flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про ЄСІТС, "Електронний суд" та обов’язкову відеофіксацію

17 січня 2019, 16:00

Заступник голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький в ексклюзивному інтерв’ю "Судово-юридичній газеті" пояснив проблемні питання, що виникають у судах у зв’язку з обов’язковою відеофіксацією, а також розповів, коли почне повноцінну роботу Єдина судова інфомаційно-телекомунікаційна система.

Бесіду вела Наталя Мамченко, "Судово-юридична газета"

Щодо відеофіксації

З 1 січня 2019 р. набрали чинності зміни до ч. 5 ст. 27 КПК. Згідно з нововведеннями, під час судового розгляду та у випадках, передбачених КПК, під час досудового розслідування забезпечується повне фіксування судового засідання та процесуальних дій за допомогою звуко- та відеозаписуючих технічних засобів. Офіційним записом судового засідання вважається лише технічний запис, здійснений судом у порядку, передбаченому КПК. Ця новела викликає неабияке занепокоєння суддівської спільноти, оскільки, як виявилося, далеко не всі суди мають можливості для повної реалізації вимог КПК щодо фіксації засідань у кримінальних провадженнях. У судах скаржаться на низьку якість роботи обладнання, брак дисків, залів тощо.

— Сергію Петровичу, як вирішується ця проблема? Чи робилися заздалегідь розрахунки щодо всього необхідного для реалізації нововведень судами? Скільки судів уже забезпечені всім необхідним?

— Питання щодо забезпечення судів технічними засобами фіксування судового процесу з можливістю відеозапису судового засідання вирішується ДСА України протягом останніх кількох років. Так, ще у 2016 р. за результатами проведення відкритих торгів було придбано першу партію технічних засобів фіксації судового засідання з можливістю записування та відтворення звуку й зображення. Разом із цим обладнанням ДСА України було передано право на встановлення та використання в судах необмеженої кількості ліцензій програмного забезпечення «Акорд» з можливістю фіксування судового процесу в режимі звуко- та відеозапису.

З метою використання цієї програми ДСА України всім судам доручено забезпечити її встановлення на всіх наявних у судах технічних засобах фіксації судового процесу (ТЗФСП), а також забезпечити придбання нових ТЗФСП із подальшим встановленням на них зазначеного програмного забезпечення. При цьому для можливості ПЗ «Акорд» здійснювати функцію відеозапису територіальним управління ДСА України та судам доручено протягом 2016–2018 рр. забезпечити доукомплектування наявних у судах ТЗФСП необхідним для цього обладнанням (камерами, платами відеозахвату тощо).

Крім цього, для забезпечення судів новими ТЗФСП та обладнанням з можливістю відеозапису до розпорядників бюджетних коштів доведено типові технічні характеристики ТЗФСП, їм надано детальні рекомендації щодо порядку заміни існуючого в судах програмного забезпечення звукозапису судового засідання на ПЗ «Акорд».

За оперативними даними, на сьогодні забезпеченість місцевих та апеляційних судів технічними засобами фіксації складає 4880 одиниць, що становить 83% від штатної чисельності суддів та дає змогу здійснювати звукозапис у всіх наявних залах судового засідання (3117 залів). Із зазначеної кількості ТЗФСП в загальних місцевих та апеляційних судах завдяки вжитим заходам щодо їх доукомплектування функцію відеозапису можуть здійснювати 1 795 пристроїв. Крім того, у судів є 1345 систем відеоконфернцзв’язку з функцією відеозапису.

Таким чином, загалом у розпорядженні судів знаходиться 3140 одиниць техніки, котра дозволяє здійснювати функцію відеозапису, що становить близько 90% від загальної кількості залів судових засідань. Лише протягом 2017–2018 рр. у межах наявних фінансових ресурсів придбано обладнання для фіксації судового процесу на загальну суму 40,4 млн грн.

Тобто на сьогодні в цілому гострої проблеми немає. Є точкові проблеми в окремих судах, які такими засобами забезпечені в недостатній кількості. Чому виникала така проблема в цих судах, чому територіальні управління ДСА несвоєчасно забезпечили їх необхідним обладнанням, зараз з’ясовуємо, після чого будуть прийняті відповідні управлінські рішення. Тим більше, що ДСА України задовольняла всі запити судів щодо виділення коштів на відповідні цілі.

У зв’язку з надходженням на початку року скарг окремих судів щодо недостатності засобів фіксації ДСА України повторно листом №15-212/19 від 04.01.2019 зобов’язала розпорядників бюджетних коштів невідкладно здійснити заходи з доукомплектування наявних у судах ТЗФСП для можливості здійснення ними функції відеозапису. Наразі ДСА здійснюється аналіз забезпеченості засобами фіксації у розрізі конкретних судів.

Водночас повідомляю, що на заходи інформатизації у межах виділених бюджетних асигнувань на 2019 р. передбачено бюджетні кошти в сумі близько 300 млн грн. Це дозволить у повній мірі забезпечити доукомплектування наявного в судах обладнання для виконання вимог КПК України в частині відеофіксації.

— Яким чином та де будуть забезпечуватися належні умови зберігання відеозаписів засідань? Чи буде створено систему централізованого зберігання інформації?

— До запровадження ЄСІТС дані зберігатимуться локально на оптичних носіях чи наявних у судах сховищах даних. Після запровадження системи зберігання відеозаписів засідань буде здійснюватися централізовано (у хмарі ЄСІТС) на серверах судової влади (ЦОД та РЦОД). Централізоване зберігання записів передбачене технічним завданням для підсистеми «Єдиний контакт-центр судової влади» як складової ЄСІТС.

Повний текст інтерв'ю читайте тут