flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Очільники судової влади відвідали Запорізьку область

12 лютого 2018, 09:01

9 лютого 2018 року очільники органів системи правосуддя з робочим візитом відвідали установи судової влади, що знаходяться в місті Запоріжжі.

В Апеляційному суді Запорізької області відбувся круглий стіл "Застосування нового процесуального законодавства", в роботі якого взяли участь Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, суддя Конституційного Суду України Віктор Городовенко, суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Дмитро Луспеник, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач, голова та судді Апеляційного суду Запорізької області, голови та судді місцевих судів Запорізької області, представників адвокатського корпусу.

З вітальними словами до учасників круглого столу звернулися Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, суддя Конституційного суду України Віктор Городовенко.

У своєму вітальному слові Зеновій Холоднюк відзначив, що з часу його попереднього візиту до Запорізького краю минуло менше року, однак за цей час вдалося вирішити багато гострих питань. Так, відбулися позитивні зрушення як у сфері матеріально-технічного, так і організаційного забезпечення діяльності судів.

У ході круглого столу обговорено спрощене позовне провадження,  Перехідні положення процесуальних кодексів та врегулювання спору за участю судді.

Після круглого столу відбулася прес-конференція на тему: "Судова реформа – реалії та перспективи", де очільники судової влади відповіли на запитання журналістів.

 Так, Голова Верховного Суду розповіла медійникам про перші результати роботи очолюваної нею установи. "На сьогодні законодавча частина судової реформи вже практично позаду. Нині триває структурна частина реформування. Верховний суд є касаційною інстанцією. Також він розглядає справи і як апеляційна інстанція. У Верховному Суді працюють чотири касаційні суди, а також велика палата. Нині  вони приймають всі провадження, що надходять до нього безпосередньо. Також Верховний Суд прийняв близько 75 тисяч справ, що були не розглянуті Верховним Судом України і вищими спеціалізованими судами. Зараз 115 суддів Верховного Суду вже розглянули близько 6 тисяч справ. Ми просимо українців поставитися з розумінням до ситуації. Адже на розгляд усіх цих справ знадобиться кілька років, – відзначила Валентина Данішевська.

  Ігор Бенедисюк відповів на запитання щодо основних здобутків судової реформи на практиці, Голова Державної судової адміністрації України наголосив на актуальному питанні оптимізації судової системи, а голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України розповів про плани ВККСУ на 2018 рік, а саме проведення кваліфікаційного оцінювання суддів, другий конкурс до Верховного Суду та конкурс до Вищого антикорупційного суду.

У той же день очільники судової влади взяли участь в урочистому відкритті нової адміністративної будівлі Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя.

У заході також брали участь: Голова Запорізької обласної державної адміністрації Костянтин Бриль, Голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак, Голова Господарського суду Запорізької області Михайло Мірошниченко, Голова Запорізького окружного адміністративного суду Олег Прудивус, начальник Управління Служби безпеки України в Запорізькій області Олександр Хілько, Перший заступник прокурора Запорізької області Василь Карман, заступник начальника Головного управління Національної поліції в Запорізькій області Олександр Панченко, Запорізький міський голова Володимир Буряк, його заступник Роман Омельянович, начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України в Запорізькій області Ірина Бєлікова, голови місцевих судів Запорізької області, Голова Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Вікторія Калюжна, її заступник Віталій Макаров, судді, працівники апарату суду.

 

Коментуючи відкриття нового приміщення суду, голова Запорізької обласної державної адміністрації відзначив важливість створення сучасних умов для відправлення правосуддя у рамках реформування судової системи.

Нове приміщення Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя охоплює 1376 квадратних метрів. Будівлю оснащено сучасною системою блискавкозахисту, яка забезпечує безпечне перебування у ній людей під час грози, а також запобігає псуванню електронно-обчислювальної техніки та виникненню пожежонебезпечних ситуацій.

Під час реконструкції будівлі суду особливу увагу приділено створенню в суді зручних умов для перебування у ній маломобільних груп населення: входи до будівлі обладнано двома пандусами, поруч із дверима, до яких ведуть пандуси, встановлено кнопки виклику, у приміщенні суду облаштовано  спеціальний санвузол для осіб з інвалідністю.

Зали судових засідань для слухання кримінальних справ облаштовані передбаченими Кримінальним процесуальним кодексом України загородженнями зі скла, які відокремлюють підсудних від складу суду і присутніх громадян. У суді наявні три приміщення для підсудних з технологією "тепла підлога" для тримання підсудних, конвойне приміщення, окремі туалети для підсудних та особового складу варти, бокс для заїзду конвойного автомобіля, а також створено умови для відвідувачів, зокрема встановлено стенди з інформацією щодо діяльності суду, навігацією по будівлі суду тощо. Крім того, встановлено уніфіковану систему контролю і управління доступом, оснащену найсучаснішим обладнанням.

 

Того ж дня відбулася робоча нарада з суддями Апеляційного суду Запорізької області, головами місцевих судів, суддями спеціалізованих місцевих судів Запорізької області, присвячена актуальним питанням впровадження судової реформи.

На запитання суддів Запорізької області відповідали Голова Верховного Суду, Голова Вищої ради правосуддя, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Голова Державної судової адміністрації України.

У своєму виступі Голова Державної судової адміністрації України Холоднюк Зеновій Васильович зупинився на питаннях фінансового та матеріально-технічного забезпечення органів судової системи.

Під час наради Зеновій Холоднюк вручив судді у відставці Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Леусенку Володимиру Миколайовичу, який майже 30 років (з 1987 по 2016 рік) очолював Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя заохочувальну відзнаку Державної судової адміністрації України Нагрудний знак "Знак пошани".