flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України активно працює над вирішенням питань щодо започаткування роботи Вищого антикорупційного суду

16 серпня 2018, 16:16

16 серпня 2018 року відбулася робоча зустріч Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка з представниками Посольства США в Україні. Під час зустрічі обговорено питання створення Вищого антикорупційного суду.

У зустрічі взяли участь: директор Відділу з Правоохоронних питань Посольства США в Україні Стефані Холмс, керівник програм та радник з правових питань Посольства США в Україні Олена Кустова, представник Міжнародної організації з розвитку права (IDLO) Леван Дучідзе, радник  Голови ДСА України Ірина Войтюк, в. о. начальника управління з питань об’єктів державної власності Олексій Жуков, представники відділу інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва.

Як відомо, 12 липня 2018 року Парламентом ухвалено, а 2 серпня 2018 року Президентом України підписано Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв’язку з прийняттям Закону України "Про Вищий антикорупційний суд". Внесення вказаних змін  дало можливість Державній судовій адміністрації України розпочати процедури зі створення і забезпечення діяльності Вищого антикорупційного суду. Наразі триває активна робота в цьому напрямку.

На робочій зустрічі Голова ДСА України поінформував присутніх про здійснені та заплановані кроки Державної судової адміністрації України в процесі формування Вищого антикорупційного суду. Зокрема, щодо  затвердженої  чисельності  суддів, забезпечення судів належними приміщеннями, фінансуванням, створення належних умов роботи для Громадської ради міжнародних експертів, призначення тимчасово виконуючого обов’язки керівника апарату суду, здійснення реєстрації юридичної особи та формування апарату суду.

Зеновій Холоднюк зазначив, що на виконання протокольного доручення  наради  під головуванням Прем’єр-міністра України, що відбулася 16 липня 2018 року, ДСА України, в межах наданих повноважень, працює над вирішенням питання щодо забезпечення суду належними приміщеннями. Специфіка полягає в тому, що за вимогами закону Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду та судові палати Вищого антикорупційного суду для здійснення правосуддя в першій інстанції не можуть розміщуватися в одній будівлі. Тому під час робочих зустрічей та переговорів з державними органами ДСА України враховує зазначені та інші логістичні потреби.

На запитання представника Міжнародної організації з розвитку права (IDLO) Левана Дучідзе стосовно підтримки Громадської ради міжнародних експертів Зеновій Холоднюк відповів, що ДСА України наразі вирішує і це питання. Щодо розміщення міжнародних експертів, то, найімовірніше, вони будуть працювати безпосередньо в приміщенні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Уже вирішено питання стосовно виділення додаткових коштів на закупівлю оргтехніки та забезпечення належних умов роботи експертів.

Очільник ДСА України наголосив, що Державна судова адміністрація України робитиме все від неї залежне для якнайскорішого утворення та  початку роботи Вищого антикорупційного суду.