flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Завершився робочий візит української делегації до Канади

22 липня 2019, 09:03

21 липня 2019 року завершився робочий візит до Канади делегації представників системи правосуддя, у складі якої перебуває Голова ДСА України Зеновій Холоднюк.

В рамках візиту протягом 18-19 липня 2019 року українська делегація перебувала у Ванкувері, де відбулися робочі зустрічі у Службі шерифів. Під час зустрічей обговорена організація створення безпеки суду (максимальна безпека (відвідування суду), мінімальна безпека (візит до суду), обладнання та транспортування ув'язнених. Додатково розглянуто діяльність відділу оцінки загрози (особистий захист), фізичної безпеки, співпраця з поліцією, іншими підрозділами.

18 липня українська делегація відвідала Інститут правосуддя  провінції Британська Колумбія, який  надає спеціалізовані послуги з навчання і підготовки кадрів  у сфері правосуддя і громадської безпеки  (підрозділи муніципальної поліції, служба шерифів,  пожежні служби, служби екстреної медичної допомоги, виправні установи).  Академія підготовки шерифів- один з факультетів Інституту правосуддя  Британської Колумбії.

Про діяльність Академії розповідали Роб Чог,  директор Академії підготовки шерифів; Корін Карл, в.о. суперінтенданта, інспекторка відділу професійних стандартів, набору та підготовки працівників; Джейн Дін, менеджерка навчальних програм; суперінтендант  Двейн Кемптон; директорка міжнародних  програм Шарлін Джордан та інші.

Цікаво, що навчаються в Академії шерифи, яких  вже прийняли  на роботу.

Таким чином, шерифи отримують заробітну плату( приблизно 500 доларів)  і проходять відповідну навчальну підготовку.

У провінції Британська Колумбія визначені мінімальні вимоги відбору для роботи у Службі шерифів, але кандидати проходять тест, що має 45 запитань, на визначення загальної компетентності, та співбесіди на  вміння аналізувати ситуації з життя, знаходити виходи з тих чи інших ситуацій.

Відбір проходить у три етапи, і загалом займає 6 місяців.

Слід зазначити, що колишні поліцейські також проходять навчальну підготовку, хоч і за дещо скороченою програмою.  Окрім модулів з удосконалення навичок  володіння зброєю,  фізичної  підготовки; вони проходять  курси, спрямовані на ознайомлення з системою судочинства та особливостями роботи в судах,   тому що правове поле роботи поліцейських та шерифів відрізняється.

Важливими критеріями відбору шерифів є їх вміння працювати у команді, ініціативність, порядність, принциповість, самоконтроль, здатність управляти конфліктами, готовність вчитися впродовж життя, відданість інтересам організації. За результатами співбесіди кандидати можуть отримати  попередню пропозицію посади ( для проходження подальшої перевірки ) чи направлення на роботу. Курсанти ще до навчання знають, де будуть працювати після Академії. Такий підхід дозволяє попередити випадки, коли шерифи, які пройшли  навчальну підготовку, відмовляються служити за місцем призначення (зокрема, в суворих умовах на півночі країни).

Шерифи, які вже мають певний стаж роботи, проходять навчання з підвищення кваліфікації. Програма з підвищення кваліфікації акцентує увагу на перевірці фізичної підготовки; володіння зброєю; контролю за застосуванням сили; комунікаційних навичок.

Як підкреслила Корін Карл, в.о. суперінтенданта, інспекторка відділу професійних стандартів, набору та підготовки працівників, перед підготовкою висновків щодо фахового рівня шерифа,  вона   особливо уважно аналізує процес застосування сили.

Серед переваг роботи шерифів називалися: система  пільг державного службовця; престижність роботи у системі судочинства( професія суді- одна з найбільш шанованих у Канаді), нормований робочий день ( шерифи працюють, як і всі державні службовці- 7,5 годин на день).

Як підкреслив директор Академії Роб Чонг,  у випадку,  коли проблематичним є підвищення зарплати, для заохочення шерифів використовується  різноманітна система бонусів: додатковий вихідний день, полегшені умови праці та ін.

Вартість підготовки одного шерифа (14 тижнів навчання) складає приблизно 9 тисяч доларів на рік (приміщення, обладнання, форма, заробітна плата, відшкодування витрат на проживання ( 500 доларів на тиждень; 2 тисячі на місяць. курсанти з інших міст знімають квартиру чи  номер в готелі)  та ін.).

Якщо впродовж двох років після навчальної підготовки шериф звільняється з роботи, він повинен сплатити 11 тисяч доларів-в якості часткового відшкодування державних   витрат на навчання.

В рамках загальної підготовки здійснюється підготовка інструкторів.

Дана програма включає спеціальні модулі з викладацької майстерності, оскільки не всі високопрофесійні шерифи мають навички інтерактивного викладання, і ґрунтується, як і всі програми Академії,  на інтерактивних методах викладання, зокрема, рольових іграх за сценарієм; ситуативних вправах тощо.

Особливий інтерес викликала презентація суперінтенданта Двейна Кемптона про діяльність Управління з комплексної оцінки загроз, зокрема,  щодо аналізу оперативної інформації, регламентів реагування на загрози, операцій з безпосереднього прикриття і охорони об’єктів, особистої охорони  суддів та ін.

За словами пана Кемптона, в Канаді лише 12 осіб мають сертифікати фахівців  з оцінки загроз, і два з них працюють у Службі шерифів Британської Колумбії.

Вкотре акцент робився на стратегіях управління ризиками та міжвідомчому партнерстві.

Представники судової влади України мали можливість не лише ознайомитися з організацією підготовки шерифів, але бути присутніми під час проходження курсантами тесту на перевірку фізичної готовості. До того ж  представники Служби судової охорони змогли перевірити і свої навички- зокрема, володіння зброєю.

Звісно, перед Служби судової охорони постає багато викликів, серед яких- те, що підготувати потрібно не 75 шерифів в рік, а відразу тисячі- і це за відсутності власної навчальної бази, розроблених і протестованих програм  підготовки.

Щодо виходу з  ситуації канадськими фахівцями було запропоновано використати децентралізовану модель підготовки співробітників Служби судової охорони з єдиними стандартами, але в різних місцях.

В умовах України, на думку одного з членів делегації, доцільно було б використати ресурси Національної школи суддів України , яка має регіональні відділення майже у всіх областях. 

Очевидно, що попереду багато роботи, але досвід підготовки шерифів у Британській Колумбії буде в основі створення системи підготовки співробітників Служби судової охорони.

19 липня 2019 року представники органів судочинства України знайомилися з забезпеченням охорони судів та безпеки учасників судового процесу в суді Центрального району Ванкувера, Провінційному та Вищому судах Британської Колумбії.

Під час екскурсій судами спілкувалися з адміністраторами судів, шерифами; оглядали зали судових засідань; камери для тимчасового утримання у приміщеннях суду;  автомобілі, в яких транспортуються особи, що тримаються під вартою; кімнати  спостереження і контролю. До речі, 500 шерифів Британської Колумбії мають у користуванні 200 автомобілів.

У Верховному суді Британської Колумбії, де розглядаються справи, що стосуються особливо тяжких злочинів, побували в судовій залі з  посиленою системою безпеки; зустрілися з Головою суду Британської Колумбії Робертом Бауманом.

Пан Бауман розповів про суд; про особливості роботи суддів. Виявляється, 15 суддів працюють на повній ставці, але є і позаштатні судді, які не мають повного завантаження.  Здебільшого це судді, що вийшли на пенсію, і яким не потрібно працювати на повну ставку. 

Щодо навантаження, то судді, за словами пана Баумана, 2 тижні працюють, 2 тижні їм виділяється на підготовку до справ і саморозвиток.

У відповідь на  запитання про дисциплінарні провадження проти суддів, була зазначено, що зі 100 скарг лише  10 таких, що запускаються у роботу. В основному, це скарги на сексистські висловлювання чи прояви сексистської поведінки суддів; скарг щодо корупційних дій суддів не було.

Серед викликів, що постають перед судовою системою Канади, відзначалися проблеми з доступом до правосуддя. Оскільки вартість позовної заяви 200 доларів, то значна частина мешканців Ванкувера, серед яких багато представників вразливих соціальних груп, не можуть собі цього дозволити, як і послуги адвокатів, які в середньому коштують 325 доларів за годину.

Стосовно охорони судів, то, на думку Роберта Баумана, охорона має бути невидимою, тому що суд- це не фортеця; і для того, щоб громадяни відчували себе впевнено, довіряли судам, шерифи мають виявляти  свою повагу до кожного ї з відвідувачів. Саме це є запорукою довіри громадян до судочинства. 

Українська делегація подякувала посадовцям канадських інституцій за корисні відвідини та передачу цінного досвіду із організації діяльності охорони в судах та судових установах,  а на завершення візиту подарувала голові Апеляційного суду Британської Колумбії український рушник та монету "25 років Незалежності України".

 

20 липня 2019 року, підводячи підсумки  робочого візиту, представники судової влади України серед найбільших переваг організації служби охорони судів відзначали її вбудованість у судочинство; відданість ключовим цінностям судової влади: незалежності, прозорості, наближеності до людей, поваги до їх прав, забезпеченню їх захисту.

Серед досягнень відзначали стратегічне планування, виважене ставлення до використання ресурсів ( там, де можна замінити людей у погонах, працюють наймані працівники), аналіз, оцінку ризиків і загроз, невидимість охорони (приховані бронежилети,  зброя), використання високотехнологічного устаткування, що  в перспективі забезпечує економію ресурсів, повага до працівників, врахування їх потреб, думок, соціальний захист, міжвідомча взаємодія, координація зусиль.   

Головне завдання на сьогодні- докласти всіх зусиль, щоб втілити досвід Канади в організації охорони українських судів, а для цього потрібно, щоб питання безпеки судів стало пріоритетом держави і суспільства.