flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА України взяв участь у загальних зборах громадської організації "Асоціації суддів господарських судів України"

05 листопада 2018, 09:27

2 листопада 2018 року в місті Львові відбулися загальні збори членів громадської організації "Асоціація суддів господарських судів України", у роботі яких взяв участь Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк.

З вітальним словом до присутніх звернулися: голова ГО "Асоціація суддів господарських судів України" Наталія Богацька, секретар судової палати, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Володимир Погребняк, голова Західного апеляційного господарського суду Борис Плотніцький та голова Господарського суду Львівської області Михайло Юркевич.

На зборах заслухано звіт Голови ГО "Асоціація суддів господарських судів України" про діяльність Асоціації у 2017-2018 роках та доповідь щодо сучасних загроз незалежності судової влади, випадків фізичного та психологічного тиску на суди та суддів (закритість даних е-декларування; стаття 375 Кримінального кодексу України).

 

Учасники зборів обговорили позиції Асоціації в частині гарантій незалежності суддів з урахуванням розміру суддівської винагороди, визначеного проектом Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" та питання обчислення суддівського стажу з урахуванням набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв’язку з прийняттям Закону України "Про Вищий антикорупційний суд".

Голова ДСА України поінформував присутніх про організаційне забезпечення діяльності господарських судів як складову незалежності судової влади.

Також зборами розглянуто питання єдності судової практики в світлі правових позицій Верховного Суду та окремих аспектів застосування Господарського процесуального кодексу України.

Зборами було прийнято рішення про уповноваження Асоціація суддів господарських судів України направити Звернення з приводу виділення в поточному році коштів на проведення тестування морально-психологічних якостей суддів, які наразі ще не пройшли таке тестування.

На засіданні було визначено пріоритетні напрямки розвитку Асоціації суддів господарських судів України на 2018-2019 роки та обговорено окремі питання розвитку відокремлених підрозділів Асоціації.

Звернули увагу збори Асоціації на потребу створення комунікаційного майданчика як для внутрішньої взаємодії суддів між собою, та зовнішньої взаємодії, зокрема із мас-медіа, громадськими організаціями, юридичною спільнотою, міжнародними партнерами щодо напрацювання єдиної правової позиції шляхом обговорення проблемних питань, що виникають під час здійснення господарського судочинства.