flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівники судових органів провели зустріч із представниками судів Південного округу

26 червня 2019, 14:35

Керівники судових органів провели зустріч із представниками судів Південного округу. Понад сто суддів із Одеської, Херсонської, Миколаївської областей зібралися у приміщенні Херсонського апеляційного суду, аби обговорити критично важливі питання діяльності та розвитку судової системи. Участь у заході беруть Голова Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко.

Нагадаємо, що в судовій системі країни за останні два роки виник цілий комплекс кадрових проблем: понад дві тисячі суддів були звільнені з посад, більше 14 судів не здійснюють правосуддя у зв’язку з відсутністю суддів або повноважень у суддів, у 154 судах кількість суддів, що здійснюють правосуддя, становить менше 60 відсотків штатної чисельності.

Під час зустрічі йшлося насамперед про вирішення питання кадрового голоду у судах.У судах Миколаївської області за штатним розписом має здійснювати правосуддя 151 суддя, фактично працюють 104 судді; у Одеській області 279 та 191 суддя відповідно; у Херсонській області – 142 та 100 суддів. При цьому близько дев’яти судів у кожному із регіонів не мають достатньо суддів для формування колегії, у 4 судах Миколаївщини та Одещини працює лише по 1 судді.

Учасники зустрічі відзначали, що з метою вирішення комплексу кадрових проблем у системі правосуддя 13 червня 2019 року спільним рішенням керівників Вищої ради правосуддя, Верховного Суду, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України під час засідання Комунікаційного комітету системи правосуддя було розроблено комплекс заходів для подолання кадрового дефіциту в судах.

Голова ДСА України поінформував присутніх про стан організаційного та фінансового забезпечення діяльності судів Південного округу.

Крім того, Державною судовою адміністрацією України спільно з Радою суддів України за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя» проводяться дослідження щодо визначення нових нормативів часу на розгляд судових справ різних категорій з урахуванням змін, внесених до процесуального законодавства. Результати досліджень планується отримати у вересні 2019 року.

Робоча група ВРП також розпочала опрацьовувати статистичні дані судів щодо фактичного навантаження за 2017–2019 роки з метою визначення необхідної кількості суддів у конкретних судах.

Вказане дасть можливість визначити оптимальну кількість суддів у судах на наступні роки та забезпечити матеріально-фінансову складову їхньої діяльності під час опрацювання законопроектів про Державний бюджет України в частині фінансування судової влади.