flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роль Державної судової адміністрації України в системі правосуддя

27 травня 2019, 14:30

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк: про судову реформу, доступ до правосуддя, оновлення судів і відносини з Адміністрацією Президента в розгорнутому інтерв'ю для видання "Українські Новини".

Зеновій Холоднюк – непублічний чиновник. Це його перше інтерв’ю на посаді Голови Державної судової адміністрації України (ДСА) за 5 років роботи.

З Холоднюком ми зустрілись в історичній будівлі на вулиці Липській, де розміщується ДСА України.   Будинок, якому виповнилось 115 років, має теракотовий колір – такий саме, який мав при зведенні. Можливо, таким чином відновлюється історична справедливість? В кабінеті Голови ДСА нема портретів Президента, натомість чимало спортивних кубків та нагород, футбольних сувенірів -  для Холоднюка футбол – це не лише захоплення "Футбол – це командна гра, що проявляє характер", - каже він.

В ексклюзивному  інтерв’ю Зеновій Холоднюку не тільки як голова ДСУ, але і як член Ради з питань судової реформи, дав свою оцінку судовій реформі, розповів про спроби втручання АПУ в діяльність ДСА, про головні успіхи, наявні недоліки та подальші перспективи.

В минулому місяці виповнилося 5 років з того часу, як Ви займаєте свою посаду. Що Вам вдалося зробити за цей час як Голові ДСА?

З основних досягнень – це те, що ми перейшли від виживання до розвитку, адже раніше судова система України, на жаль, фінансувалась за залишковим принципом.  Ми розпочали створення реальних умов для дотримання прав учасників судового процесу, а також забезпечили фінансове оздоровлення. По-перше, бюджет розвитку з 2014 року  збільшився у 22 рази. В абсолютних цифрах це 2,1 млрд гривень у минулому році. Це дозволило розпочати масштабне оновлення судової системи. Ремонтуються будівлі судів, приміщення і обладнання приводяться у відповідність до європейських стандартів. За останніх 5 років  введено в експлуатацію 70 будівель (приміщень) судів. Це дуже багато. Такого в історії не було і я цим пишаюся. До речі цього року ми плануємо ввести в експлуатацію ще 15 будівель судів після реконструкції. Наприклад, це Одеський апеляційний адміністративний суд, Вінницький апеляційний адміністративний суд, Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд та інші суди, реконструкція яких знаходиться на завершальній стадії.  Буквально годину назад у мене був голова Чернігівського адмінсуду, який теж оновлюється і якщо в цьому році ми знайдемо додатково 18 млн гривень, то не пізніше ніж в липні це приміщення також буде введено в експлуатацію і суд почне працювати в нормальних умовах. 

Скільки всього судів відремонтовано за 5 років?

За ці роки вдалося провести частковий ремонт майже 600 судів (всього біля 850 - ред.) – це йде мова про те, що відновили зали судових засідань, провели утеплення будівель, замінили системи опалення і зробили ремонт дахів.

А як з оплатою праці суддів та працівників апарату судів?

Вважаю, що на сьогоднішній день суддівська винагорода  і середня заробітна плата працівників апарату судів доведена до належного рівня. Наприклад, за результатами першого кварталу 2014 року, як я тільки почав роботу на посаді голови, середньомісячна зарплата працівника апарату суду складала  всього-навсього 2100 гривень. Вже за результатами 2018 року середньомісячна зарплата працівників апарату судів склала понад 18 тис. грн. Це вже достойний рівень заробітної плати. Практично зупинився відтік кадрів, а в нас ця проблема була доволі великою.

Чи достатньо державних коштів в цьому році виділено на діяльність ДСА?

Коли я прийшов в судову систему у 2011 році, бюджет всієї системи складав 2,5 млрд гривень. Що стосується бюджету 2019 року, то ця цифра складає 14,3 млрд гривень. Цей бюджет дозволяє нам розвиватися. За рахунок цих коштів оновлюються суди та створюються всі необхідні умови для їх ефективної роботи.

Ви згадали за зарплатню працівників ДСА. А яка у Вас заробітна плата? Ви нею задоволені?

Зарплата великою не буває. Але, якщо взяти 2018 рік, то моя середньомісячна зарплата склала понад 80 тис. гривень. Я вважаю, що це достатній рівень оплати праці за посадою, яку я обіймаю.

Що Вам не вдалося зробити із запланованого за ці 5 років? Які досі не вирішені проблеми?

Основна і ключова фігура в судовій системі - це суддя. Всі інші - це органи, які забезпечують їх діяльність, оцінюють їх роботу. Але правосуддя здійснюють виключно судді! Основний недолік – дефіцит суддівських кадрів, що утворився. З 2015 року ми втратили більше 3 тис. висококваліфікованих суддів. Професіонали своєї справи, на жаль, йдуть у відставку. Загальна чисельність суддів у всіх судах на даний момент складає 6 345 посад. Із них фактично 5 183 зайнятих. Тобто вакантними залишаються 1 159 суддівських посад. Є ще одна цифра - це судді, які є в штаті, але у них закінчився перший п’ятирічний термін, закінчились повноваження, вони не відправляють правосуддя і фактично кількість складає 964 судді, а навантаження на інших суддів тільки зростає. Якщо взяти апеляційні суди, то на сьогоднішній день існує 162 судді, які або не пройшли кваліфікаційне оцінювання, або пройшли його, проте з невідомих причин не переведені в нові суди в апеляційних округах. Однак, всі вони без виключення, заробітну плату отримували і отримують.

Ви торкнулися теми ремонту будівель, як вирішується ситуація із їх оновленням?

Починаючи з 2014 року разом з Міністерством фінансів нам вдалося збільшити фінансування і почати змінювати ситуацію. Протягом 2014-2018 років проведено капітальні та поточні ремонти у 597 приміщеннях судів. Першочергово – нам було необхідно відремонтувати зали судових засідань, а їх по всій Україні має бути немало-небагато — 4100 згідно з нормативами. А на даний час маємо лише 3100 таких залів. Проте ми з оптимізмом дивимося у майбутнє, адже нам з 2014 року вдалось на 30% збільшити кількість залів судових засідань. Наразі майже 80% судів забезпечено такими залами. Так, цього недостатньо. Є над чим працювати.

Повний текст інтерв'ю читайте тут