flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники органів правосуддя вивчають досвід створення судової охорони в Канаді

15 липня 2019, 09:06

12 липня 2019 року представники судової влади України, перебуваючи з робочим візитом у Канаді, відвідали відділення Служби судового адміністрування в Торонто, де зустрілися з директором Генеральної Служби судової охорони Лучано Бентенуто, директором регіонального відділення Служби судового адміністрування провінції Онтаріо Імтіазом Раябом та співробітницею регіональної служби охорони Деніс Хіней.

Представники Служби судового адміністрування Канади поінформували про організаційну структуру Служби, ключові цілі діяльності, серед яких – зміцнення незалежності судової влади.

 

 

 

 

 

Директор Генеральної Служби судової охорони Лучано Бентенуто наголосив на значимості забезпечення безпеки суддів для ефективного здійснення правосуддя, підкреслив, що принцип незалежності судової влади передбачає неприпустимість тиску і загроз, які можуть впливати на суддівські рішення, тому в рамках Служби судового адміністрування була створена власна Служба судової охорони.

Особлива увага зосереджувалася на необхідності систематичної оцінки ризиків і загроз для їх попередження і запобігання, підкреслювалася роль команди, взаємодії і взаємопідтримки у забезпеченні успішної охорони судів.

За словами Лучано Бентенуто, великої ваги набуває відбір персоналу, і саме керівник Служби бере на себе відповідальність за професійний рівень працівників.

Підкреслювалося, що одним з найважливіших чинників забезпечення захисту та безпечної роботи суддів є довіра суддів до Служби судової охорони, оскільки саме працівники Служби, а не судді, вирішують, яка безпека потрібна, які методи захисту мають застосовуватися, але це вимагає високого рівня професіоналізму охоронців: вміння оцінювати фактори ризику і рівень небезпеки, аналізувати можливості, прогнозувати наслідки, швидко приймати рішення.

Представники української делегації ознайомилися з багаторівневою системою захисту; охоронним обладнанням, що використовується у 4-х федеральних судах; відвідали обладнані за останнім словом техніки спеціальні зали судових засідань; поспілкувалися з охоронцями на місцях. Це дозволило ще раз переконатися у важливій місії Служби судової охорони – забезпеченні захисту та безпечної роботи судів, а відтак – ефективного здійснення правосуддя, посилення довіри громадян до суду.

 

Представники судової влади України зустрілися з начальником міжнародних програм Офісу Уповноваженого з федеральних судових справ Канади Олегом Шаковим та головною менеджеркою міжнародних програм Наталією Городецькою.

Олег Шаков зробив огляд правової системи Канади; розповів про структуру судової влади, особливості призначення суддів до Верховного суду Канади, вищих, апеляційних, федеральних та провінційних судів; Наталія Городецька зосередила увагу на питанні судового адміністрування, значимості розробки стратегічних планів дій, зокрема, в контексті розбудови комунікації судової влади.

Отримана інформація дозволить під час подальших зустрічей членам української делегації краще орієнтуватися в особливостях роботи різних типах судів, зрозуміти передумови суддівської незалежності та безсторонності, зокрема, витоки високого рівня довіри громадян Канади до судочинства.

До речі, за словами Олега Шакова, рівень довіри до суддів в Канаді залишається достатньо високою; значно вищою, ніж, наприклад, до адвокатів. І свій внесок у формування позитивного іміджу судової влади вносить Офіс Уповноваженого з федеральних судових справ Канади, який здійснює управління процесом призначення суддів федеральних судів; забезпечення належних умов їх роботи, включно з питаннями безпеки та охорони, ефективної комунікації з громадськістю.

Довідково: з 11 по ‪21 липня триває робочий візит до Канади з вивчення канадського досвіду організації охорони судів. У складі делегації: Голова ДСА України Зеновій Холоднюк; член ВРП Андрій Овсієнко; голова Служби судової охорони Валерій Бондар, його заступники: Станіслав Максимішин, Олександр Гавришук, Олександр Колєсніков та провідний інспектор Служби Анатолій Мацібора.