flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З делегацією представників судової системи Канади обговорено питання підготовки персоналу Служби судової охорони до роботи в системі правосуддя

05 листопада 2019, 17:06

5 листопада 2019 року відбулась спільна зустріч Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка, керівництва Національної школи суддів України, Служби судової охорони з делегацією представників судової системи Канади з метою обговорення питань підготовки персоналу Служби судової охорони до роботи в системі українського правосуддя.

Обговорити підтримку Служби судової охорони і підготовку персоналу цього органу приїхали в Україну експерти з Канади: Лінда Кавано, заступниця Міністра юстиції провінції Британська Колумбія; Пол Коррадо, керівик Служби шерифів провінції Британська Колумбія; Лучіано Бентенуто, генеральний директор Служби охорони, Федеральної Служби судового адміністрування.

Національну школу суддів України представляв проректор Володимир Мазурок, Службу судової охорони – Голова цієї Служби Валерій Бондар, а також його перший заступник Станіслав Максимішин.

Крім того, участь в обговоренні вказаного питання взяли представники ДСА України – Ірина Войтюк, Петро Кізюн та Володимир Бойко, радники Голови ДСА України; Олег Дробинський, начальник управління персоналу ДСА України; представники відділу інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва.

Вітаючи міжнародних експертів, Голова ДСА України Зеновій Холоднюк розповів про проведення реформування системи правосуддя України, а також про прийнятий Верховною Радою України Закон України від 16.10.2019 № 193-IX "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування".

Також Зеновій Холоднюк закцентував увагу присутніх на тому, що, попри зміни в законодавстві, завдання, які стоять перед ДСА України, залишаються незмінними – належне фінансове та матеріально-технічне забезпечення діяльності органів судової влади, у тому числі організація якісної охорони приміщень судових установ, забезпечення безпеки суддів, учасників судового процесу та працівників апаратів судів.

"Нам надзвичайно важливий Ваш досвід, - звернувся Зеновій Холоднюк до канадських колег, - і я вірю, що з часом ми зможемо досягнути такого рівня охорони в системі українського правосуддя, який дозволить гарантувати безпеку всім учасникам судового процесу".

Пол Коррадо, керівник Служби шерифів провінції Британська Колумбія,  представив присутнім надзвичайно цікаву презентацію про канадські підходи до навчання працівників служби судової охорони. Детально зупинився на процедурі набору та підготовки Служби шерифів Британської Колумбії.

Так, у Британській Колумбії з 1978 року функціонує Академія підготовки шерифів Британської Колумбії, яка надає спеціалізовані прикладні послуги з навчання і підготовки кадрів та проведення досліджень у сфері правосуддя і громадської безпеки.

Під час обговорення складових компонентів навчальних програм підготовки шерифів-новобранців Британської Колумбії відбулась жвава дискусія між присутніми на зустрічі.

Голова Служби судової охорони Валерій Бондар поінформував присутніх про повноваження Служби судової охорони, здійснені та заплановані заходи з підготовки персоналу Служби судової охорони до роботи в системі правосуддя.

Учасниками зустрічі обговорено порядок ознайомлення новопризначених співробітників Служби судової охорони з системою судоустрою України та особливостями роботи судів. Також  піднімались питання потреб та можливостей адаптації існуючих навчальних програм до потреб Служби судової охорони, можливість навчання інструкторів. 

Проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок висловив пропозиції Національної школи суддів України щодо свіпраці із Службою судової охорони з питань підготовки персоналу Служби судової охорони до роботи в системі правосуддя.

Учасники обговорення дійшли висновку, що і у новоствореної Служби судової охорони, і у Служби шерифів Британської Колумбії надзвичайно багато спільних як завдань, так і проблем. Зважаючи на ці обставни, сторони домовились про подальшу співпрацю.

 Довідково:

У рамках діяльності українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи  в Україні з робочим візитом з 2 по 10 листопада 2019 року  перебуває делегація представників судової системи Канади з питань охорони судів.

У програмі візиту передбачені експертні обговорення та робочі зустрічі з представниками Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, Служби судової охорони, а також візити в суди з метою ознайомлення із станом його охорони на сьогодні.