flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Всесвітній день вишиванки – свято ідентифікації українців

21 травня 2020, 17:17

Сьогодні, 21 травня, а загалом кожен третій четвер травня, Україна відзначає День вишиванки – свято, покликане берегти та шанувати давні традиції нашого народу. Вишиванка – самобутній код нашого етносу із зашифрованими в оригінальних орнаментах оберегами та символами.

14 років тому, студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича запропонували ідею акції “Всесвітній день вишиванки” та прийшли на заняття одного дня у традиційному українському одязі. Спочатку акцію підтримали кілька десятків студентів та викладачів вишу, але згодом свято вийшло на всеукраїнський рівень, до нього приєдналася українська діаспора по всьому світу, всі охочі підтримати Україну, а згодом до свята доєдналися й очільники владних структур держави.

Особливість свята полягає в тому, що відзначається воно в будній день і є святом єдності українців незалежно від їхньої статі, соціального статусу, віросповідань чи політичних поглядів. Воно є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного, його мета - зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Це - культурний спосіб об'єднання і самоідентифікації нації, її генетичний код.

Традиційно, до відзначення Дня вишиванки долучилися і працівники Державної судової адміністрації України. Цього дня всі, хто шанує народне вбрання, прийшли на роботу у вишиванці, аби підтримати один одного своїми улюбленими кольорами й орнаментами. І задля справедливості скажемо, що вишиванка є усталеним атрибутом вбрання працівників Державної судової адміністрації України.