flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ірина Войтюк, радник Голови ДСА України: "Аналіз судових справ у сфері міграції дозволить нам визначитися з правозастосовною діяльністю самих судів за відповідними категоріями справ".

18 квітня 2018, 16:10

Радник Голови Державної судової адміністрації України Ірина Войтюк та заступник начальника управління начальник відділу судової статистики, діловодства та архіву суду Антоніна Поліщук мали робочу зустріч з експертами Міжнародної організації з міграції (МОМ) Олексієм Муравйовим та Антоном Лосєвим.

Зустріч відбувалася у рамках проекту, в якому МОМ разом з Державною міграційною службою України (ДМС) розпочинають шестимісячний аналіз судової практики у сфері міграції, де ДМС виступає учасником процесу. Ці дослідження будуть поводитися в рамках юридичного компоненту проекту "Підтримка управління міграцією та притулком в Україні" (ІММІS), що фінансується Європейським Союзом та реалізується МОМ.

Власне, саме дослідження має на меті не тільки напрацювання рекомендацій для удосконалення робочих процесів у Державній міграційній службі України, а й осучаснення міграційного законодавства та узагальнення судової практики у сфері міграції.

Експерти, Олексій Муравйов та Антон Лосєв, які мають значний досвід роботи суддями у Вищому адміністративному суді України, а міграційні справи, як правило, відносяться до адміністративної юстиції, зазначили, що питання міграції в Україні ніколи глибоко не вивчалися і не аналізувалися. Щодо розгляду міграційних справ у судах, то вони стосувалися здебільшого незаконного перетину кордону й отримання громадянства. Зараз до них додається питання біженців,   в якому держава має розуміти як з ними працювати і жити.

Радник Голови ДСА України Ірина Войтюк, у свою чергу, зазначила, що подібне дослідження не тільки інституційно зміцнить ДМС, а й несе в собі  значну соціальну цінність. "В Україні ми не надто глибоко вивчали міграційні процеси, особливо, коли йдеться про іноземних громадян, тому зараз ми маємо дещо переглянути наш статистичний облік щодо справ, які розглядатимуться у судах з окресленої проблематики з тим, щоб визначитися з ризиками і тенденціями" – сказала радниця.

Також вона зазначила, що ДСА України з особливою увагою поставиться до збирання інформації, позаяк, усі задіяні у цьому процесі сторони мають отримати якомога об'єктивний результат. Збоку судової влади аналіз судових справ має бути комплексним, тобто ґрунтуватися на відповідних положеннях діючого законодавства України у сферах міграції, зокрема, з урахуванням положення законодавства, що регулює процедури розгляду заяв та прийняття відповідних рішень. Також має аналізуватися  правозастосовна діяльність самих судів за відповідними категоріями справ у сфері міграції.

Відтак, сторони домовились про детальний обмін інформацією та статистичними даними у сфері міграційного законодавства та процесів з тим, аби сам аналіз, його висновки та рекомендації були покладені в основу спільної діяльності Державної міграційної служби України та суддів, які розглядають міграційні справи.

Одним з напрямків майбутньої співпраці має стати проведення спільних  навчальних заходів для суддів, адвокатів, працівників ДМС, СБУ тощо.