flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА України запропонував утворити робочу групу для написання "дорожньої карти" із започаткування роботи Вищого антикорупційного суду

11 липня 2018, 15:44

11 липня 2018 року відбулася робоча зустріч  Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка з представниками Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні (EUACI).  Під час зустрічі обговорено співпрацю ДСА України із Антикорупційною ініціативою ЄС при започаткуванні роботи Вищого антикорупційного суду.

На зустрічі також були присутні керівник Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України Костянтин Красовський, заступник Голови ДСА України Людмила Гізатуліна, радник Голови ДСА України Ірина Войтюк, начальник  юридичного управління  Євген Пристрома та управління з питань персоналу Олег Дробинський, начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва Олена Ігнатченко, в. о. завідувача прес-служби Валентина Пастухова.

 

 

 

Антикорупційну ініціативу ЄС в Україні представляли Клеменс Мюллер, старший антикорупційний радник (Німеччина), Елена Концявічюте, старший антикорупційний радник (Литва), Георгі Вашадзе, засновник Фундації розвитку інновацій (Грузія) та Галина Кохан, антикорупційний експерт з України.

Під час зустрічі сторони обговорили питання фактичного створення Вищого антикорупційного суду і роль Державної судової адміністрації України у цьому процесі. Представники EUACI зазначили, що Європейський Союз є стійким прихильником демократичного та економічного розвитку України і робить рішучі кроки для підтримки боротьби з корупцією в Україні. Як зазначив Клеменс Мюллер завдяки EUACI Україна отримує значну допомогу у започаткуванні роботи новостворених антикорупційних установ, зокрема Вищого антикорупційного суду, тому EUACI особливо зацікавлена у напрацюванні детального і покрокового плану якомога швидшого запуску судової установи.

Голова Державної судової адміністрації України інформував представників EUACI про те, що триває пошук приміщень під Вищий антикорупційний суд, а їх має бути два: приміщення, де працюватимуть 25 суддів першої інстанції та приміщення для апеляційної палати, до складу якої увійдуть 10 суддів. До повноважень ДСА України також віднесено призначення тимчасово виконуючого обов'язки керівника апарату Вищого антикорупційного суду, який формуватиме структуру й апарат суду і відповідатиме за матеріально-технічне забезпечення установи. Зеновій Холоднюк наголосив, що питання, пов'язані з добором суддів виключно у компетенції ВККСУ та ВРП. Щодо фінансування, то на формування Вищого антикорупційного суду у бюджеті на 2018 рік закладено 39 мільйонів гривень. Очільник ДСА України вважає, що цих коштів цілком достатньо для започаткування роботи суду.

Також учасники зустрічі обговорили питання формування та організації роботи міжнародної експертної ради, яка працюватиме на етапі добору суддів.

З метою якомога швидшого започаткування роботи Вищого антикорупційного суду було прийнято рішення про створення робочої групи з представників ДСА України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Міністерства фінансів України та за участю EUACI та інших міжнародних експертів для напрацювання "дорожньої карти" започаткування роботи Вищого антикорупційного суду.

Голова ДСА України запевнив, що така робоча група буде створена вже до кінця місяця, а що стосується її діяльності, то вона буде максимально відкритою і прозорою. "ДСА України зацікавлена в тому, щоб якомога швидше і якісніше виконати свою частину організаційних питань і матеріально-технічного забезпечення установи, і у цьому ми розраховуємо на підтримку Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні", - зазначив Зеновій Холоднюк.