flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Законопроект про замороження підвищення розміру базового окладу суддів відхилено Комітетом Верховної Ради України

19 лютого 2020, 19:12

Голова ДСА України Зеновій Холоднюк сьогодні 19 лютого 2020 року взяв участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правової політики.

Під час засідання розглядалися питання, що стосуються функціонування судової системи України. Зокрема обговорювався законопроект, з опрацювання якого Комітет визначено головним, а саме: проект Закону про внесення зміни до пункту 24 розділу ХІI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів", реєстраційний № 2670 (Кабінет Міністрів України). Зазначений законопроект відомий у суддівському середовищі як законопроект, яким пропонується заморозити з відтермінуванням на рік підвищення розміру базового окладу для суддів місцевих загальних, апеляційних та вищих спеціалізованих судів, а також ситуацію з виплатою заробітної плати працівникам апарату судів. Зокрема, щодо законопроекту, то як пояснив Голова ДСА України, його положення суперечать Конституції України, і ДСА України вже здійснила виплати підвищеної суддівської винагороди суддям зазначених судів за січень 2020 року. Тому зворотній процес є неможливим. З його позицією погодились представники Уряду, які зазначили, що не будуть наполягати на прийнятті законопроекту 2670, позаяк він не знайшов підтримки серед членів комітету, а отже втратив шанси на прийняття у Верховні Раді України.

Що ж до ситуації з виплатою заробітної плати працівникам апарату судів, то тут ситуація складніша, ніж вважають у Міністерстві фінансів України, говорячи про те, що проблема з виплатою зарплати працівникам апарату судів не є критичною. Таку позицію озвучив державний секретар мінфіну Костянтин Ващенко.

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк іншої думки: "Ми вважаємо, що до 23 лютого 2020 року Міністерству фінансів України потрібно вжити всіх необхідних заходів для того, щоб знайти фінансові ресурси для виплати заробітної плати працівникам апарату судів. Якщо цього зроблено не буде, то за лютий-березень платити зарплату працівникам судів буде нічим".

Інформація, яку озвучив очільник ДСА України, викликала занепокоєння членів Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, які рекомендували Міністерству фінансів України розглянути можливість внесення цього питання у законопроект, яким готуються зміни до бюджету, що дозволить певним чином врегулювати проблему із виплатою заробітної плати працівникам судів. Зеновій Холоднюк зі свого боку інформував народних депутатів про заходи, які вживаються в ДСА України з тим, щоб вирішити це питання, але зазначив, що без підтримки як народних депутатів, так і розуміння профільних міністерств, вирішити питання буде складно.

В інформації використано фото "Судово-юридичної газети"