flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України разом з КМЄС обговорено подальші кроки співпраці з питань охорони судів

21 травня 2018, 13:16

21 травня 2018 року відбулася робоча зустріч представників ДСА України з експертами Консультативної місії Європейського Союзу та Проекту ЄС "ПРАВО – Правосуддя". Учасники зустрічі обговорили етапи продовження пілотного проекту зі створення в судах України сучасної європейської моделі забезпечення безпеки.

У робочій зустрічі із керівником компоненту верховенства права КМЄС Фабіаном Лоувенбергом, старшим радником з питань кримінального правосуддя КМЄС Кетрін Віттеман, радником з питань верховенства права КМЄС Маркусом Ролофсом, спеціалістом з питань кримінального правосуддя КМЄС Юрієм Сівологою, експертом Проекту ЄС "ПРАВО – Правосуддя" Редою Молєне, взяли участь: заступник Голови ДСА України Людмила Гізатуліна, начальник управління з питань об’єктів державної власності Ірина Галівець, працівники управління забезпечення діяльності керівництва ДСА України.

 

 

 

 

Реда Молєне презентувала присутнім Компонент 2 Проекту ЄС "ПРАВО – Правосуддя", окресливши його пріоритетні напрями. Реалізація напряму Проекту щодо забезпечення безпеки буде реалізовуватись спільно з Консультативною місією Європейського Союзу. Тому під час зустрічі було обговорено роботу в модельних судах із реалізації спільного проекту.

Кетрін Віттеман детально зупинилась на критеріях відбору модельних судів та висловила сподівання на продовження реалізації проекту в судах міст Києва, Харкова та Львова.

Радник з питань верховенства права КМЄС Маркус Ролофс поінформував представників ДСА України про стан реалізації пілотного проекту із створення європейської моделі сучасної системи забезпечення безпеки судів в місті Львові на базі приміщення, де розташовані Сихівський та Галицький районні суди міста Львова, Львівський окружний адміністративний суд та регіональне відділення Національної школи суддів України. Так, станом на сьогодні, вже розроблені Правила безпеки суду та Порядок перебування громадян у суді, Правила пожежної безпеки, Порядок реагування на надзвичайні події у суді, тощо. За словами Маркуса Ролофса – це є нематеріальний вклад Місії, який можна поширити на всі суди в Україні, наступний етап – матеріальний, включатиме у себе ремонт наявних та закупівлю нових технічних засобів для забезпечення безпеки.

Представники КМЄС відзначили, що не лише нормативно-правові документи можна поширити на всі українські суди, а й розрахунки потреб під час закупівель та інші організаційні питання будуть корисними для української системи правосуддя.

 

Довідково: Консультативна місія Європейського Союзу (КМЄС) в Україні офіційно розпочала роботу в Києві 1 грудня 2014 року. КМЄС не має виконавчих повноважень. Місія надає підтримку державним органам України у послідовному реформуванні сектору цивільної безпеки шляхом стратегічних консультацій і практичної підтримки заходів з реформування згідно зі стандартами ЄС та міжнародними принципами належного врядування та дотримання прав людини.

Проект ЄС "ПРАВО – Правосуддя" впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, що розрахований на 5 років. Цей Проект складається з двох компонентів. Перший компонент – Юстиція. Другий стосуватиметься правоохоронних органів, а також прокуратури. Метою нової Програми ЄС "ПРАВО – Юстиція" є: надання стратегічних засобів та технічної підтримки українським бенефіціарам для того, аби зробити внесок в успішну імплементацію реформ у сфері юстиції у відповідності зі Стратегією реформування судочинства та Планом дій, а також забезпечити відповідно підтримку після прийнятих змін до Конституції та відповідного законодавства.