flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Людмила Гізатуліна: "В новозбудованих чи після капітального ремонту приміщеннях судів, які вводяться в експлуатацію, максимально враховано і забезпечено умови для маломобільних груп населення та людей з інвалідністю"

29 травня 2018, 08:17

Заступник Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна та начальник управління з питань об'єктів державної власності ДСА України Ірина Галівець взяли участь у робочій зустрічі з Урядовим уповноваженим з прав осіб з інвалідністю  Раїсою Панасюк.

Зустріч відбулась у рамках співпраці Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю Раїси Панасюк з органами судової влади з метою створення необхідних умов для осіб з інвалідністю, забезпечення безбар'єрного доступу особам з інвалідністю та іншим маломобільним групам населення до приміщень, в яких розміщуються судові органи.

Зокрема, Раїса Панасюк повідомила, що до 1 липня 2018 року Урядовим уповноваженим з прав осіб з інвалідністю проводиться аудит архітектурної,  інформаційної та іншої доступності державних органів та установ для таких осіб, визначається кошторис робіт для забезпечення доступності з метою врахування витрат на відповідні роботи у державному та місцевих бюджетах на 2019–2020 роки.

Заступник Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна, інформуючи про заходи, які вживаються ДСА України у цьому напрямку зазначила, що апеляційні і місцеві суди розміщуються у 860 приміщеннях,  та завдяки отриманим фінансовим ресурсам  протягом 2016-2017 років проводились роботи з реконструкції та капітального ремонту приміщень судів з  урахуванням вимог  забезпечення безбар'єрного доступу осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення. Робота в цьому напрямку ДСА України продовжується і в поточному році, і це є однин з пріоритетних напрямків  діяльності ДСА України.

Загалом, як зазначила Урядовий уповноважений, безбар'єрний доступ для осіб з інвалідністю має забезпечуватися в усіх державних установах та організаціях. Щодо судової влади, то, на її думку, тут вже зроблено багато, особливо у відремонтованих приміщеннях.

Нагадаємо: зустріч була ініційована керівниками Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Правозахисна спілка інвалідів" (голова ВГОІ Олександр Вознюк), яка, спільно з Радою суддів України, Державною судовою адміністрацією України та Вищою радою правосуддя, впродовж останніх трьох років активно працюють над реалізацією спільної програми забезпечення безбар'єрного доступу до правосуддя для осіб з інвалідністю та інших мало мобільних груп населення.