flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває робота V міжнародної науково-практичної конференції "Судове адміністрування як складова реформи правосуддя"

01 грудня 2017, 11:29

З вітальною промовою до присутніх звернулися гості заходу.

Зокрема, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська відзначила, що упродовж останніх 10-ти років стан організаційного забезпечення судів суттєво поліпшився: будуються нові приміщення судів; суди забезпечуються комп’ютерною технікою; в їх роботу поступово впроваджуються елементи електронного судочинства,а нові процесуальні кодекси дозволять учасникам судових процесів брати участь у засіданнях,не відвідуючи приміщень судів, що дозволить значно скоротити розгляд судових справ та забезпечити дотримання їх строків. Голова найвищого судового органу в системі загальних та спеціалізованих судів побажала учасникам конференції цікавої роботи та напрацювання корисного досвіду у вдосконаленні судового адміністрування.

«Наразі перед системою правосуддя означено низку глобальних завдань у процесі реформування, - відзначив Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк. Сьогодні триває робота над оптимізацією мережі судів, а в цьому напрямку цікавий досвід Литви та Молдови, яким наші колеги поділилися, і власні напрацювання та їх обговорення, пошук найприйнятнішого варіанту для України», - сказав очільник Вищої ради правосуддя. Ігор Бенедисюк наголосив, що впроцесіреформування важливо зберегти доступність до правосуддя для громадян та інтегрувати електронні системи з системами інших державних органів. Наразі головним завданням органів правосуддя залишається відновлення довіри шляхом поліпшення доступності до судової влади. Голова Вищої ради правосуддя висловив сподівання, що конференція дозволить обговорити кращий досвід з судового адміністрування та визначитись із подальшими напрямками роботи.

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зауважила, що від налагодженості роботи апарату суду залежить і ставлення до суду, тому сьогодні питання судового адміністрування для системи правосуддя є надзвичайно актуальним питанням, а виховання професійного менеджера суду є одним із головних завдань Державної судової адміністрації України.

Конференція«Судове адміністрування як складова реформи правосуддя»дозволить обговорити питання повсякденної роботи судових менеджерів, а її результати мають бути запроваджені вповсякденне життя, - відзначив Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков у вітальній промові. За його словами, у процесі реформування системи правосуддя перед кожним судовим органом означені першочергові завдання, ВККСУ зокрема, очікує тривала робота із добору суддів, утому числі і до новоутворених антикорупційного суду та суду з питань інтелектуальної власності.

Судове адміністрування – є значимим складником судової реформи, визначеної Стратегією реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки, - наголосивсекретар Ради з питань судової реформи Костянтин Красовський під час відкриття конференції.Керівник Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України привітав Державну судову адміністрацію України з 15-річчям діяльностіта побажав учасникам міжнародної конференції знайти оптимальні шляхи реформування системи правосуддя України.

Посол Канади в Україні Роман Ващуквідзначив, що число 15 є знаковим для України та Канади, адже саме 15 грудня 2017 року в Україні  розпочне роботу новий Верховний Суд, Державна судова адміністрація України відзначає своє 15-річчя, а вКанаді саме 15грудня відбудуться вибори нового Голови Верховного суду. Посол запевнив високоповажне зібрання вподальшій підтримці Канадою українських ініціатив та інновацій на шляху подальшого реформування загалом, і системи правосуддя зокрема.

Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в України Шігекі Сумі у вітальній промові зазначив, що судове адміністрування є надзвичайно важливим для роботи суду, адже формує ставлення до системи загалом. За словами Шігекі Сумі міжнародні донори, іноземні партнери, інвестори  очікують від України справедливого законного вирішення спорів, що і відновить рівень довіри до держави. Надзвичайний і Повноважний Посол Японії наголосив, що Японія і надалі працюватиме з Україною внапрямку впровадження реформування та відновлення довіри до системи правосуддя.

Джон Пеннел, заступник Директора Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусі та Молдові привітав Державну судову адміністрацію України з 15-річчям діяльності та підтвердив подальшу підтримку новацій в рамках Програми USAID «Нове правосуддя».

Керівник Проекту Ради Європи «Підтримка впровадженнюсудової реформи в Україні» Андрій Кавакін висловив переконання, що міжнародний та європейський досвід, який сьогодні презентується та обговорюється, стане корисним для подальшого розвиткусистеми судового адміністрування в Україні.

Учасники конференції розпочали роботу конференції у сесіях, де обговорюються питання якості роботи суду, навчання судових адміністраторів, світові стандарти судового адміністрування та український досвід.

V міжнародна науково-практичнаконференція "Судове адміністрування як складова реформи правосуддя" організована Державною судовою адміністрацією України спільно з Національною школою суддів України за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Нове правосуддя", українсько-канадського проекту "Підтримка судової реформи в Україні", проекту Ради Європи "Підтримка впровадженню судової реформи в Україні".

Додаткова інформація про конференцію за посиланням:

http://dsa.court.gov.ua/dsa/pres-centr/news/401904/