flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький взяв участь у міжнародному вебінарі "Дистанційне правосуддя"

30 квітня 2020, 14:19

30 квітня 2020 року в межах Проекту Європейського Союзу "Підтримка реформ юстиції в Україні" ("Право-Justice") представники Державної судової адміністрації України взяли участь у міжнародному вебінарі "Дистанційне правосуддя", який проходив у режимі відеоконференції.

Учасники вебінару - представники органів державної влади, судової влади, адвокати та міжнародні експерти з Австрії, Азербайджану, Естонії, Литви, Бельгії та інших країн поділилися своїм досвідом у цій сфері.

Практичні напрацювання у запровадженні та використанні дистанційного правосуддя в Україні представив заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький.

Він розповів, що практика проведення судових засідань в режимі відеоконференції в Україні розпочалася ще у 2013 році. Але тоді можна було проводити засідання лише між двома судами, розташованими в різних містах України. Зараз, в умовах світової пандемії, українські законодавці внесли відповідні зміни до законів, які дозволяють проводити судові засідання поза межами суду.

За словами Сергія Чорнуцького, для цього Державною судовою адміністрацією України було запропоноване програмне забезпечення, а також розроблений «Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв’язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду». Вже у квітні цього року в такому режимі було проведено понад 200 засідань.

Як наголосив заступник Голови ДСА України, даний вид дистанційного правосуддя працює і водночас знаходиться у стадії вдосконалення, оскільки від суддів, захисників та інших учасників процесів надходить чимало зауважень щодо, зокрема, законності та зручності використання програмних продуктів, ліцензійних умов та забезпечення збереження персональних даних. Тому досвід міжнародних партнерів у цій сфері є доречним і актуальним.

Також Сергій Чорнуцький поінформував учасників міжнародного вебінару про систему «Електронний суд», яка працює в Україні в тестовому режимі з 2018 року. Використовуючи електронний підпис, вона дозволяє дистанційно подавати в суд та отримувати з суду процесуальні документи в електронному вигляди, вести офіційну переписку тощо. Натомість, як зазначив заступник Голови ДСА України, лише із введенням карантину та завдяки рекомендаціям Ради суддів України, цей вид сервісу почали використовувати більш активно і динаміка ця зростає.

Сергій Чорнуцький подякував організаторам заходу за можливість взяти участь у вебінарі та запропонував більш активніше ділитися досвідом у впровадженні дистанційного правосуддя.