flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ДСА України та її територіальних управліннях готуються до утворення окружних судів

23 грудня 2017, 10:41

У Державній судовій адміністрації України відбулася нарада за участі начальників територіальних управлінь, їх заступників та керівників структурних підрозділів з питань бухгалтерського обліку та звітності, а також начальників управлінь центрального апарату ДСА України, під час якої відбулося обговорення попередніх підсумків роботи ДСА України за 2017 рік та подальших планів на 2018 рік.

До участі у нараді були запрошені Голова Верховного Суду Валентина Данішевська та Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, які окреслили ключові завдання щодо організації роботи судів та їх матеріально-технічного наповнення.

Зокрема, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зазначила, що на працівниках територіальних управлінь та апаратів судів лежить відповідальність за виконання надзавдання для судової влади – оцінка роботи судів, сприйняття правосуддя і доступу до нього, повинна залежати від оцінки громадян. "Ви маєте думати не тільки про створення належних умов праці для суддів і забезпечення ходу процесу, а й про те, що відчувають люди, коли приходять до суду, звідки отримують інформацію, у яких умовах очікують судового засідання" – наголосила Голова Верховного Суду.

Валентина Сімоненко, Голова Ради суддів України, у свою чергу сказала, що від того, яку політику територіальні управління реалізовуватимуть по відношенню до судів, так буде працювати їх апарат по відношенню до суддів і громадян. Вона також звернулася з проханням більш активно брати участь у зборах суддів, позаяк саме під час суддівських зібрань обговорюються і розкриваються найбільш актуальні питання і проблеми щодо організації роботи судів. Вона також подякувала особисто Голові Державної судової адміністрації України Зеновію Холоднюку за ту роботу, котру здійснила ДСА України впродовж року щодо покращення матеріально-технічного забезпечення судів.

Щодо самої наради, то вона була зосереджена на розгляді питань, які стосувалися попередніх підсумків роботи ДСА України та територіальних управлінь за 2017 рік й перспектив на 2018 рік, а також її учасники обговорили порядок реалізації Указів Президента України від 12 грудня 2017 року № 412/2017 та № 413/2017 про ліквідацію та утворення місцевих загальних судів.

Нагадаємо: Указом № 412/2017 Президент ліквідував чотири місцевих загальних суди у Черкаській області та місті Черкаси та утворив у місті Черкасах, Черкаському та Чигиринському районах Черкаської області Черкаський окружний суд із місцезнаходженням у місті Черкасах. Указом Президента №413/2017 було ліквідовано три районних суди у Чернівцях і на їхньому місці утворено Окружний суд міста Чернівців.

Зеновій Холоднюк, Голова Державної судової адміністрації України зазначив, що досвід територіальних управлінь, котрі пройшли крізь процедури ліквідації та утворення судів, стане в нагоді тим колективам, яких це тільки очікує.

Він також повідомив учасникам наради, що 21 грудня, на своєму засіданні Вища рада правосуддя погодила два проекти Указів Президента України від 15 грудня 2017 року № 02-01/2142  та № 02-01/2143 , які стосуються ліквідації місцевих загальних судів та утворення окружних судів.