flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Передові практики США у сфері судового адміністрування та електронного правосуддя вивчали представники України

03 травня 2018, 09:38

Заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький у складі української делегації 18 – 29 квітня 2018 року взяв участь у робочому візиті до Сполучених Штатів Америки. Візит відбувався в рамках Програми "Відкритий світ" при Бібліотеці Конгресу США та за підтримки Програми USAID "Нове правосуддя". Метою візиту стало ознайомлення з передовими практиками США у сфері судового адміністрування та електронного правосуддя.

До складу української делегації увійшли члени Вищої ради правосуддя Тетяна Малашенкова та Анатолій Мірошниченко, керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Сергій Пушкар, судді Верховного Суду Ганна Вронська та Олена Кібенко, в. о. генерального директора Державного підприємства "Інформаційні судові системи" Дмитро Дубінко, голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, суддя Київського районного суду міста Одеси Володимир Петренко, керівник апарату Апеляційного суду Чернігівської області Тетяна Кривонос.

Програма "Передові практики США у сфері судового адміністрування та електронного правосуддя" є надзвичайно актуальною для України у світлі впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Розпочався візит із Вашингтону, де учасники завітали до Верховного Суду США, а також до Федерального судового центру, який є американським аналогом Державної судової адміністрації України. У місті Вашингтон представники України зустрілись з Маргарет МакКалеб, директоркою проекту із запровадження системи CM/ECF, відділу розвитку систем управління проходженням справ, яка розповіла про основні принципи діловодства в судах та історію розвитку цього напрямку. Про те, як працює судова статистика, про принципи формування звітності та здійснення аналізу даних учасники дізнались від Лізи Сегетті, начальниці відділу аналітики. У Сполучених Штатах Америки кожен федеральний суд для управління справами користується програмою електронного діловодства та розподілу справ, адаптованою під потреби кожного окремого суду, яку розробив адміністративний офіс судів США.

Відвідуючи Федеральний судовий центр, представники делегації дізнались як відбувається підготовка суддів у Сполучених Штатах Америки, а також про роль та функції Федерального судового центру. Федеральні судді розповіли також про судову систему США, структуру федеральної судової системи і судових систем штатів, а також про юрисдикції судів. Далі шляхи представників української делегації розділились. Так, частина делегатів відбула до штату Техас, інші відправилась до Айдахо. Це дозволило ознайомитись з відмінностями судової системи в різних штатах країни.

Надзвичайно продуктивною в частині практичного застосування електронних інструментів правосуддя стала зустріч у Верховному Суді штату Айдахо. Делегатам вдалося детально ознайомитися з системою електронного правосуддя iCourt, що перебуває на стадії впровадження та нарощування функціоналу. Представникам від України продемонстрували типи інформації, що зберігається та обробляється в системі, можливості обміну інформацією, архітектуру системи, гарантування її безпеки, майбутні оновлення системи, мережеву інфраструктуру, можливості використання системи суддями, клерками судів, правниками та громадянами тощо.

Спілкуючись з колегами у США, Сергій Чорнуцький розповів про український досвід реалізації проекту "Електронний суд" та про те, що сьогодні українське законодавство є достатньо адаптованим до інформатизації системи судочинства. 

Отриманий у ході поїздки досвід стане в нагоді при побудові Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.