flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено напрямки співпраці ДСА України з ПРООН в Україні в рамках нового Проекту

07 березня 2019, 11:55

7 березня 2019  відбулась робоча зустріч представників ДСА України з аналітиком з питань верховенства права та доступу до правосуддя ПРООН в Україні Іваном Гончаруком, під час якої обговорено співпрацю з питань поліпшення доступу до правосуддя в Донецькій  та Луганській областях.

Як повідомив представник ПРООН в Україні незабаром розпочнеться новий проект ПРООН, який спрямований і надалі на вдосконалення процесу доступу до правосуддя в Донецькій  та Луганській областях.

Метою цього Проекту є детальний опис процесу вирішення конкретної правової проблеми, з якою стикається громадянин, починаючи з моменту її виникнення та закінчуючи повним відновлення порушеного права.

У відібраних судах Донецької та Луганської областей  буде реалізовано пілотний проект із впровадження системи клієнтської підтримки судів з метою інформування відвідувачів суду про діяльність суду та функції його працівників. 

Крім того, в рамках нового Проекту в  квітні поточного року планується проведення Форуму для суддів Донецької та Луганської областей, на якому будуть обговорені проблеми, пов’язані з відправленням правосуддя та характерним для територій, які найбільше постраждали від конфлікту.

В травні 2019 року ПРООН в Україні планує провести тренінг для суддів місцевих судів загальної юрисдикції на тему "Базові навички медіації та альтернативного врегулювання спору", під  час якого  буде приділено увагу відпрацюванню ключових комунікаційних навичок та практичного їх застосування під час вирішення конфліктів шляхом медіації (процедури, визнаної світовою практикою), що є частиною системи альтернативного вирішення спорів.

У робочій зустрічі з аналітиком з питань верховенства права та доступу до правосуддя ПРООН в Україні Іваном Гончаруком взяли участь: заступники Голови ДСА України Людмила Гізатуліна та Сергій Чорнуцький, радник Голови ДСА України Ірина Войтюк, начальник управління з питань об’єктів державної власності Ірина Галівець, заступник начальника управління-начальника відділу судової статистики, діловодства та архіву суду управління інформатизації та судової статистики  Антоніна Поліщук, працівники управління забезпечення діяльності керівництва ДСА України.

 

Довідково: ПРООН є глобальною установою Організації Об’єднаних Націй у галузі розвитку, яка підтримує стратегічні ініціативи з розбудови спроможності, спрямовані на сталий людський розвиток та зростання, користь від якого отримають усі. Шляхом налагодження партнерства з національними, регіональними та місцевими органами влади, громадянським суспільством та приватним сектором ПРООН надає підтримку Україні у її зусиллях із викорінення бідності, підвищення потенціалу населення, забезпечення рівного доступу до результатів розвитку, збереження навколишнього середовища та сприяння демократичному врядуванню.

Основна мета ПРООН – підтримати Україну на шляху сталого людського розвитку, спрямованого на досягнення заможної, демократичної та сильної держави, в якій ніхто не залишається осторонь і враховується думка кожного і кожної.

Одним із напрямків діяльності ПРООН на Сході є надання допомоги у сфері доступу до правосуддя для населення громад, з акцентом на можливість реалізації права на правосуддя найбільш незахищеним категоріям населення, внутрішньо переміщеним особам.