод людини, інтереси суспільства й держави і ні в якому разі не звужувати доступ громадян до правосуддя. Очільниця суддівського самоврядування також переконана, що не можна порушувати принцип рівності суддів у питанні суддівської винагороди та не допускати перекосів у питанні навантаження.  На її думку, зараз існує реальна необхідність теоретичного осмислення нового етапу реформування судової системи в Україні з подальшим наближення її до міжнародних стандартів задля ефективного вдосконалення та практичної реалізації.

Довідково: Оцінки міжнародних експертів, які передували проведенню судової реформи, показали, що успішне її впровадження неможливе без проведення оптимізації кількості судів та суддів. У зв’язку із проведенням антитерористичної операції в Україні з 2014 року відбулось зменшення судів. Із 765 судів станом на 2014 рік на сьогодні правосуддя здійснюють 679 судів. Не працюють 86 судів, з яких 36 судів розташовані на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя, 32 суди – у Донецькій області і 18 судів – у Луганській області, на території яких проводиться антитерористична операція.