flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА України бере участь у семінарі з питань ефективного та справедливого судового управління

01 серпня 2018, 13:17

1 серпня 2018 року Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк взяв участь у семінарі з питань ефективного та справедливого судового управління, що триває в Одесі.

З вітальним словом до учасників заходу звернулися: старший юридичний радник Програми розвитку комерційного права (CLDP) Міністерства торгівлі США Ннамді Езера, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів Ганна Вронська, керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Сергій Пушкар.

 

 

 

 

Вітаючи учасників семінару, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк відзначав, що  ключовою посадою в управлінській структурі, на яку покладено адміністративне навантаження і через яку здійснюється взаємодія апарату суду і суддів, є керівник апарату. Саме керівник апарату забезпечує організацію здійснення суддями їх процесуальних функцій, організовує роботу апарату суду, комунікує з громадськістю. ДСА України, розуміючи важливість питання судового адміністрування, спільно з нашими партнерами, Програмою USAID "Нове правосуддя", Університетом штату Мічиган, Національною школою суддів України, провели три навчальні програми з судового адміністрування, котрі навчили важливим управлінським компетенціям 120 осіб, – наголосив очільник ДСА України.

"Утворення Вищого суду з питань інтелектуальної власності, безперечно, є позитивною складовою судової реформи. На мою думку, Вищий суд з питань інтелектуальної власності є дійсно необхідним, оскільки він здатен розв’язати низку важливих питань у цій галузі права", – відзначив Зеновій Холоднюк.

Голова ДСА України поінформував учасників семінару про затвердження нової кількості суддів у Верховному Суді, Вищому антикорупційному суді, Вищому суді з питань інтелектуальної власності, новоутворених апеляційних судах в апеляційних округах, етапи утворення Вищого антикорупційного суду, інші питання діяльності.

Також у семінарі беруть участь представники органів системи правосуддя, зокрема, апаратів господарських судів України, ТУ ДСА України в Одеській області.

         Семінар з питань ефективного та справедливого судового управління, який триватиме з 1 по 2 серпня 2018 року, організовано за сприяння Програми розвитку комерційного права (CLDP) Міністерства торгівлі США у співпраці з Вищою радою правосуддя, Верховним Судом, Державною судовою адміністрацією України.

Обидва дні учасники семінару розглядатимуть ключові принципи суду з належним управлінням, дискутуватимуть на ці теми та виконуватимуть практичні завдання.

Експерти Програми розвитку комерційного права (CLDP) Майкл Канніфф та Кейт Фогерті ознайомлять учасників семінару із ключовими принципами роботи суду, належним управлінням судом, детально зупиняться на темах лідерства й стратегічного планування, лідерства та зв’язків з громадськістю.

У другий день роботи семінару буде обговорено ключові принципи керування кадровими ресурсами, підзвітність і ефективність функціонування суду, проходження справ у суді та робочий процес. Передбачається, що учасники заходу ознайомляться: з практичними інструментами для формування системи базових компетенцій, покликаної оптимізувати ефективність роботи працівників; з передовою практикою ефективної імплементації електронних систем судового управління та оптимізації електронного документообігу; з прогресивною практикою надання доступу до документації, структурування даних та опрацювання електронних доказів.

Робота семінару відбувається у форматі секційних засідань, під час яких буде напрацьовано рекомендації та заплановано шляхи подальшої співпраці Програми розвитку комерційного права (CLDP) Міністерства торгівлі США з українськими судовими адміністраторами.

Довідково.

Програма розвитку комерційного права (CLDP) заснована в 1992 році та є підрозділом Міністерства торгівлі США, що сприяє досягненню цілей іноземної політики США в країнах, що розвиваються, постконфліктних країнах через реформування комерційного законодавства. У рамках Програми CLDP надається унікальне міжурядове технічне сприяння за рахунок залучення досвідчених законодавців, суддів, розробників стратегій, впливових бізнесменів та юристів державного та приватного сектору. Результатом є конструктивні та довготривалі зміни в правовій та діловій сферах країн-учасників. Крім того, Програма CLDP проводить важливі програми професійної підготовки, зокрема, семінари для суддів так працівників апаратів судів, що спрямовані на забезпечення знаннями, необхідними для стандартизації процесу прийняття рішень в основних галузях комерційного права.