flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Світлана Глущенко: "Спільно з Радою суддів України нам необхідно напрацювати рекомендації для помічників, які випливають з Висновку КРЄС"

17 грудня 2019, 15:59

У Верховному Суді відбувся круглий стіл, присвячений презентації Висновку №22 Консультативної ради європейських суддів "Роль помічників судів". Участь у засіданні круглого столу взяли радник Голови ДСА України Світлана Глущенко, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, заступник голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду у складі ВС Богдан Львов, Наталія Шукліна проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України, Арташес Мелікян, керівник Секретаріату консультативної ради європейських суддів, Олена Литвиненко, заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні, Віктор Городовенко, суддя Конституційного Суду України, Ольга Примак-Березовська, голова громадської організації "Асоціація помічників суддів України" та інші представники суддівської спільноти, чия професійна діяльність у значній мірі залежить від роботи помічників суддів.

Зокрема, радник Голови Державної судової адміністрації України Світлана Глущенко звернула увагу присутніх, що ДСА України виділила для себе пріоритетні напрямки для імплементації висновку. У першу чергу - це забезпечення достатнього фінансування, щоб залучати до суду висококваліфікованих людей, у тому числі помічників суддів. На жаль, з її слів, кошти, передбачені державним бюджетом на 2020 рік, не відповідають реальним потребам судової системи і закону "Про судоустрій і статус суддів".

"Назву тільки дві цифри. Перша: планові показники держбюджету на поточний рік становлять 15,5 млрд грн.; друга: на наступний рік закладено лише 14,6 млрд грн., тобто майже на 1 млрд грн. менше. У той же час, у "Прикінцевих положеннях" закону "Про Державний бюджет України на 2020 рік" Уряду дано доручення переглянути планові показники й за результатами І кварталу 2020 року забезпечити ДСАУ необхідними бюджетними призначеннями в повному обсязі. Тож маємо надію, що необхідні кошти судовій систем будуть виділені", - зазначила Світлана Глущенко. 

Радниця Голови ДСА України також звернула увагу присутніх на те, що помічники суддів в Україні є дійсно важливим інструментом у підвищенні ефективності роботи суддів і судів загалом. Їхня кропітка робота допомагає суддям забезпечувати якість, дотримання строків розгляду справ, результатом чого є ефективність судової системи. Але для належного здійснення правосуддя Україні необхідно не менш як сім тисяч суддів, в той час, коли фактична чисельність на сьогодні не сягає навіть п'яти тисяч. Результатом того, що протягом останніх трьох років не були заповнені близько 2000 вакансій суддів, стало накопичення залишку нерозглянутих справ, який становить близько 800 тисяч (для порівняння, станом на 1.01.2018 такий залишок сягав 400 тисяч справ). Як наслідок, збільшилися строки очікування початку розгляду справи — у 2,5 рази порівняно із 2016-им (станом на 01.01.2020 він становитиме близько 250 календарних днів). Це все і додаткове навантаження на помічників суддів. 

Світлана Глущенко вважає, що не менш важливим питанням для вирішення є регламентація оцінювання, організації роботи, потреби в навчанні помічників суддів. Цікавим, на її думку, у Висновку КРЄС є і положення про те, що "Державам-членам слід виявляти критичні проблеми у відносинах між суддями та помічниками й розглядати оптимальні шляхи їхнього розв’язання". Наводиться як приклад "Типовий кодекс поведінки юридичних помічників і радників у судах і органах прокуратури Боснії та Герцеговини". "Тому, було би доцільно спільно з Радою суддів України напрацювати необхідні рекомендації, які випливають з Висновку КРЄС і Кодексу", - сказала пані Глущенко.

Світлана Глущенко також звернула увагу на те, що однією з рекомендацій у Висновку КРЄС, є вивчення внеску з боку помічників суддів у процес судівництва та оцінювання такого внеску.

"Таке питання є цікавим, ми готові вивчати його та, можливо, спільно з Проектом Ради Європи, спираючись на європейський досвід, напрацювати необхідні документи для досліджень внеску помічників суддів", - підсумувала радниця Голови ДСА України.