flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ДСА України обговорено застосування судами адміністративних стягнень та кримінальних покарань

16 травня 2018, 15:16

16 травня 2018 року відбулась робоча зустріч представників ДСА України з експертами Проекту МАТРА "Пробація та альтернативні види покарань в Україні", під час якої обговорено співпрацю з питань судової статистичної звітності.

Центром суддівських студій спільно з Центром міжнародного правового співробітництва (Нідерланди) і Нідерландським Гельсінським комітетом за підтримки Верховного Суду, Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України розпочато реалізацію Проекту МАТРА "Пробація та альтернативні види покарань в Україні" (2018-2021 рр.).

Меседж Проекту – лише ув’язнення не зменшує кількість повторних злочинів. Основною метою Проекту є зменшити навантаження на пенітенціарну службу в Україні. Експерти вивчатимуть пропорційність доведених злочинів призначеним покаранням; застосування судами альтернативних позбавленню волі видів покарань (виправні роботи, умовне позбавлення волі тощо), користь суспільству від їх застосовування та виконання. Наразі експерти Проекту проводять базове дослідження щодо застосування судами адміністративних стягнень та кримінальних покарань.

У робочій зустрічі з керівником  Проекту Ліно Бросіусом, експертами Лідеке Шакель та Андрієм Алєксєєвим взяли участь: заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький, начальник планово-фінансового управління Ярослав Покотило, працівники відділу судової статистики, діловодства та архіву суду і працівники управління забезпечення діяльності керівництва ДСА України.

Експерти МАТРА "Пробація та альтернативні види покарань в Україні" отримали відповіді на запитання щодо системи формування статистичних даних, змістовних показників судової статистичної звітності, статистичної інформації щодо застосування судами адміністративних стягнень та кримінальних покарань.

 

Програма Матра (трансформації суспільства), започаткована Міністерством закордонних справ Нідерландів в 1994 році, спрямована на підтримку перехідних процесів в країнах центральної та східної Європи, в тому числі, і в Україні, та побудови плюралістичного, демократичного та конституційного суспільства. Програма «Матра» була адаптована до потреб та проблем, з якими стикаються громадянські суспільства в країнах, де реалізується програма «Матра».

У 2018 році програма «Матра» залишається зосереджена на принципах верховенства права та належного врядування. Зокрема,  буде підтримувати ініціативи організацій громадянського суспільства, спрямовані на сприяння та моніторинг здійснення реформ як на центральному, так і на місцевому рівнях, сприяючи прозорості та відповідальності урядових структур шляхом формування потенціалу та моніторингу.